naar de vorige pagina

Reis Madagaskar - Mauritius 2014

Terug naar de startpagina
terug naar de Madagaskar info

naar eerste dag


Mauritius Info

 Mascarenen Archipel
Mauritius bestaat meerdere eilanden, waarvan het hoofdeiland Mauritius en het verder gelegen Rodrigues de belangrijkste zijn. Samen met een ander land (Reunion) vormen deze eilanden de Mascarenen Archipel, een eilandengroep die door vulkanische activiteiten zijn ontstaan. De St. Brandon-eilanden en de twee Agalega-eilanden zijn ook Mauritiaanse gebiedsdelen. Net boven Mauritius liggen nog vijf onbewoonde eilanden waarvan Round Island het bekendst is. 

Mauritius
Het onbewoonde paradijselijke Mauritius is in 1598 ontdekt door Nederlanders. Deze schippers doopten het eiland Mauritius naar Prins Maurits, graaf van Nassau, de broer van Willem van Oranje. Tijdens deze tijden werd Mauritius gebruikt door de Verenigde Oost Indische Compagnie als doorvoerhaven vanuit Indie.
Het eiland ligt 855 km ten oosten van Madagaskar, midden in de Indische Oceaan, op ruim 3.000 km van de zuidoostkust van Afrika, Mauritius is een 1864 km2 groot (ongeveer zo groot als de provincie Utrecht), een tropisch eiland met idyllische stranden, azuurblauwe lagunes en een groen bergachtig binnenland.
Sinds de ontdekking van het eiland is Mauritius in verschillende handen geweest. Zo waren vroeger de Portugezen in het gebied actief en stichtte de Nederlandse VOC een kolonie op het eiland van Mauritius. Daarna kwam het in handen van de Fransen en toen de Engelsen. In 1968 werd Mauritius onafhankelijk.
Er hebben zich diverse bevolkingsgroepen met verschillende etnische achtergrond gevestigd. IndiŽrs, Chinezen, Afrikanen, Europeanen en MalagassiŽrs leven hier in harmonie, elk trouw aan hun eigen afkomst en religie en met respect voor elkaars tradities. Deze mix van tradities, talen en religies vormt de identiteit van de vriendelijke Mauritiaanse bevolking. 
De creoolse keuken is een festijn van smaken en geuren. De zee is bovendien rijk aan vis, schaal- en schelpdieren en op het eiland worden verse groenten en exotische vruchten geteeld.
Het tropische zeeklimaat op Mauritius is op zich vrij gelijkmatig maar kan plaatselijk zeer verschillen. Zo is het aan de kust het warmst en kan het op het centraal plateau op hetzelfde moment vijf graden koeler zijn. Opmerkelijk is ook dat het aan de kust droog is terwijl het in het binnenland regent, en vice versa.
Er is geen regentijd, het kan elke dag overal gaan regenen. 

Mauritius kent geen echte winter, de Mauritiaanse "winter" duurt van juli tot september als het niet warmer wordt dan 24įC overdag en 16įC 's nachts. De regentijd (december tot april) zorgt aan de kust meestal enkel voor bewolking aangezien de meeste regen in het bergachtige binnenland valt.

Mauritius heeft een wegennet van 2000 km, waarvan 93% is geasfalteerd. Er loopt ťťn snelweg over het eiland; van het vliegveld naar Port Louis

Suiker is de belangrijkste bron van inkomsten wat betreft de landbouw, voor Mauritius. Suikerriet werd in 1639 door de Hollanders vanuit Batavia meegebracht. Op 80% van alle landbouwgrond wordt op dit moment suikerriet verbouwd.


Bevolking
Mauritius heeft ca. 1,3 miljoen inwoners. Mauritius is daarmee een van de dichtst bevolkte landen ter wereld. In de hoofdstad Port Louis wonen ongeveer 150.000 mensen. De bevolking is zeer jong; 36% van de bevolking is onder de 25 jaar. 
De bevolking van Mauritius is een interessante mix van vele rassen: Chinezen, Fransen, moslims, Creolen en IndiŽrs.
  
Hindoes zijn in alle lagen van de bevolking vertegenwoordigd. Een kwart van de bevolking behoort tot de Creolen die vaak van gemengd Europees-Afrikaanse afkomst zijn. Ze behoren over het algemeen tot het armere gedeelte van de bevolking. De meeste Creolen wonen in het zuidelijke deel van Mauritius.
Moslims komen van Pakistan, India en Arabische landen en maken ongeveer 17% van de bevolking uit.
De Chinezen vormen een kleine minderheid, ongeveer 3% van de bevolking. Deze groep bestaat voor en groot deel uit handelaren en horen over het algemeen bij de rijke klasse.
De mensen van Europese, vaak Franse, afkomst zijn afstammelingen van de kolonisten uit de achttiende eeuw en vormen ongeveer 3% van de bevolking. Ze werken meestal in het toerisme en bij de overheid. De Mauritiaanse levensstandaard ligt ver boven het Afrikaanse gemiddelde.
  
De officiŽle talen op Mauritius zijn het Engels en het Frans. De omgangstaal is echter vooral het Creools dat iedereen spreekt en verstaat.
het Creools is de moedertaal van ca. 52% van de bevolking, het is geen officiŽle taal  en wordt het niet onderwezen op de scholen. Er is geen grammatica en zijn er geen spellingsregels.

.


