naar de vorige pagina

Reis Ethiopië 2012

Terug naar de startpagina
terug naar vorige dag

naar volgende dag

dag 18 - 3 december 2012 - Axum

Vanmorgen om 8 uur reden we naar een aantal archeologische sites in Axum en omgeving, onder leiding van een lokale gids (een leraar geschiedenis) die erg enthousiast en soms erg gedetailleerd over de vindplaatsen kon vertellen. We bezochten ondermeer de graven van koning Kaleb en zijn zoon, de ruines van het paleis van de koningin van Sheba. We kregen uitleg over de Steles van Axum en bekeken een klein archeologisch museum.
In Ethiopië beweert de keizerlijke familie dat zij afstamt van de koningin van Sheba, Makeda genoemd, en Salomo.  Hun zoon Menelik zou de eerste Ethiopische keizer zijn geweest.

twee Ethiopische heren bad van de Koningin van Sheba, aangelegd om de stad van water te voorzien en waarvoor het nog steeds wordt gebruikt

even rusten uitzicht over Eritrea 

De tombes van vader en zoon Kaleb en Gebre Meskel liggen 1,8 kilometer ten noordoosten van Aksum. Waarschijnlijk komen ze uit de 6e eeuw.
In de graven zijn grote ivoren olifantentanden gevonden, die nu in het archeologisch museum liggen

graf en tombes van vader en zoon Kaleb  inscripties van koning Ezena over de verovering van Jemen in drie talen gegraveerd

Ruïne van het paleis van de Queen of Sheba
Een team archeologen van de universiteit van Hamburg zeggen in Axum het paleis van de koningin van Sheba en een altaar te hebben ontdekt.
Bovenop de structuur van het paleis dat dateert van de 10de eeuw v.Chr., zou later een nieuw paleis zijn gebouwd, zegt de universiteit in een verklaring. Het altaar zou mogelijks ooit de Ark des Verbonds – de grootste schat van het vroege Judaïsme – hebben geherbergd tot de bouw van de eerste tempel in Axum. Bovendien is het altaar georiënteerd naar de ster Sirius.
“De bijzondere betekenis van dit altaar moet over de eeuwen heen zijn overgeleverd,” zegt de verklaring, “te zien aan de vele offers die rond deze plek zijn gevonden.”
Volgens het Oude Testament droeg god Mozes op de Ark des Verbonds te maken, een doos van acaciahout, belegd met goud. De doos zou de tabletten met de Tien Geboden hebben bevat. De Ark werd nog volgens het Oude Testament eeuwenlang bewaard zijn in Jeruzalem. Wat er gebeurde met de Ark toen Jeruzalem werd veroverd door de Babyloniërs in de 6de eeuw v.Chr., is onbekend. De Ethiopische christenen beweren dat de Ark veel eerder Jeruzalem heeft verlaten, al gedurende de regering van koning Salomo (10de eeuw v. Chr.) en Ethiopië zijn binnengesmokkeld door de zoon van Salomon en Sheba. De ark zou zich nog steeds in het land bevinden.

ruïne van het paleis van de Queen of Sheba achter de ruine werd gedorst en daar stonden ook enkele rudimentaire steles

onderweg een zwaar beladen ezelskar graf met holle sarcofaag waar mogelijk nog een lichaam in zit in de graven een levende salamander

Historische pilaren (steles) in Axum

Hoewel vooral de Maya's en de Egyptenaren bekend stonden voor hun gegraveerde pilaren, ofwel steles, je kunt ook die monumenten in Axum vinden. 
De steles in Axum zijn tot 33 meter hoog, de hoogste ter wereld en dateren vermoedelijk uit de 3e eeuw na Chr. Tussen de pilaren bevinden zich graven en grafstenen. Er wordt aangenomen dat de steles de oude graven markeren. 
Er zijn 3 types steles, de volledig gegraveerde voor de koningen, de aan 3 kanten gegraveerde zuilen en de volledig gladde steles. Op het veld ligt één grote zuil van 33 m en 500 ton zwaar; deze zou waarschijnlijk nooit rechtgestaan hebben maar omgevallen bij het oprichten ervan. Een van de steles (23 m hoog en 150 ton zwaar) werd in 1936 door Mussolini naar Rome gebracht en weer teruggegeven in 2005. In 2008 werd hij in zijn huidige staat ingehuldigd.
  

op de voorgrond de omgevallen stele   onderin een nep deur

schilderij in het museum kerk van de Lady Mary of Zion waar de Ark van het Verbond zich zou bevinden cactusbloem
tijdens de lunch kwam deze eekhoorn ons helpen gezinnetje in een grotwoning "Italiaanse wijk" in het dorp

voor de verandering eens een stel mannen zoals we die in Axum tegen kwamen


Aan het eind nog wat natuurfoto's

blauwfazantje cactusbloem met spinrag roofvogel orchidee mooi bloempje

terug naar vorige dag

naar volgende dag