naar de vorige pagina

Reis Jordanië 2016

Terug naar de startpagina
naar de vorige dag

naar volgende dag

dag 8 - Amman > Azraq > Amman

Vandaag was de eerste extra dag. Tot nu toe hadden we min of meer het schema van de reisorganisatie gevolgd met wat kleine wijzigingen, maar vanaf nu hebben we ons eigen programma.
We reden door de oostelijke woestijn naar Azraq, onderweg bekeken we de woestijnkastelen Qasr Al Kharrana en Qasr Amra.
Even voorbij Azraq bezochten we het natuurgebied Azraq Wetlands Reserve, we gebruikten een Jordaanse lunch in Azraq en bekeken daarna het derde woestijkasteel Qasr Al Azraq. 
Deze drie kastelen zijn gebouwd door de kalief van Damascus en zijn prachtige voorbeelden van Islamitische architectuur. Ze dienden als buitenposten en als uitvalbases tijdens jachtpartijen. 
Op de terugweg naar Amman wees Ali ons een vluchtelingenkamp, zo ver weg in de woestijn dat er geen scherpe foto van te maken was. 
Er zijn meer dan 2 miljoen Syrische vluchtelingen in Jordanië die met buitenlandse (vooral Amerikaanse) hulp worden opgevangen. In Jordanië zijn ze net als in Europa bang dat IS met de vluchtelingen het land binnenkomt.


Amman

Woestijnkastelen
Een aantal kastelen en forten in de woestijn ten oosten en zuiden van de Jordaanse hoofdstad Amman worden de woestijnkastelen genoemd.
Het merendeel van de kastelen werd gebouwd in de 7e en 8e eeuw in opdracht van de kaliefen van de Omajjadendynastie, de eerste islamitische dynastie. De meeste gebouwen liggen langs de oude handelsroutes naar Medina (Saoedi-Arabië) en Koefa (Irak).
De functie van de bouwwerken was verschillend. Sommigen waren een vesting, anderen dienden als jachtpaviljoen met badhuis (Quseir Amra) of als karavanserai. Soms deden ze dienst als ontmoetingsplaats tussen de kalief of zijn afgevaardigden en de lokale bedoeïnenleiders.

Qasr Al Kharrana of Qsar Hraneh
Het kasteel is een vierkant gebouw van 35 bij 35 meter met twee verdiepingen. Hett dateert uit de 7e eeuw en lijkt op het eerste zicht een verdedigingsvesting met torens aan de vier hoeken, schietgaten en één enkele ingang. Nader bezien kunnen deze torens niet bemand worden en zijn ze enkel decoratie. De ligging van Qsar Hraneh op het kruispunt van een aantal woestijnwegen doet vermoeden dat het gebouw ofwel diende als ontmoetingsplaats tussen de Omajjadische heersers en de lokale bedoeïenenleiders ofwel als karavanserai. De aanwezigheid van een kleine binnenplaats zonder ruimte voor de kamelen pleit evenwel tegen het laatste.
Links en rechts van de ingang zijn smalle donkere ruimtes waarschijnlijk gebruikt als paardenstallen. De ruimtes gelegen rond de kleine binnenplaats zijn beneden en boven verdeeld in eenheden die men ’bayt’ noemt; ze bestaan uit een grote centrale kamer met kleinere ruimtes die daarop uitkomen. Vermoedelijk was de grote kamer een ontmoetingsruimte en werden de kleinere kamers gebruikt om te slapen of als opslagruimtes.

Qasr Al Kharrana de enige toegangsdeur poort naar de binnenplaats

centrale zuil met booggewelven naar vier kanten centrale kamers met doorgangen naar kleinere kamers

buiten vonden we deze snuitkever waarvan de kleur zich aanpast aan de omgeving als bewijs dat hier vroeger water was, een vis-fossiel (ca. 1 meter lang)

Qasr Amra
Quseir Amra of Qusair Amra is een historisch badhuis dat deel uitmaakte van een jachtslot.

Het gebouw dateert waarschijnlijk uit de periode 711 - 715 en is gebouwd in opdracht van kalief Walid I. De schilderingen zijn mogelijk van een latere datum en werden mogelijk tussen 730 en 740 aangebracht.
Wat overblijft is de hamam van wat eens een jachtpaviljoen was, bestemd als buitenverblijf voor de kalief en zijn familie.
Het gebouw is opgetrokken uit blokken zandsteen. Het bevindt zich thans midden in de woestijn in de buurt van een wadi, een rivierbedding die gedurende het grootste deel van het jaar droog staat. In de achtste eeuw was de omgeving waarschijnlijk groen en vruchtbaar. Een waterput - die thans nog aanwezig is - werd gebruikt om het water voor de baden te putten.
De hamam bestaat uit verschillende ruimtes. Men komt binnen in de grote ontvangstzaal die overdekt is met drie parallelle tongewelven. In het midden bevindt zich een nis waar waarschijnlijk de vorstentroon stond. Verder zijn er twee rustvertrekken. Links kan men naar de apodyterium (de kleedruimte) lopen waarachter zich het tepidarium (het lauwe bad) en het caldarium (het warme bad) bevinden.
Het badhuis is uniek door de 250 goedbewaarde fresco's met veelal nog levendige kleuren.  

