naar de vorige pagina

Reis IndonesiŽ 2017

Terug naar de startpagina
terug naar de reisoverzicht

naar IndonesiŽ dag 1


IndonesiŽ Info


IndonesiŽ bestaat uit een archipel van 17.508 eilanden, waarvan er ongeveer 6.000 bewoond worden, en is daarmee de grootste eilandstaat ter wereld en ongeveer vijftig keer groter dan Nederland. De bekendste eilanden zijn Kalimantan (het Indonesische deel van het eiland Borneo), Sumatra, Papoea (het Indonesische deel van Nieuw-Guinea), Sulawesi (Celebes), Java, Bali en Lombok.
Met een bevolking van ca. 260 miljoen zielen is het qua inwoneraantal het op drie na grootste land ter wereld en tevens het land met de grootste moslimbevolking.


Politiek
Gedurende drieŽnhalve eeuw was het huidige IndonesiŽ een Nederlandse kolonie (Nederlands-Oost-IndiŽ), na Tweede Wereldoorlog verklaarde IndonesiŽ zich onafhankelijk en werd een republiek met een gekozen parlement en een president met als hoofdstad Jakarta, het vroegere Batavia, op het eiland Java.
Sinds de onafhankelijkheid heeft IndonesiŽ zeven presidenten gehad

  • Soekarno 1949 - 1967

  • Soeharto 1967-1998
  • Bacharuddin Jusuf Habibie 1998-1999
  • Abdurrahman Wahid 1999-2001
  • Megawati Soekarnoputri 2001-2004
  • Susilo Bambang Yudhoyono 2004-2014
  • Joko Widodo vanaf 2014

 

<< Soekarno

Joko Widodo >>


Geografie
IndonesiŽ ligt in een geologisch actieve regio. Voor de kust van Sumatra via Java tot voorbij de Molukken loopt een subductiezone van de Soenda-breuklijn waar de Australische plaat onder de Eurazische plaat schuift. Dit veroorzaakt aardbevingen met vloedgolven en vulkanisme.
Door het vulkanisme is op de meeste eilanden de vruchtbaarheid van de bodem zeer hoog wat samen met de hoge temperaturen en overvloedige hoeveelheid neerslag een hoge landbouwopbrengst en een hoge bevolkingsdichtheid mogelijk maakt.

Religie
In IndonesiŽ woont de grootste islamitische gemeenschap ter wereld. Ongeveer 86 procent van de bevolking is islamitisch. Het overige deel van de Indonesische bevolking belijdt het christendom (10 procent, hindoeÔsme (3 procent), boeddhisme (1 procent) of animisme. Hoe verder je naar het oosten gaat, hoe meer christenen en 'overigen' je tegenkomt. 
Veel aanhangers van de islam combineren islamitische rituelen met een diepgewortelde mystiek, die teruggrijpt op de pre-islamitische tijd. Voor menig moslim is er meer tussen hemel en aarde dan het blote oog kan zien.

Op Bali is het hindoeÔsme alom aanwezig. Op straat struikel je letterlijk over de offerandes. Elk huis heeft een familietempel, elk wijk zijn eigen buurttempel en elk veld een offerandeplek voor de rijstgodin. Het geloof biedt de gelovigen houvast en structuur, en een overdaad aan ceremonies en zuiveringsrituelen. Alles bij elkaar zal een Balinees tijdens zijn leven aan letterlijk honderden rituelen en feesten deelnemen en er veel tijd en geld in investeren.

Taal
Op de Indonesische eilanden worden ongeveer 350 verschillende talen en dialecten gesproken. De officiŽle nationale taal van IndonesiŽ is Bahasa Indonesia dat door het merendeel van de bevolking als tweede taal wordt gebruikt naast het lokale dialect. In de toeristische gebieden kun je terecht in het Engels en sommige ouderen spreken ook nog een aardig woordje Nederlands.

Klimaat
Het klimaat van IndonesiŽ is tropisch en heeft twee seizoenen. Het droge seizoen (musim kemarau) is tussen april en oktober en het natte seizoen (musim hujan) tussen november en maart. De hoeveelheid neerslag varieert van eiland tot eiland, afhankelijk van de geografische ligging en hoogte. In de berggebieden valt aanzienlijk meer regen dan in de laagvlakten. In IndonesiŽ heeft regen een andere betekenis dan in Nederland: in combinatie met de hoge gemiddelde temperatuur (het hele jaar door vrij constant 30įC) kan een regenbui verfrissend werken.

Natuur
De natuur van IndonesiŽ is zeer gevarieerd en staat bekend om haar schoonheid. Java en Bali hebben de meest vruchtbare eilanden en rijstvelden, terwijl Sumatra, Kalimantan, Sulawesi, Molukken en Papua nog grotendeels bedekt zijn met tropisch regenwoud. Open savanne en grasland karakteriseren Nusa Tenggara
De eerste nationale parken in IndonesiŽ werden pas begin jaren '80 opgericht. Van de huidige 50 Nationale Parken staan er zes op de Werelderfgoedlijst en zes op het World Network of Biosphere Reserves.
Omdat de grond vulkanisch is en dus erg vruchtbaar, bestaat de natuur op IndonesiŽ uit een ongelooflijke en unieke verscheidenheid aan flora en fauna. Dankzij de ligging tussen AziŽ en AustraliŽ vind je in IndonesiŽ plant- en diersoorten afkomstig uit beide continenten. De mooiste en grootste bloemen, waaronder verschillende soorten orchideeŽn en bamboe, kom je er tegen.
Op Sumatra, Kalimantan, Java, Madura en Bali ten westen van de lijn leven voornamelijk diersoorten als beren, olifanten, neushoorns, tijgers, wilde runderen en vele apensoorten zoals de neusaap en de bedreigde orang-oetan.
Op Sulawesi, de kleine Soenda-eilanden en de Molukken, bevindt zich een soort niemandsland, waar dieren van beide continenten leven. Er vliegen en scharrelen in IndonesiŽ zo'n 1.500 vogelsoorten, waaronder kaketoes, kasuarissen, pauwen, argusfazanten, kroonduiven en baardvogels. Een van de meest bijzondere reptielen is de prehistorische Komodovaraan, die uitsluitend op de eilanden Padar, Rinca en Flores voorkomt.


terug naar de reisoverzicht

naar IndonesiŽ dag 1