naar de vorige pagina

Reis Madagaskar - Mauritius 2014

Terug naar de startpagina
terug naar vorige dag 

naar de volgende dag

 4e dag:  Périnet reservaat

De volgende dag vertrokken we na het ontbijt om 7 uur naar het Perinet reservaat waar we samen onder begeleiding van een gids het regenwoud introkken op zoek naar lemuren en bijzondere vogels. We maakten een tocht van twee uur en zagen vier soorten lemuren, alleen van de bamboe-lemuur konden we geen foto maken, die verstopten zich in de boomkruinen. We hadden een jonge gids Lalaina, met scherpe ogen die ons op veel vogels wees en steeds goede plekjes vond om de lemuren te zien. Hij was zeer attent en hielp Marijke keurig over de paadjes door het woud.
Na deze tocht wachtten we nog een tijdje op onze groepsgenoten die voor een langere wandeling hadden gekozen en ontdekten nog een Boa die zich in de zon lag op te warmen.
Na de lunch reden we naar de Vakona Lodge waar we werden overgezet naar een eilandje en enkele soorten lemuren van zeer dichtbij konden bekijken.
Als derde stond een bezoek aan het dorpje Andasibe op het programma. We liepen door het dorp en maakten foto's van de huisjes en de lokale bevolking.
Het weer was de hele dag prachtig geweest, zonnig maar niet te warm, maar het begon rond half vijf, net toen we uit het dorpje naar de bus liepen zacht te regenen. Gelukkig was het weer over toen we bij onze Lodge arriveerden.
Vanavond eten we weer Madagasisch in het Lodge-restaurant, deze keer hebben we zebu, het Madagassische bultrund besteld.
 

Het Nationaal park Andasibe Mantadia is een beschermd natuurgebied van 155 km² dat hoofdzakelijk uit oerbossen bestaat. Het ligt vlak bij Andasibe in het oosten van Madagaskar. Het park bestaat uit twee gedeeltes: Het Nationaal park Mantadia en het Analamazoatra-reservaat, beter bekend onder de naam Périnet, naar de oude Franse naam voor Andasibe. 
Het park ligt op een hoogte van ongeveer 1000 meter en er wonen verschillende soorten lemuren, waaronder indri’s en sifaka’s. De Indri is de grootste van de halfapen en hij kan een leeftijd bereiken van maar liefst 80 jaar! De schreeuwende geluiden van de indri's zijn vooral ’s ochtend vroeg en in de namiddag te horen. 
Het gebied is ca. 10.000 hectare groot en heeft ook een grote vogelpopulatie van 112 soorten en 39 reptielsoorten, waaronder kameleons en gekko's.


In het regenwoud van het Perinet reservaat

Veel dieren en plantensoorten komen alleen hier voor, ze zijn endemisch voor Madagaskar

met bijzondere spinnen, hier de Thorn spider grote kevers en aparte paddenstoelen, het Egelzwammetje

kleurige vogels - de Madagaskar wever diverse soorten kikkers, deze was wel heel klein en zat in een agave plant

we zagen een Madagaskarkoekoek / Madagascan cuckoo en de Madagaskar blauwe duif dan nog een enorm termieten nest

De lemuren of maki's zijn endemisch op Madagaskar, Hun naam hebben ze te danken aan de roep van sommige soorten maki's, die de eerste ontdekkers deden denken aan de roep van de lemures uit de Romeinse mythologie: boze geesten van gestorven personen die als spoken rondwaarden.

Bruine of Fulvus lemuur (lemuren worden ook wel maki's genoemd)
De bruine maki of zwartkopmaki (Eulemur fulvus) is een echte maki uit de familie der maki's (Lemuridae). Deze halfapen zijn endemische dieren op het eiland Madagaskar.
Een volwassen bruine maki een kop-romp lengte van 43 tot 50 cm, een staartlengte van 41 tot 51 cm en een lichaamsgewicht van 2 tot 3 kg. De vacht is kortharig en overwegend bruin tot grijsbruin van kleur. Het gezicht en de snuit en de vacht op de kop zijn donkergrijs of zwart, met bleekwitte vlekken bij de wenkbrauwen. De ogen zijn oranje tot rood. Er is weinig of geen verschil in uiterlijk tussen mannetjes en vrouwtjes.

