naar de vorige pagina

Reis China 2011

Terug naar de startpagina
 vorige dag 

volgende dag

16e dag - Shanghai ( 上海 )

Vandaag een rondrit door Shanghai, we kijken uit over Shanghai vanaf de Jin Mao toren, daarna naar Yu Yuan, een karakteristieke 400 jaar oude tuin, 
dan naar de Jade Boeddha Tempel uit 1882. Er staan twee prachtige Boeddhabeelden in de tempel, gemaakt uit één stuk jade en afkomstig uit Myanmar. 
Weer verder door Shanghai voor een wandeling langs de ‘Bund’, de rivierkade met zijn kantoorgebouwen uit de dertiger (koloniale) jaren en
 aan de overzijde het moderne visitekaartje van Shanghai. 
’s-Avonds gingen we naar een voorstelling van de wereldberoemde acrobaten van Shanghai, prachtig om zien maar er mochten geen foto's worden gemaakt.

klik op de kaart voor een vergroting>>>

plattegrond Shanghai

Vanochtend vroeg op voor een rondrit door Sjanghai met uitleg door onze gids
Shanghai, ook wel als Sjanghai geschreven, betekent 'boven zee', en is de grootste stad van China
Voordat de stad Shanghai werd gesticht, was het een vissersdorp genaamd Huating (華亭鎮), onderdeel van Songjiang, dat werd geregeerd door de Suzhou-prefectuur 
dat leefde van de visserij en de textielindustrie, maar door het Verdrag van Nanking dat in 1842 met het Verenigd Koninkrijk werd gesloten, groeide Shanghai uit tot een wereld-havenstad  
Net als vele andere steden in China wordt er sinds de jaren '90 enorm veel gebouwd in Shanghai. 
De hedendaagse architectuur in Shanghai staat bekend om zijn moderne stijl die zowel Chinese als westerse onderdelen combineert. 
Enkele bekende wolkenkrabbers die in Shanghai staan zijn onder andere Oriental Pearl Tower, het Shanghai World Financial Center en de Jin Mao Tower. 
In 2003 was de officieel geregistreerde bevolking 13,43 miljoen, maar meer dan 5 miljoen mensen wonen en werken ongeregistreerd in Shanghai
De stad heeft sinds 2004 de grootste haven ter wereld en heeft daarmee de positie van haven van Rotterdam overgenomen. 
In 2010 werd de wereldtentoonstelling Expo 2010 in de stad gehouden.


Ook Shanghai is bezig al het oude op te ruimen en te vervangen door torenflats. Wel vonden wij dat de architecten hier wat meer fantasie hadden dan in Hongkong

Jin Mao toren

De Jin Mao Toren (Chinees: 金茂大厦; pinyin: Jīn Mào Dàshà; letterlijk "Gouden Voorspoed Gebouw") is een 
wolkenkrabber in de regio Lujiazui in het Pudong district in Shanghai.
Het bevat grotendeels kantoren maar ook het exclusieve Shanghai Grand Hyatt hotel. 
Het gebouw werd in 1998 voltooid en is in april 1999 in gebruik genomen.
Tot 2007 was de toren het hoogste gebouw in China, het op vier na hoogste gebouw ter wereld op dakhoogte en het op zes na hoogste gebouw gemeten op antennehoogte. 
Samen met de Oriental Pearl Toren is het een herkenbaar centraal punt in de Pudongse skyline. 
Op 14 september 2007 werd de Jin Mao Tower door het Shanghai World Financial Center in hoogte overtroffen.
Vanwege de seismische activiteit in het gebied is de Jin Mao Toren ontworpen een aardbeving van 6 op de Schaal van Richter te weerstaan.

Verder te zien in Shanghai


In Shanghai worden de planten en bomen dagelijks besproeid

 afbraak wordt veel door muren afgeschermd

parodie van daken op weg naar de  Yu-tuin

  

Yu Yuan
Achter het theehuis ligt de Yu-tuin, een klassieke tuin uit de 16e eeuw. De Yuyuan werd in 1577 aangelegd in opdracht van een hoge 'mandarijn'. De tuin is interessant om te bezoeken, omdat hij wordt beschouwd als een bijzonder geslaagd voorbeeld van de klassieke tuinarchitectuur, met zorgvuldig geplande doorkijkjes, paviljoenen, bruggen, watertjes en rotsen.

De “Yufo Si” ofwel Jade Boeddha tempel bevindt zich in een drukke straat in het noordwesten van de stad Shanghai. Hij dateert uit 1882. 
Hij is beroemd vanwege de twee uit Birma afkomstige witte jaden Boeddhabeelden. Sinds 1976 is de tempel gerestaureerd en wonen er weer monniken. De tempelgemeenschap is zeer actief en er komen vele gelovigen. 
De tempel is ook het centrum van het Boeddhistische Genootschap in Shanghai en heeft een Academie met meer dan 100 studenten. 

Het meest beroemd is de zittende boeddha, van maar liefst 1,9 m hoog, 1000 kg zwaar en ingelegd met prachtige edelstenen. 
Die mocht helaas niet gefotografeerd worden, daarom maar een foto van een kaart gemaakt. 

Beneden in de tempel bevindt zich dit iets kleinere beeld van de liggende boeddha, die het nirvana bereikt.

nog een scheepjes detail

  de lachende Boedha

jong geleerd


 

En toen naar De Bund op de linkeroever van de Huangpu-rivier

De Bund is de koloniale boulevard langs de Huangpu-rivier. De boulevard is in 1992 veranderd in een brede wandelpromenade. 
Aan de Bund stonden in de koloniale tijd de bolwerken van de macht: de banken en handelshuizen. Het zijn prachtige panden uit het eind van de 19e en het begin van de 20e eeuw. 
Je ziet er o.a. het kantoor van Jardine & Matheson, de bekende taipans die groot werden dankzij de opiumsmokkel, de Hongkong & Shanghai Bank en het Peace Hotel. 
Aan de waterkant is bij het oude Britse Consulaat het Huangpu Park dat "voor honden en Chinezen verboden" was.


marijke kijkt naar de "nieuwe" overkant

de koloniale gebouwen

de nieuwe overkant

panorama

met sigaar op de Bund

Tenslotte nog een bezoek aan de drukste en bekendste winkelstraat, maar dat vonden we niet zo interessant dus gingen we aan de koffie
en raakten aan de praat met een dame uit Nieuw-Zeeland, Christchurch, die deze laatste foto voor vandaag maakte