Godsdienst
De belangrijkste godsdienst op Mauritius is het HindoeÔsme. Ongeveer 52% van de Mauritianen zijn, meest orthodoxe, Hindoes. Er staan meer dan 150 tempels op het eiland. Enkele Hindoe-sektes zijn Kabir Panthis, Rabidass en Hare Rama Krishna.
Het christendom was de eerste religie op Mauritius en op dit moment is ongeveer 30% van de bevolking aanhanger van een christelijke groepering. Er zijn ongeveer 250.000 rooms-katholieken en verder nog o.a. Anglicanen, Presbyterianen, Adventisten, Jehova's en Methodisten. 
Moslims vormen ongeveer 16% van de bevolking. De meeste Mauritianen van Chinese afkomst zijn rooms-katholiek geworden. Er zijn nog maar ongeveer 3000 boeddhisten en enkele tientallen confucianisten.


Landschap
Mauritius is van vulkanische oorsprong en ontstond 13 miljoen geleden. De vulkanen op het eiland werken al niet meer sinds 200.000 jaar, hoewel er 10.000 jaar geleden nog lava uitgestroomd is. Dat het land van vulkanische oorsprong is, is nog te zien aan de miljoenen vulkanische stenen die op de grond liggen. Het centraal plateau bereikt op enkele plaatsen hoogten van meer dan 600 meter met als hoogste punt de Piton de la RiviŤre Noire (813 m). De bergen zijn niet zozeer bijzonder qua hoogte maar zijn opmerkelijk door hun grimmige en bijzondere vormen. Ook zijn er diepe ravijnen met spectaculaire watervallen te zien.
Voor de sterk gelede kust liggen koraalriffen. Deze koraalriffen beschermen Mauritius als het ware tegen de invloeden van de zee. In het binnenland liggen een aantal grote kratermeren. Mauritius telt ongeveer zestig riviertjes. De Grand River South East is de langste met bijna 40 km. De RiviŤre du Poste is 24 km lang. Op plaatsen waar de oorspronkelijke begroeiing nog bestaat, komt tropisch oerwoud voor.


Natuur
Door de afgelegen ligging hebben de eilanden een unieke flora en fauna. De Dodo is misschien wel het bekendste dier dat op Mauritius heeft bestaan. Deze vogel is echter al uitgestorven. 
Op de Maskarenen komen ongeveer 700 soorten planten en bloemen voor die nergens anders op de wereld voorkomen. Meer dan 300 daarvan komen alleen nog op Mauritius voor. Vernietiging van de ecosystemen en leefomgevingen hebben er echter voor gezorgd dat verschillende soorten zeer zeldzaam zijn geworden. Van sommige soorten bestaan in het wild nog maar enkele exemplaren! 
Mauritius is grotendeels met oerbos bedekt geweest, dat echter goeddeels door kaalslag verdwenen is. Slechts 1% van alle bomen op Mauritius bestaan nog uit de hardhouten soorten die vroeger op Mauritius veel voorkwamen. Ze zijn alleen nog te vinden in het Black River Gorges National Park. Eucalyptusbomen zijn aangeplant in plaats van het verdwenen inheemse bos.
Beroemd is het Mauritiaanse ebbenhout, het donkerste hout ter wereld. Andere indrukwekkende bomen zijn de Indiase banyan en de prachtige rode bloemen dragende flamboyant. 
Er zijn 89 soorten orchideeŽn op Mauritius te vinden. Negen daarvan komen alleen nog op Mauritius voor. De anthurium is een veel voorkomende bloem die zelfs al wordt geŽxporteerd.
Zeven soorten palmen komen alleen nog op Mauritius voor, waarvan er van twee nog maar ťťn exemplaar in het wild voorkomt. 
De nationale bloem van Mauritius is de "Boucle d'Oreille", die in het wild alleen nog voorkomt op een particulier terrein. 
De stranden van Mauritius worden niet zozeer omgeven door palmen als wel door casuarina's. 

De Mauritiaanse zoogdierenwereld is zeer beperkt. Naast de onvermijdelijke geiten, katten en honden komt de mangoest en de tenrec redelijk veel voor. De Hollanders importeerden het Java-hert. Verder leven er nog wilde zwijnen en makaken, een apensoort. Gevaarlijke dieren zijn er niet op Mauritius.
Het enige inheemse zoogdier dat nog op Mauritius voorkomt is de fruitvleermuis. De Aldabra-reuzenschildpad komt voor in speciale reservaten op Mauritius. Hier hebben ze een leefgebied gecreŽerd waar de dieren in een groot gebied kunnen leven. 

Ook met de inheemse vogelsoorten is het droevig gesteld. Nog slechts acht inheemse soorten komen voor, waaronder enkele van 's werelds meest zeldzame soorten. Zo waren er van de roze duif in 1974 nog maar 24 exemplaren. Dankzij een uitgekiend fokprogramma en bescherming tegen natuurlijke vijanden is deze vogel nu weer regelmatig in het wild te zien. Met de enige roofvogel van Mauritius, de Mauritiaanse torenvalk, was het nog erger gesteld. In 1973 waren er door de invoering van bestrijdingsmiddelen en ontbossing nog maar vier exemplaren over en was op dat moment de zeldzaamste vogel ter wereld. Op dit moment schat men het aantal torenvalken door een internationaal fokprogramma weer op 500. Een ander project betrof de echoparkiet waarvan er nu weer ongeveer 70 rondvliegen. Nog steeds bedreigde vogels zijn de koekoeks-klauwier, de Mauritiaanse zanglijster en met name de Mauritiaanse fody. De Round Island-stormvogel is zeer interessant voor vogeldeskundigen omdat deze vogel verder alleen nog maar in Trinidad, aan de andere kant van de wereld, voorkomt.
De beroemdste vogel van Mauritius is de dodo, een groteske tot de duiven behorende loopvogel die al snel nadat de Hollanders op Mauritius arriveerden, werd uitgeroeid. 

terug naar de Madagaskar info

naar eerste dag