Qasr Amra vanaf de weg gezien Qasr Amra het badhuis

installatie om water uit de put naar het badhuis te brengen  Fresco's met jachttaferelen 

Fresco met bevallende vrouw   de bewaking huisde in een Bedoeïenentent

Op weg naar Azraq
Deze oostelijke oasestad ligt ruim 100 km ten oosten van Amman.
In vroeger tijden was het hier een groene oase met de belangrijkste waterbron voor de omgeving. Nu is het bijna opgedroogd en is er nog een klein stukje beschermd natuurreservaat over.

een groep dromedarissen op weg in de woestijn de kamelenbaas rijdt op een ezel we hebben al van alles voor de auto gehad maar nog geen dromedarissen

het land is hier te zout om iets op te verbouwen In Azraq zijn we vlakbij de Irakese en de Libanese grens

Azraq Wetland Reserve
Het Azraq wetland reserve en het Shaumari nature reserve liggen naast elkaar en zijn een belangrijke rustplaats voor trekvogels. Wandel op de aangegeven paden en houten vlonders door dit groene waterrijke gebied. Spot vogels, waterbuffels en stekelvarkens in het moeras. 
Sinds 1978 heeft de Jordaanse Royal Society for the Convervation of Nature (RSCN) de bescherming van dit gebied op zich genomen. Het gebied is onderscheidend door haar moerassen en natuurlijke waterpoelen. Niet voor niets heet dit gebied Azraq; het Arabische woord voor ‘blauw’. Het wetland-gebied is rijk aan dieren, waaronder ook een aantal endemische (en tevens bedreigde) diersoorten als de Azraq Killifish (tandkarper) in het Azraq Wetland Reserve.

Het natuurreservaat is erg droog, de moerassen zijn verdwenen nog enkele plassen zijn over waarin o.a. de Azraq Killifish leeft twee kleurige Witoor Buulbuuls wachten ons op

In ruim een uur zagen tijd hadden we de volgende vogels gezien, waarvan we een deel nog moeten identificeren:

?? Waterhoen / Common moorhen ?? Dodaars / Little grebe ?? Ralreiger / Squacco heron

Kwak / Black-crowned night heron jonge Kwak / Black-crowned night heron Witoor Buulbuul / White-eared bulbul Rosse Waaierstaart / Rufous-tailed scrub robin

 

Kuifleeuwerik / Crested lark Waaierstaart ??      

In de vogelkijkhut zagen we nog een Gekko en even verderop deze rode libel

De lunch in Azraq konden we zelf samenstellen. Hoofdbestanddeel was de "Upside Down" die door de eigenaar ter plekke werd omgekeerd. Upside Down bestaat uit rijst, kip en kruiden gemengd en aangestampt in een pan die daarna op een schaal wordt omgekeerd (zie foto's hieronder)

de schaal met "Upside Down" is omgekeerd en wordt losgeklopt het buffet is geopend

Qasr Al Azraq
Het Qasr Al Azraq bevindt zich enkele kilometer ten noorden van de grens met Saoedi-Arabië, midden in een stadje met dezelfde naam Azraq.
Deze plek is sinds de prehistorie bewoond geweest. Het huidige kasteel stamt uit de 13de eeuw, de tijd van de Mamelukken. Er zijn ook resten gevonden van Romeinse oorsprong.
Het kasteel is opgetrokken in zwarte basaltsteen en geheel ommuurd.
Tegen de binnenzijde van de muren zijn paardenstalen gebouwd; een kleine moskee met mihrab (
islamitische gebedsnis) bevindt zich meer centraal. Opvallend is de massief basalten deur die het complex afsluit.
Boven het poortgebouw zou de kamer zijn waar T.E. Lawrence ('of Arabia') in 1917 de winter doorbracht.  

paardenstallen aan de binnenplaats bijzonder dat de bogen blijven staan de plafonds bestaan uit lange, smalle basalt-strips

links het poortgebouw overspanning  de massieve basalten deur

Op de terugweg reden we langs een mini-oase met twee bomen, een plasje water, wat vogels en een kever. Natuurlijk moesten daar even stoppen

de mini oase de vogelnamen moeten we nog opzoeken

 
een snuitkever, zelfde soort als we eerder vandaag zagen, nu zwart gekleurd    

naar de vorige dag

naar volgende dag