naar de vorige pagina

Reis Madagaskar - Mauritius 2014

Terug naar de startpagina
terug naar vorige dag 

naar de volgende dag

13e dag:  Ranomafana nationaal park > Fianarantsoa >  Ambalavao


Fianarantsoa

Vanochtend was het weer behoorlijk opgeklaard, het was droog en het zou weer warm worden.
We vertrokken om 8 uur naar Fianarantsoa, een prachtige weg langs het regenwoud.
De eerste stop was in een authentiek dorpje Ambatovaky, een dorp met veel smederijen en bijzondere huisjes. Marijke mocht in één van deze huisjes filmen.
Op de verdere route zagen we  steeds meer kale rotspartijen in het landschap.
De tweede stop was in het stadje Fianarantsoa
de, hoofdstad van de Betsileo,  waar we een wandeling makten door de oude bovenstad. Daarna over een slechte route nationale vol gaten en kuilen richting Ambalavao. We reden over de hoogvlakte met  prachtige vergezichten.
In een van de dorpjes zagen we een Heineken-auto volgeladen met varkens.
Onze derde stop was in een dorpje waar veel met sisal werd gewerkt. Hier werd gedemonstreerd hoe de sisalvezels uit de agavebladen werden gewonnen en verwerkt werden tot touw.
In Ambalavao aangekomen bezochten we een wijnmakerij.
Begin van de middag kwamen we aan in ons hotel, na een drankje en kennismaking met onze huisjes vertrokken we weer voor een bezoek aan het natuurreservaat Anja, een strook bos langs een rotspartij waar we enkele kameleons en een grote groep ringstaart lemuren zagen,
Terug in ons hotel viel net voor we gingen dineren het licht uit zodat we ons in het donker moesten omkleden.  Rond 10 uur hadden we weer stroom en konden we ons, badend in het licht klaarmaken voor de nacht.


Ambalavao

we vertrekken vanuit een bosachtige omgeving met fraaie watervallen

we stoppen om het dorpje Ambatovaky te bekijken achter de huizen zijn de smederijen die je al van ver hoort de smeden aan het werk, rechts de blaasbalg bij het smidsvuur

karakteristiek huisje, er wordt veel boven gewoond stampende voorbereiding van de maaltijd  

in het linker huis mocht Marijke filmen de hele familie ging mee naar binnen denk om de hoge afstap

we reden weer verder langs de rijstvelden in de dalen langzamerhand werd het landschap ruwer met kale rotspartijen aan de einder

Fianarantsoa, ook wel ‘Fiana’ genoemd (plaats waar men goed leert) is de hoofdstad van de Betsileo en geniet bekendheid als het intellectuele centrum van Madagaskar. Het is omgeven door theeplantages, rijstvelden en wijngaarden.  Fianarantsoa wordt gedomineerd door de 1400 meter hoge Mount Kianjasoa.  
De stad is net zoals de hoofdstad op heuvels gebouwd en bestaat uit een ‘boven’ en ‘beneden’ stad. Het mooiste deel is ‘boven’. Dit gedeelte staat inmiddels dan ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

In Fianarantsoa werden we afgezet om de bovenstad te bekijken het uitzicht vanuit de bovenstad was prachtig halverwege zagen we nog een kleine markt

we rijden weer verder dat was even goed opletten voor onze chauffeur demonstratie sisalvezels schrapen uit bladen van de agave

bij de sisal touwslager stopte een auto met zebu's om touw te halen terrassen van de Betsileo stamleden

