naar de vorige pagina

Reis Indonesië 2017

Terug naar de startpagina
naar vorige dag

naar volgende dag

dag 3 - Jogjakarta

Goed geslapen, na een vermoeiende reis wacht ons een drukke dag in Java
Na het ontbijt werden we opgehaald door onze gids en chauffeur die ons eerst naar een batikwerkplaats bracht en daarna naar het Kraton, het Paleis van de Sultan brachten. Na het paleisbezoek maakten we een rit per traditionele Becak door de straatjes in de omgeving van het Kraton en werden we afgeleverd bij het waterpaleis, waar de sultan met familie zijn vrije tijd doorbracht. 
We bezochten een lokaal zilverfabriekje en gingen na de lunch op weg naar de Borobudur, de grootste boeddhistische tempel van
Indonesië.
Op de weg terug naar Jogjakarta stopten we bij een dorpje dat bij de laatste uitbarsting van de Merapi vulkaan zwaar getroffen was door de lavastromen en vulkaanas.
In de avond werden we naar Jogjakarta gereden voor de
Ramayana Diner en Dansshow


Java (Indonesisch: Jawa) is een eiland in de Republiek Indonesië. Met 145 miljoen inwoners en een oppervlakte van drie keer de grootte van Nederland, is Java dichtbevolkt. Het vruchtbare land is bebouwd met groene rijstvelden en een gordel van vulkanen loopt over het eiland. Kleine dorpjes wisselen metropolen af.
De hoofdstad van Indonesië, Jakarta, ligt op de noordwestkust van Java. 
Op Java liggen veel vulkanen waaronder de Bromo en de Merapi, voor het laatst uitgebarsten in 2010 en behorend tot de 16 gevaarlijkste vulkanen

Jogjakarta, formeel Yogyakarta, kortweg Yogya, is de culturele hoofdstad van Java. Dankzij de steun van de vorsten hebben de Javaanse kunstvormen, zoals het wayangtheater, zich in deze regio tot hoog niveau kunnen ontwikkelen. De sultan van Yogyakarta heeft een belangrijke rol in de onafhankelijkheidsstrijd gespeeld waardoor de stad de status van speciale regio heeft gekregen.
De provincie Yogyakarta (Daerah Istimewa Yogyakarta, DIY) is één van de 32 provincies van Indonesië. Het ligt in het midden van het eiland Java.


Op weg naar het paleis van de sultan stopten we bij een batikwerkplaats waar ons het batikproces werd uitgelegd en we ook veel bijzondere patronen konden bekijken, kunstwerken waar vaak weken aan werd gewerkt. 

aanbrengen van de patronen op katoendoek, daarna volgen diverse kleurbaden waarbij het deel van de doek dat niet de betreffende kleur mag krijgen, wordt afgedekt met was het batik tekengereedschap

Paleis (Kraton) van de Sultan
In het centrum van Jogjakarta ligt het indrukwekkende Paleis (Kraton) van de Sultan met honderd paleiswachten, gekleed in traditionele uniformen. De Kraton van Jogjakarta is tot op heden de residentie van de Sultans van het Kasultanan-tak van het voormalige Mataram Koninkrijk.
De Kraton is een nauwkeurig en zorgvuldige weergave van de Javaanse kosmos. Elke toegang, gebouw, binnenplaats, boom of veldje heeft een specifieke symbolische betekenis. Het spirituele centrum van de kraton is de Pelataran Kedaton, de "koninklijke binnenplaats". 
De Kraton bestaat niet alleen uit het paleis, maar er maakt ook een stad, compleet met scholen en moskeeën, deel uit van het complex. Hier wonen ruim 25.000 mensen.

de paleiswachten bij de ingang (de buitenste twee dan) alle honderd wachten zijn uniform gekleed en gewapend met een kris de binnenplaats van het kraton met op de achtergrond het paleis

Het gamelanorkest met een enorme variëteit aan traditionele slaginstrumenten

geen improvisatie, iedere slag staat op schrift een serieuze zaak dus ook al lijkt het net een rijtje koekenpannen

Rondom het Kraton ligt een dichtbevolkte woonwijk die het land bezet dat vroeger tot het bezit van de Sultan behoorde. We maakten met een tocht door deze wijk met een traditionele becak

Allebei een eigen becak, wat een luxe één van de straten rond het Kraton Marijke zorgde wel voor wat verkeershinder met haar becak

Het waterpaleis (Taman Sari) ligt ten zuidwesten van de Kraton. De naam "Taman Sari" betekent "Geurige Tuinen" en verwijst naar de fruitbomen en bomen met bloemen die een heerlijke geur verspreiden welke het gehele complex doordrong. Taman Sari was in de 18e eeuw gebouwd als amusementspark voor de koninklijke familie, een gerieflijke en luxe vlucht uit de dagelijkse sleur. Het Taman Sari complex bevatte verschillende zwembaden, fonteinen, een ondergrondse moskee en een groot meer. Er was ook een toren gebouwd van waaruit de Sultan Mangkubumi zijn harem kon gadeslaan tijdens het zwemmen. Nadat hij zijn keuze uit de "badgasten" had gemaakt trok Mangkubumi zich vervolgens met hen terug in de slaapkamer van de toren.
Al spoedig na de dood van Mangkubumi raakte het Waterpaleis in verval. Tegenwoordig is grotendeels door de kampung ingenomen en is het een doolhof van huizen en steegjes.