onze gids Lalaina hielp ons galant door de soms erg dichte begroeiing  en wees ons op enkele bruine lemuren in de boomkruinen we zagen ook deze waaiervormige houtzwam

Sifaka's
Er zijn negen soorten sifaka's op Madagaskar waarvan er drie in het regenwoud leven. Ze hebben korte armen en lange krachtige poten.
In het droge seizoen kleurt de vacht wit om de lichaamstemperatuur in het hete klimaat beter te regelen. 

Verreaux's sifaka (propithecus verreauxi) ook veel vlinders, hier de Dark blue pansy, de meeste lieten zich niet op de foto zetten

Indri
De indri (Indri indri) is de grootste nog levende halfaap en komt enkel voor in het noordoosten van Madagaskar. Het is een boombewonend dagdier.
Hun doordringende geroep is tot 2 kilometer ver in het regenwoud hoorbaar. Groepen omvatten 2 tot 5 lemuren en worden altijd geleid door een vrouwtje. Haar partner kiest ze voor het leven. Iedere twee à drie jaar krijgt een vrouwtje één enkel jong, na een draagtijd van 137 dagen. De eerste maanden wordt het jong op de buik gedragen, waarna het verhuist naar de rug, waar het blijft totdat het een maand of acht oud is
Er zijn verschillende legenden die de oorsprong van de Indri Indri of Babakota (de mens van het bos) proberen te verklaren. Tegenwoordig wordt deze halfaap bedreigd vanwege ontbossing en agrarische activiteiten naast het reservaat.
Het is de enige lemuur met een vrijwel onzichtbare staart, deze is slechts 4 tot 5 centimeter lang. De dichtbehaarde lange vacht is heeft een zwart-wit patroon dat varieert per exemplaar

er waren verschillende groepen indri's in de bomen, het duurde wel even voor deze Indri's goed konden fotograferen we kwamen ook deze blinde wormslang tegen (ongevaarlijk volgens de gids)

een wilde ananas de Souimangahoningzuiger in aktie en nog een vlinder, een Bruin zandoogje

de Madagaskar kwikstaart een kuifdrongo op het punt weg te vliegen en de Madagaskar brilvogel en tenslotte toen we het reservaat bijna uit waren een zonnende Madagaskar boa

 Weer terug bij ons huisje in de lodge  werden we opgewacht door een wandelende tak  dit was ons uitzicht

's Middags bezochten we nog een een klein natuurgebied waar een deel van de groep een wandeling maakte.

wandeltraject rond een grote zijver met bananen aanplant en museale hutjes een zwarte buulbuul keek toe

ook hier een Souimangahoningzuiger actief en een Madagaskar Dayal lijster

Met een kano werden we overgezet naar het kleine eilandje Vakona. Op dit eiland wonen drie lemuursoorten die aan mensen gewend zijn en dus van dichtbij bekeken kunnen worden. Er zouden de volgende soorten voorkomen: de Varecia Variegata lemuur, de Fulvus maki (bruine lemuur} en de Ringstaartmaki of Catta lemuur.en we zagen de volgende

Vari of gekraagde maki (Varecia variegata) Bruine lemuren / Fulvus maki

 grijze halfmaki of bamboe lemuur (Hapalemur griseus)  nog een Vari (Varecia variegata)

's Middags hadden we op terugweg tijd om het dorpje Andasibé te bezoeken

Het dorp Andasibé met huizen op palen voor in het regenseizoen  

markthal plaatselijke winkel van sinkel straatzicht

nog een straatje de plaatselijke dracht de trein loopt midden door het dorpje

Marijke bekijkt de kleding kinderspeelplaats?  

daarna kwamen we weer "thuis" met het bed veilig onder de klamboe en dat was maar goed ook, want later vonden we deze kakkerlak, zo'n 5 cm groot (kunnen 7 cm worden)

terug naar vorige dag 

naar de volgende dag