Betsileo
De Betsileo bewonen de hooglanden tussen Fianarantsoa en Ambalavao. De naam Betsileo betekent "de onzichtbare" of "
onverslaanbare". Ze zijn voornamelijk houtbewerkers en boeren.
Ze zijn naar verluidt de beste boeren in Madagaskar en daarom bekend om hun technieken voor de verbouwing van rijst. Hun land wordt getypeerd door prachtige terrassen en rijstvelden met levendige groene tinten en hoge vierkante huizen opgebouwd uit rode bakstenen. 
De Betsileo
verbouwen als enige bevolkingsgroep naast rijst ook thee en hun cultuur heeft Aziatische trekken. 
De mannen houden zich bezig met het vee en maken stenen voor de huizen, de vrouwen matten en weven hoeden. Kinderen houden je nieuwsgierig van een afstand in de gaten of schromen niet om van alles over je te weten te komen, in hun eigen taal weliswaar. 
Betsileo-stam
De Betsileo zijn traditioneel gekleed met deukhoeden en kleurrijke dekens om de schouders, vrouwen hebben vaak glanzende gouden tanden. Jongens die een kam in hun haar dragen en meisjes die haar-clips gebruiken informeren daarmee potentiële partners dat zij beschikbaar zijn.

Bij huwelijken geeft de familie van de man huwelijksgeschenken aan die van de vrouw. Vaak leven man en vrouw samen en trouwen pas als de vrouw zwanger wordt. Een delegatie uit het dorp van de man gaat dan naar het dorp van de vrouw om haar en haar kind op te halen. Haar ouders blijven haar als lid van de familie beschouwen, ook al gaat ze naar een ander dorp. Wanneer de vrouw sterft, zal haar familie haar lijk vragen om het te begraven in het familiegraf. Meestal wordt dit geweigerd en wordt ze begraven in het familiegraf van de man.
Wanneer kinderen geboren worden, veranderen de ouders meestal hun naam. Hierbij neemt de vader de naam van zijn nieuw geboren kind aan met het voorvoegsel ray (vader), en de moeder met het voorvoegsel reny (moeder). Het jongste kind blijft gewoonlijk in het ouderlijke huis totdat een van zijn ouders sterft.

Van de Merina hebben de Betsileo het famadihana overgenomen, het 'omdraaien van de beenderen', waarbij het lijk wordt opgegraven, van een nieuw doodskleed wordt voorzien en weer ritueel begraven wordt.


het landschap vlak voor Ambalavao de stokken van de Madagaskar druif wijnmakerij soavita - de wijn wordt in betonnen vaten gegist

Ambalavao 
Ambalavao is een van de mooiste dorpen van het hoog plateau in de omgeving. De naam betekent letterlijk “Nieuwe Vallei”. De huizen zijn kleurrijk beschilderd en kenmerkend zijn de houten balkons.

,

ons huisje in hotel Aux Bougainvillees in Ambalavao uitzicht vanuit ons huisje ook Baden Powell is hier geweest

Naar het Anja reservaat
Het ecologisch dorpsproject Anja is het reservaat van de ringstaartmaki’s. het Anja Reserve, een privé park waar je diverse lemuursoorten kan zien

het reservaat omvat een strook bos onderaan een rotsgebergte de bladen en vruchten van deze giftige plant worden door de lemuren gegeten om parasieten kwijt te raken. Binnen korte tijd hierna moeten de lemuren een bepaalde klei oplikken als tegengif

mannetje (links) en vrouwtje (rechts) van de Oustalet's kameleon kleine kameleon (brookesia supercillaris)

Catta of ringstaart lemuur
De ringstaartmaki (Lemur catta) is een vrij grote en het enige soort van het geslacht ringstaartmaki's.
De vacht is grijsbruin van kleur. De kop, onderzijde, handen en de binnenzijde van de ledematen zijn wit. De kop, het gebied rond de ogen en de snuit is zwart. De lange pluimstaart heeft veertien witte ringen, afgewisseld met zwarte ringen. De ogen zijn goudgeel van kleur. De huid is zwart. Mannetjes verschillen van vrouwtjes door een kortere snuit en bredere schouders.

en toen zaten we opeens midden in een kolonie ringstaartlemuren, ook wel ringstaartmaki's genoemd

  het hele reservaat ligt bezaaid met deze enorme rotsblokken deze kleine vlinders, de flated leaf bugs, zijn ook in dit reservaat te vinden

tegen de avond terug naar ons hotel, een prachtige route tussen gigantische rotsformatie door 

terug naar vorige dag 

naar de volgende dag