naar de vorige pagina

Reis Marokko 2019

Terug naar de startpagina
naar vorige dag

naar volgende dag

dag 3 - 24 april - Mèknes > Volubilis > Fès

Na een goede nacht en een heerlijk ontbijt vertrokken we om 9.00 uur voor een rondje om de citadel van Meknes en een bezoekje aan het waterhuis en de graanopslag van Meknés. Het water bij het waterhuis viel wat tegen, weinig vogels, alleen een paar gewone eenden.
We reden naar het bergstadje
Moulay Idriss waar we koffie dronken op een terras in het centrum van de benedenstad en daar de plaatselijke bevolking, al of niet per ezel, langs zagen trekken. Vlakbij dit stadje lagen de Romeinse ruïnes van Volubilis waar we anderhalf uur rondkeken en naast de ruïnes ook veel vogels, vlinders, een groene hagedis en veel bijzondere wilde planten zagen.
Onderweg naar Fes maakten we een fotostop bij het
stuwmerenreservoir Sidi Chahed waar we genoten van de prachtige natuur en uitzichten op de bontgekleurde heuvels van de Midden Atlas. Bij enkele plaatselijke handelaars kochten we een fossiel en een gebedstrommeltje.
We lunchten vlak voor Fes, gegrilde kip, patat en gele rijst (smaakte heerlijk) en reden naar het fort
Borj Sud waar we prachtige foto's maakten van Fes. Later lukt het om ons hotel op de foto's terug te vinden. 
Onze chauffeur Mohamed bracht ons daarna naar onze Riad, net binnen de medina van Fes, waar we werden ontvangen met muntthee.
Met een kaartje van de medina, uitgeprint van internet, durfde we het aan om boodschappen te gaan doen. We waren gewaarschuwd dat er een grote kans was te verdwalen in de medina van Fes en ja hoor, na een kwartiertje waren we volledig de weg kwijt. Na een tijdje zoeken vroegen we een vrouw die met twee kinderen op een plein stond of ze ons kon helpen. Ze sprak weinig Engels maar begreep onze noodsituatie, bracht haar kinderen naar haar man en nam ons mee de medina door. Na een half uur lopen, waarbij zij zelf enkele keren de weg moest vragen, kwamen we bij ons hotel. Vriendelijke en hulpvaardige mensen daar in Fes!!!

de citadel van Meknés


De Dar el-Ma (het Waterhuis) en de Heri es-Souani (de Graanopslag). De Dar el-Ma bevat  veertien ruimtes met in ieder een waterrad. 
Via de Dar el-Ma kom je in de Heri es-Souani waar in hallen het graan werd opgeslagen. In 1755 kwamen de plafonds tijdens de aardbeving naar beneden, maar enkele zijn gerestaureerd. Hier waren ook de stallen van duizenden paarden. .

De Dar el-Ma (het Waterhuis) en de Heri es-Souani (de Graanopslag). De Dar el-Ma bevat  veertien ruimtes met in ieder een waterrad. Dar el Makhzen, het koninklijk paleis

Meknes-mausoleum

op weg naar Moulay Idriss en Volubilis


Moulay Idriss of Moulay Idriss Zarhoun is een kleine stad met smalle straatjes, vernoemd naar de sultan Idriss I
Idriss I kwam aan in 789, nam de islam met zich mee en richtte een nieuwe dynastie op, de dynastie van de Idrissiden.
Moulay Idriss is lange tijd verboden geweest voor niet-moslims, pas vanaf 1916 kunnen ook niet-moslims dit stadje bezoeken. Het is voor veel Marokkanen een bedevaartsplaats omdat een van de nakomelingen van de islamitische profeet hier ligt begraven.

Gezicht op Moulay Idriss

In de stad wordt veel gebruik gemaakt van ezels, vooral voor transport naar de bovenstad

voorbijgangers


Volubilis is de meest indrukwekkende historische plek van heel Marokko, een Romeinse nederzetting waar nu nog mooie overblijfselen van te bewonderen zijn.  Volubilis staat apart vermeld op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. 
De stad Volubilis werd in 1755 getroffen door een zware aardbeving, waardoor een groot deel van de plaats volledig verwoest raakte. Sultan Ismail gebruikte de bouwstenen van de stad om paleizen van te bouwen in Meknes. Je kunt er tegenwoordig indrukwekkende ruïnes bewonderen, maar er zijn ook nog dertig prachtige mozaïeken te vinden die nog altijd een zeer hoogwaardige kwaliteit bezitten.

 

"Capitol", nu bewoond door een ooievaar

het "Huis van Orpheus" met een olijfpers aan huis

Arch of Triumph

"Basilica" 

Marijke op de Via Decumanus Maximus

drie  van de dertig mozaïeken van Volubilis

eenhoorn zeebewoners: dolfijnen, inktvissen en een zeepaard met berijder en nog meer dolfijnen

Fauna van Volubilis

kever Bruin blauwtje Klein tijgerblauwtje Argusvlinder Roodkopklauwier Kleine zwartkop

Onze reis ging weer verder richting Fes

wilde bloemen maar ook veel gecultiveerde velden, soms kilometers lang korenvelden, maar steeds het Midden Atlas gebergte op de achtergrond

Het stuwmerenreservoir Sidi Chahed werd gebouwd in de jaren 1990, in de regio El Kalaa Zerhoun in Noord-Marokko. Het ligt 30 km van de steden Fez en Meknes.  Dit reservoir kan meer dan 30 miljoen liter (170 miljoen m3) back-up leidingwater leveren aan de stad Meknes en irrigatie voor ongeveer 90 landbouwgemeenschappen.   

de heuvels van de Midden-atlas zijn hier prachtig gekleurd

ook in de wegbermen doen mee in het kleurenfestival

eenzame moskee bij een kleine nederzetting aan het meer


Koningsstad Fès (Fèz) is gelegen ten noorden van de Atlas en is een prachtige oude stad vol verrassingen. De okergele medina (links op de foto) is een labyrint van straatjes waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Straten zijn net breed genoeg voor een ezel met kar en om elke hoek wacht weer een nieuwe verrassing in de vorm van een moskee, markt of museum.

Fes wordt beschermd door twee forten, Borj Nord en Borj Sud (rechts) vanaf dit fort maakten we de panoramafoto's van Fes en onze Riad

ons hotel, Riad Damia in de medina van Fes

In een opening in het fort nestelden een paartje Torenvalken


naar vorige dag

naar volgende dag