naar de vorige pagina

Reis Ethiopië 2012

Terug naar de startpagina
terug naar vorige dag

naar volgende dag

dag 20 - 5 december 2012 - Lalibela

Vanmorgen om 8 uur werden we opgehaald voor een rondleiding langs de noordelijke groep rotskerken door onze plaatselijke gids Happyness en een schoenenoppasser want bij iedere kerk moesten de schoenen uit.
We bezochten de Bete Medhane Alem, Bete Maryam, Bete Denagel, Bete Debre Sina (ook wel Bete Mikhael genoemd), Bete Golgotha, en de Tomb of Adam.
Wat toeristen betreft was alles erg rustig, alleen met een Franse groep hadden we een wedstrijd wie het eerst bij de kerken was. Verder zagen we pelgrims in witte gewaden,  monniken in hun gele gewaden, en priesters die in iedere kerk aanwezig waren en af en toe een kruis of staf toonden.
Na deze rotskerken liepen we naar de Bete Ghiorghis (kerk van St. Joris)
Voor de middag waren geen excursies gepland, dus liepen we naar het centrum van het stadje en rustten wat uit bij "De zeven olijven". We dronken ananas sap en aten een lichte lunch om onze magen wat te sparen.
Terug in het hotel had onze reisleider de verheugende mededeling dat de bagage terecht was en naar het hotel gebracht zou worden. Een hele geruststelling.

zicht op de tukuls waar we vannacht sliepen monnik lading cactusbladen

het leugenbankje? voor de rotskerk

De Rotskerken 
Lalibela is bekend om haar rotskerken, kerken die uit massieve rotsen uitgehouwen zijn. Eerst werd de omtrek in de diepte uitgehouwen en vervolgens werd van buiten naar binnen het interieur uitgehakt.
De kerken zijn verdeeld in twee groepen, de noordelijke en zuidelijke groep en daar tussenin de kerk van St. Joris.
De twaalf kerken vormen een symbolische voorstelling van het Heilig land. De noordelijke groep kerken staan voor het aardse Jeruzalem en de zuidelijke groep voor de hemel. 
De Yordanos, die symbool staat voor de Jordaan scheidt de twee groepen kerken van elkaar. De rotskerken zijn uitgeroepen tot het achtste wereldwonder (UNESCO). 

De Legende
De stad Lalibela is gebouwd rond de 12de eeuw. De latere koning Lalibela keerde toen terug uit Jeruzalem naar zijn geboortegrond in Ethiopië. Zijn broer, die toen koning was, vond hem echter een bedreiging voor de troon, en vermoorde hem.
Bij God aan de hemelpoort aangekomen gaf die hem de opdracht om 10 kerken uit de rotsen te houwen, in ruil waarvoor hij mocht terugkeren op aarde. Met de hulp van engelen volbracht hij de opdracht en werd hij de nieuwe koning.
Na voltooiing van de 10 kerken verscheen de heilige sint Joris, die zijn eigen kerk eiste, dit werd de 11e, de mooiste en grootste kerk.


Bete Medhane Alem (Huis van de Redder van de Wereld)
Vandaag bezochten we de Noordelijke groep met als eerste rotskerk Bete Medhane Alem, naar verluid de grootste rotskerk ter wereld (33,5 bij 23,5 meter, 11,5 meter hoog). 
Aan de buiten- en binnenkant bevinden zich lange rijen van totaal 38 vierkante zuilen, met daartussen kleine raampjes in diverse vormen. Binnen zijn verschillende ruimten met  veel muurschilderingen op de wanden die helaas wat verweerd zijn.

de massieve zuilen aan de buitenkant van Bete Medhane Alem over de meeste kerken is door Unesco een beschermend afdak geplaatst

meerder zuilengangen binnen de rotskerk de wachter Drie lege graven, symbolisch bestemd voor de aartsvaders Abraham, Jakob en Isaac

op het plafond de schilden van Lalibela buiten het doopvont

begroeting van de kerk en de traditionele begroeting van elkaar

Bete Maryam (het huis van Maria)
Via een korte tunnel komen we bij
Bete Maryam. Deze kerk is iets kleiner, en kent geen zuilen. Wel de kleine raampjes, en boven de hoofdingang reliëfs met onder andere Sint Joris die de draak doodsteekt. 
Binnen in deze kerk, die waarschijnlijk de oudste is, ook veel reliëfs en schilderingen uit de 13e eeuw over het leven van Jezus en Maria. Zij zijn opvallend door de kleurencombinatie van voornamelijk bruin, oker, groen en blauw. De monniken, nonnen en pelgrims wonen in de hutten er omheen.
De kerk is uit de verte al te zien doordat ze volledig los staat van de rotswanden.

Bete Maryam priester in een wit gewaad toont het kruis van Lalibela beschilderde gewelven

rijk versierd met 12e eeuwse fresco's fresco van Jozef en Maria

Bete Golgotha vormt met Bete Debre Sina (ook wel Bete Mikhael genoemd) een dubbelkerk. De eerste is het noordelijke deel, en bevat volgens verschillende versies ofwel het graf van koning Lalibela, ofwel het symbolische graf van Christus. Het graf is in ieder geval niet toegankelijk. In een diepe geul naast Bete Golgotha staat het Graf van Adam.
Via een doorgang kom je in het zuidelijke deel, dat gewijd is aan de aartsengel Michael, en de berg Sinaï symboliseert. Vandaar de twee namen.

     

de vrouwen, want die mogen er niet binnen, hier zijn zeven levensgrote afbeeldingen van heiligen te zien, hierboven drie op de foto

Bete Denagel (het huis van de maagden) 
Dit is een kleine kerk zonder versiering en de enige grotkerk geheel onder de oorspronkelijke rots ligt. De kerk is opgedragen aan de 36 vrouwen onder de 120 families die Jezus volgden tijdens zijn lessen voorafgaand aan de kruisiging

op weg naar Bete Denagel ingang Bete Denagel uitgang Bete Denagel

Bete Ghiorghis, oftewel de rotskerk van St. Joris. De heilige die een draak versloeg.
Deze kerk is een van de bekendste van Lalibela. Een prachtig kruis in het landschap, recht naar beneden uitgehakt. De kerk is via een deels onderaardse gang te bereiken.
Toen de heilige Joris zag dat Lalibela nog geen enkele kerk had gebouwd te zijner ere, bracht hij de koning vertoornd een bezoek. Die beloofde prompt dat Bet Giyorgis de mooiste van alle rotskerken zou worden, en hij heeft woord gehouden. Gebouwd in de vorm van een gedrongen Grieks kruis, vijftien meter diep uitgehouwen in de rode rotssteen, is dit op zich al een wereldwonder, zonder twijfel het kroonjuweel van het christelijke Ethiopische erfgoed. Door een smalle kloof dalen we af naar de ingang beneden. De holen in de rots waren bestemd voor pelgrims die hier kwamen sterven. Er liggen nog altijd enkele gemummificeerde skeletten te kijk.
  

de bovenkant van de kruisvormige rotskerk van St Joris via een smalle gang naar beneden St. Joris rotskerk van onderaf gezien

vrouw in gebed graven in de rotswand met de resten van pelgrims

 
de rotswand hoge gewelven binnen in de rotskerk buiten was een honingbij aan het werk  


terug naar vorige dag

naar volgende dag