naar de vorige pagina

Reis Ethiopië 2012

Terug naar de startpagina
terug naar vorige dag

naar volgende dag

dag 17 - 2 december 2012 - Debark - Axum

We rijden vandaag via een prachtige bergroute, door de provincie Tigray naar de stad Axum. 
De weg slingert door de Simien Mountains waar op veel plaatsen aan de aanleg van een nieuwe tweebaans weg wordt gewerkt. De engineering voor deze weg wordt gedaan door Chinezen maar uitgevoerd door Ethiopiërs. 
De stad Axum was eeuwenlang het centrum van een groot Ethiopische rijk. 

we vertrokken om zes uur uit Debark, de tijd waarop in Ethiopië de zon opkomt. Langzaam komen de bergen van de Simien Mountains uit de mist als de zon hoger komt

Ethiopische dagindeling en uurrekening
In Ethiopie begint de dag om 6 uur 's ochtends (westerse tijd) als de zon opkomt. Omdat het land  dicht bij de evenaar ligt komt de zon altijd om 6 uur op en gaat om 6 uur 's middags onder. 
De Ethiopiërs gebruiken een andere dagindeling als de rest van de wereld, waarbij de uurrekening is gebaseerd op de zonsopkomst en -ondergang. Zodra het licht wordt, begint men in Ethiopië de uren te tellen. 6 uur 's ochtends is dan 0 uur voor de Ethiopiërs, 12 uur westerse tijd is 6 uur in Etiopie en als de zon ondergaat is het weer 0 uur.

Ook de Ethiopische kalender (Amhaars: ye'Ītyōṗṗyā) is afwijkend van onze Gregoriaanse kalender en is gelijk aan het liturgisch jaar van de Eritrees-orthodoxe Kerk en gebaseerd op de oudere Koptische kalender.
De Ethiopische kalender heeft twaalf maanden van elk 30 dagen plus een dertiende maand van 5 of 6 dagen (om de 4 jaar een schrikkeldag op "onze" 29e augustus).
De kalender in Ethiopie loopt nu 7 jaar en 8 maanden achter bij onze kalender, zijn ze nu (2012) dus met het jaar 2005 bezig. Nieuwjaarsdag valt op 11 september en Kerstmis op 7 januari,

Simien Mountains dorpje aan de voet van een berg slingerweg door de bergen

met steun uit China (maar geen Chinees te zien) wordt een nieuwe weg (2 baans geasfalteerd) aangelegd door Simien Mountaims  tijdens het wachten zien we wilde Afrikaantjes in de berm

de groene vlag wordt getoond en we mogen weer verder We lunchen onderweg in een dorpje

waar we weer veelkarakteristieke koppen een antieke strijkbout en de strijker aan het werk zien

nog een laatste blik op de Simien Mountains, de slingerende wegen en schaarse bomen in het landschap voor we de hoogvlakte van Axum bereiken

We komen in een gebied waar veel Baobab bomen groeien, bomen die meer dan 1000 jaar kunnen worden.
De Baobab of apenbroodboom is één van de weinige bomen in de tropen die zijn bladeren verliest. Negen maanden per jaar is hij kaal, de overige drie maanden heeft hij een overvloedig gebladerte. Hij wordt 5 tot 25 m hoog en hebben een enorme stamomtrek. 
In Ethiopie komt alleen de  Afrikaanse baobab
(Adansonia digitata) voor die een diameter heeft tot 11 m met een omtrek tot 34 m. 
De boom slaat water op in de dikke stam tijdens het natte seizoen om zo het droge seizoen te kunnen overleven.
Door zijn vorm lijkt het alsof de baobab op zijn kop staat. Volgens een legende van de bushmen (het San-volk) is de boom voor straf door de goden uit de hemel op de aarde gegooid en op zijn kop terechtgekomen. Daardoor lijkt het alsof de wortels in de lucht steken en de kruin in de grond staat. De Arabieren kennen een legende met als thema een duivel die een boom uit de grond trekt en hem er omgekeerd weer inzet.
Afrikaanse olifanten gebruiken de baobab om de teken van hun huid af te wrijven en eten ook de bast en het zachte hout uit de stam. Bavianen en andere apen eten graag de vruchten van de boom. Daarom wordt de boom ook wel apenbroodboom genoemd.

gevarieerd bergmassief de Baobab boom kolonie bavianen

Omdat steen als bouwmateriaal hier volop te vinden is zie je in de dorpjes veel stenen huisjes met golfplaten daken ook in dit gebied geiten blokkades midden op de wegen

de bijzondere haardracht van deze streek de mannendracht vrouw met kind

ook in dit dorpje leven de bewoners op straat in het veld grote groepen met ezels, koeien, geiten en dromedarissen ook komen we dromedarissen op de weg tegen

vanuit Axum zicht op de heuvels van Adwa bij het hotel in Axum zaten de roofvogels op daken op ons te wachten

Aksum of Axum of አክሱም
Axum, een historische stad in het uiterste noorden van Ethiopië, op de hoogvlakte van west Tigray, was eens een groot handelscentrum, verbonden met de Rode Zee via de haven van Adulis.
Axum ligt in het hoogland, met spectaculair uitzicht over de heuvels van Adwa. 
Deze oude stad wordt vaak “de heilige stad van de Ethiopiër” genoemd, een omschrijving die het belang ervan weergeeft van Axum als het centrum van het Orthodoxe Christendom.
Maar liefst duizend jaar lang was Aksum het centrum van een oud Ethiopische rijk. Dit rijk kwam in de derde eeuw voor Christus tot bloei en heeft tien eeuwen stand gehouden.
Deze hoofdstad van het gelijknamige koninkrijk beheerste de gehele regio van 400 voor Christus tot 900 na Christus, dankzij zijn machtige handelshaven. 
Axum was echter ook van het grootste belang als het epicentrum van de dynastie van de Koningin van Sheba


terug naar vorige dag

naar volgende dag