ingang van het waterpaleis de eerste baden voor de familie dan een privé bad voor de sultan

Marijke en onze gids als badgasten de rustbank in de kamer van de sultan

ons lunchrestaurant we hadden ook een privé lunch-huisje in het water kunnen nemen

van zilverdraad tot filigraan sieraad

antiek gereedschap voor het trekken van zilverdraad


De Borobudur (Javaans: Barabudhur) is een boeddhistisch heiligdom op 40 km ten noordwesten van Jogjakarta in de provincie Midden-Java.
De Borobudur heeft eeuwen verborgen gelegen onder as en begroeiing. In de achttiende eeuw moet van de hoogste terrassen van de Borobudur nog wel iets te zien zijn geweest. Nederlanders op weg naar het Javaanse hof kwamen wel langs andere monumenten maar nooit in de buurt van de Borobudur. De Borobudur is herontdekt in 1814 ten tijde van het Engelse Tussenbewind in Nederlands-Indië

De Borobudur is een immens bouwwerk dat opdoemt uit een de groene rijstvelden en omliggende bossen. De tempel ligt vlak bij de Merapi, de meest actieve vulkaan van Indonesië.
De naam Borobudur is waarschijnlijk afkomstig van het Sanskriet “Vihara Buddha Ur”. Vrij vertaal betekent dit “boeddhistische tempel op de berg”. De tempel is gebouwd tussen 750 en 850. Het is opgebouwd als een grote stoepa (boeddhistisch bouwwerk dat relieken van een boeddhistische heilige bevat) waarvan de basis 123 bij 123 meter is!
De tempel telt negen etages. Om de tempel helemaal te kunnen zien heb je aan een uurtje ook niet genoeg. Van de negen etages zijn de eerste zes vierkant, de laatste drie zijn rond. Al deze etages vertegenwoordigen de boeddhistische kosmos. Een boeddhist loopt elke etage zeven keer rond, met de klok mee. Op de bovenste verdieping vindt je 72 kleine stoepa’s die rondom één grote, centrale stoepa gebouwd zijn. Deze stoepa staat voor het Nirwana.

Ingang van de Borobudur De Borobudur is allen aan de achterzijde volledig in beeld te brengen verschillende tableaus verbeelden episodes uit het leven van Boeddha

de heilige olifant als waterspuwer de kleine stoepa’s op de bovenste verdiepingrond het 'Nirwana' In elke stoepa zit een Boeddha (op één na)

De Merapi (2968 meter) is een vulkaan in de Indonesische provincie Midden-Java. Tussen 1768 en 2006 waren er 83 geregistreerde uitbarstingen en daarmee is het de meest actieve vulkaan van het land. 
De naam merapi betekent berg van vuur. De vulkaan ligt dicht bij de stad Jogjakarta, en duizenden mensen leven op de hellingen ervan, in dorpen die op hoogten tot 1700 meter boven zeeniveau liggen. 

 

Bij de laatste uitbarstingen van 2010 zijn meer dan 300 doden gevallen, rond de 40.000 mensen waren al geëvacueerd.. 
As en rotsen werden meer dan 10 kilometer in de atmosfeer gespoten en bedekten de dorpen in de omgeving onder een laag vulkaanas. Huizen in een aantal dorpen werden zodanig beschadigd dat er nieuwe dorpen voor de inwoners werden gebouwd op veilige afstand van de vulkaan, andere dorpen werden uitgegraven en de huizen werden hersteld. Toen wij zo'n dorp bezochten werd nog steeds aan het herstel gewerkt en overal waren grote blokken lavasteen en hopen as te zien.

Vanaf de Borobudur zijn vaag enkele vulkanen te zien, de Merapi ligt hier achter Deze rivierbedding is nog maar gedeeltelijk hersteld  overal liggen hopen vulkaanas die verwerkt worden tot bouwmateriaal 

 het dorpje Gempol was één van de getroffen dorpen Lavasteen en hopen vulkaanas liggen nog bij de huizen  

De Ramayana Diner- en Dansshow wordt uitgevoerd op de plek waar duizend jaar geleden het verhaal tot stand kwam. 
Dit culturele optreden is erin geslaagd om de diversiteit van de Javaanse kunst te combineren in vormen van dans en drama begeleid door Gamelan muziek. 
Het Ramayana verhaal wordt samengevat in vier fasen: de ontvoering van Sinta, Anoman en zijn missie naar Alengka, de dood van Rahwana en uiteindelijk het happy end wanneer Sinta en Rama elkaar weer zien

enkele scènes uit het dansspel

de hoofdrolspelers

alle spelers van de Ramayana dansen


Traditionele Javaanse  kleding


naar vorige dag

naar volgende dag