naar de vorige pagina

Reis Madagaskar - Mauritius 2014

Terug naar de startpagina
terug naar vorige dag 

naar de volgende dag

 7e dag:  Ambositra > Sahambavy

Vandaag wordt weer een lange reisdag. Als we opstaan is het prachtig weer en vertrekken we met de bus naar Sahambavy. Hier zullen we maat één dag blijven, in afwijking van het oorspronkelijke reisplan gaan we direct door naar Sahambavy omdat de trein naar Manakara een dag eerder vertrekt dan gepland.
We rijden over het hooggebergte naar het zuiden en merken goed dat het steeds warmer wordt, zeker met het zonnetje erbij loopt de temperatuur behoorlijk op. 
De airco in de bus werkte niet dus staan er veel ramen open, wat wel wat verkoeling geeft maar ook een gevoelige keel.
Onderweg stopten we een paar keer kort voor foto's en kwamen tegen het middaguur in het dorpje Ambohimahasoa waar we met een gids een wandeling maakten door het dorp, de rijstvelden en een illegale rumstokerij. De wandeling eindigde bij de kerk waar ons een uitgebreide lunch werd geserveerd van lokale lekkernijen, alles verzorgd door een groep van de plaatselijke kerk, die ook muziek en dans tijdens de maaltijd verzorgde.
's Middags reden we verder over de "snelweg" die steeds slechter werd, vol kuilen en gaten en soms zelfs helemaal geen weg meer. Weer wat fotostops en één keer wat langer omdat we autopech kregen. Dit werd provisorisch opgelost door onze chauffeur en bijrijder.
De omgeving was prachtig met mooie rotsformaties gelardeerd met rijstvelden en theeplantages bij Sahambavy,  het belangrijkste centrum voor de theeproductie van Madagaskar. 
Eind van de middag kwamen we aan bij het Lac Hotel Sahanbavy waar we in kleine huisjes werden ondergebracht, erg leuk, in een mooie omgeving, alleen het meer waar het hotel haar naam aan ontleent, stond grotendeels droog en dus geen vogels te zien!
We dineerden heerlijk in het restaurant van het hotel, Marijke spaghetti en Cees Tapila, een lokale vis. 
Morgen nemen we de trein naar Manakara. 
 

de natuur bij Ambositra, gelardeerd met grote keien bakstenen huizen, nu met rieten daken. Schoorstenen ontbreken, de rook van het kookvuur moet door de ramen naar buiten

kudde zebu's met hun oppasser druk bevolkte terrassen van de Betsileo stam bosbrand of bewust afbranden van bos voor de landbouw

gezinnetje langs de weg waar ook eten wordt klaargemaakt en in deze houten potten wordt bewaard

In het dorp Ambohimahasoa maakten we een lunchstop maar eerst wandelden we met een gids door het dorp, en de landerijen in de omgeving waar, verstopt in het bos ook een illegale rumstokerij was te zien waar suikerriet werd fijngestampt en in een trog werd verhit waarna de rum in een stalen drum werd opgevangen. 
Terug bij de kerk kregen we een lunch die werd verzorgd door de plaatselijke kerk.

straatje in Ambohimahasoha kraal waarin het vee werd verzameld wasplaats bij een riviertje buiten het dorp

op weg naar de illegale rumstokers

in deze gaten wordt de suikerriet gestampt om daarna in te worden gestookt in deze bak. De rum loopt in de drum

toezicht bij het stoken door het bos weer terug naar het dorp zang en dans bij de lunch door een groep van de kerk

prachtige omgeving op weg naar Sahambavy een houthakker klieft een stronk rood hout (eucalyptus?) echtpaar met hoofdlast

deze karretjes worden door de hele streek gebruikt voor klein transport. Ze worden gestuurd door één voorwiel te draaien met een stok de hoofdweg naar Sahambavy vol kuilen en gaten

Tegen het eind van de middag kwamen we in Sahambavy in de provincie Fianarantsoa, het belangrijkste centrum voor de theeproductie van Madagaskar.
Hier leven ook de rijstspecialisten, de Betsileo stam die de prachtige terrassen aanleggen

ons huisje in het Lac hotel in Sahambavy uitzicht op de tin voor het huisje aan het meer vonden we deze vanilleplant

terug naar vorige dag 

naar de volgende dag