naar de vorige pagina

Reis Ethiopië 2012

Terug naar de startpagina
terug naar vorige dag

naar volgende dag

dag 19 - 4 december 2012 - Axum - vlucht naar Lalibela

Vandaag vlogen we van Axum naar Lalibela. Axum heeft een klein vliegveld waarvandaan dagelijks twee vluchten worden uitgevoerd, één naar Addis Abeba en één naar Lalibela.
Op het vliegveld in Axum kregen we gewone routine controles, het inchecken duurde wat lang omdat de vlucht naar Addis Abeba eerst afgehandeld moest worden en alle papieren met de hand ingevuld moesten worden.
We hadden een mooie raamplaats onder de vleugel en het was prachtig helder weer.
In Lalibela aangekomen mistten we de koffer van Marijke. Later bleek dat ook twee andere medereizigers geen bagage hadden en ook van een andere reisorganisatie waren koffers weg. Vermoed werd dat één kar bagage in Axum was achtergebleven.
Onze reisleider Wim had al snel contact met het plaatselijke kantoor en die zouden ons probleem onderzoeken. Morgen wisten ze meer en zou er weer een vlucht uit Axum komen.
We werden met een busje naar het Lal hotel gebracht, waar we drie nachten zullen overnachten in reuze tukuls, 4 gastenruimtes per tukul. Onze eerste indruk was dat het er  goed, schoon en verzorgd uitziet.
Na de lunch bezochten we het kloosterkerkje Naäkuto Laäb. Onze Ethiopische gids Happyness weet erg veel van de kerken, geschiedenis en gebruiken en na even wennen is hij goed te verstaan.
  

Ons vliegtuig, een Bombardier Q400 Data, een vrij nieuw toestel we vliegen boven Axum

berg met akkers en gele hooioppers rivierdal als scheuren in het landschap hoogvlakte

het landingsgestel gaat uit voor de landing dorpje bij lalibella de verkeerstoren van Lalibela

Lalibela,  
Het stadje Lalibela is vernoemd naar koning Lalibela en ligt op 2480 meterhoogte tussen de bergen van Lasta. In de middeleeuwen was Lalibela de hoofdstad van Ethiopië.
De heilige stad, is een eeuwenoud pelgrimsoord. Het geldt als het centrum van de Orthodoxe Kerk en staat bekend om zijn 13 enorme rotskerken, die rond de 11de eeuw geheel uit de rotswanden zijn gehouwen. Het is het domein van talloze priesters, pelgrims en devote christenen in witte gewaden.
De Ethiopische kerk behoort tot de oudste christelijke geloofgemeenschappen ter wereld, met rituelen die terug grijpen op de allereerste periode van het christendom. 
Lalibela was ooit de plaats waar een nieuw Jeruzalem zou herrijzen, na de verovering van het oude Jeruzalem door de moslims in de 12de eeuw. Het kent daardoor vele plekken met Bijbelse namen, tot aan de rivier Jordaan toe. 

de weg naar Lalibela weer zwaaiende kinderen onderweg zicht op het stadje Lalibela

Naäkuto Laäb
De kerk, die gebouwd is in opdracht van Koning Naäkuta Laäb, ligt in een grot onder een waterval.
Koning Naakutolab was één van de opvolgers van Koning Lalilela. Ter zijner ere werd de kerk gebouwd onder een overhangende rots een paar kilometer buiten Lalibela. 
Er hangt een bijzondere sfeer in de kerk en de priester toont je wat graag de kruisen die door Koning Naakutolab effectief werden gebruikt. De mensen uit de omgeving komen hier ook van het heilige zuiverende water drinken.

de grot waarin de kerk is gebouwd uitzicht vanaf Naakuto Laab het kerkje

beschilderde doeken voor de kerk priester in vol ornaat het heilige water in de kerk

mand met wierook priester met attributen en wierookvat een van de heilige boeken van de kerk

Bij het kerkje Naakuto Laab zagen we veel vogels, hier een selectie

roodvleugelspreeuw gebandeerde baardvogel ornaathoningzuiger vuurvink Baglafechtwever

Na bezoek aan het kerkje reden we terug naar het stadje Lalibela waar nog even rondliepen

uitzicht vanaf het stadje nieuwe wijk van Lalibella aktiviteiten op het erf

met een steen wordt graan gemalen de kleermaker aan het werk zo maar een straatje

de typische stenen tweeverdiepingen hutten en een vierkante met balkon buurpraatje

dames terug van de markt   de lokale wever

terug naar vorige dag

naar volgende dag