naar de vorige pagina

Reis Marokko 2019

Terug naar de startpagina
naar vorige dag

naar volgende dag

dag 5 - 26 april - Fès > Ifrane > Midelt > Erfoud > Merzouga

Vandaag hadden we een lange reisdag (535 km, circa 7 uur in de auto). We reden door het Massif du Kandar naar Ifrane waar we een  Nederlandse caravanclub passeerden. De reis ging verder door het Midden-Atlasgebergte waar we kennis maakten met de Berberaapjes. Vlak voor Midelt gebruikten we de lunch in de Kasbah Taddart. Bij Er Rachidia reden we langs een fraaie oase aan de voet van de Sahara.
Onderweg werden we twee keer aangehouden door de gendarmerie, de eerste keer waren de papieren van de auto niet in orde, de tweede keer haalde onze chauffeur een bus in op een plek waar hij niet in mocht halen. Gelukkig kwam er een (politie)vriend van Mohamed voorbij die er voor zorgde dat we na een kwartiertje weer door konden rijden.  Vanaf Erfoud gingen we per landrover verder naar Merzouga, midden in de Sahara-duinen. Daar stapten we over op dromedarissen en keken we naar de zonsondergang. Daarna weer per dromedaris naar het tentenkamp waar alles donker was toen we aankwamen. Onze kameelvoerder probeerde de kampbaas te bellen maar had geen bereik, hij kon wel onze slaapplaatsen aanwijzen en wat licht in de duisternis brengen. Na een tijdje kwam een jeep aanrijden met de kampbaas en ons diner. Er werd thee gezet en we aten buiten onder de prachtige sterrenhemel. De kameelvoerder en een beheerder van een ander leeg kamp kwamen ons gezelschap houden en met z'n vijven  luisterden we naar de muziek en het gezang van de Berbers. Rond 11 uur zochten we onze bedden op in tent no.2, de rest van de 14 tenten bleef leeg.

door het Kandar massief (Midden Atlas) onderweg naar Ifrane onze koffiestop in Ifrane

Ifrane is een provincie in de Marokkaanse regio Meknès-Tafilalet gelegen in de Midden-Atlas op een hoogte van 1650 meter. 
In de 16e eeuw vestigden zich voor het eerst mensen in Ifrane, een gemeenschap werd opgericht in de Tizguit vallei. De stad Ifrane is in het begin van de twintigste eeuw gesticht door de Fransen die er een vakantieoord van wilden maken, dit is nog goed terug te zien in de Europese bouwstijl van Ifrane. Hierdoor heeft Ifrane veel weg van een alpendorp en wordt daarom ook wel "Klein Zwitserland" genoemd

ook hier ooievaars op de daken een groene Brilhagedis verder over de N13 van Ifrane naar Erfoud

we ontmoeten een groep Berber-apen - deze apen komen alleen nog maar voor in de cederbossen, eikenbossen en op begroeide rotshellingen van het Atlasgebergte in Marokko en Algerije

overal in het landschap hebben zich semi-nomadische bedoeïenen gevestigd  en dus ook hun kudden schapen of geiten

na Timahdite wordt het bergachtig, we komen in de hoge Atlas Berber nomade tent een groepje Casarca's, oranjebruine halfganzen

een zingende woestijntapuit de heuvels tussen de Midden en de Hoge Atlas  we rijden door cederwouden

na Zaida zagen we onze eerste sneeuw op de bergen van de Hoge Atlas lunch in Kasbah Taddart in Taddamoute vlak voor Midelt

Berber klaar voor de zandstorm route naar Merzouga heuveldorpje bij Midelt

Het stadje Midelt ligt in het overgangsgebied tussen de Midden-Atlas en de zuidelijke oases. Midelt ligt op 1508 m hoogte aan de voet van de Djebl Ayachi, die 3737 m hoog is. Vanwege deze ligging heeft het een landklimaat met verschroeiende zomers en barre winters. 

dorre vlaktes met nu en dan een berberdorpje en door mineralen gekleurde zandduinen

  dan weer de bergen van de Hoge Atlas afgewisseld met nog meer steppes

onze chauffeur Mohammed koopt honing, vlak voor de bergpas Tizi N'Talghaumt

een eenzame kasbah

 

de tunnel du Legionair - Zaabal, door de Fransen gehakt door de Ziz kloven in 1930 vissers in de Ziz

verder door de bergen in de Hoge Atlas langs een verlaten dorp en nog een stukje Ziz-oase

De Tafilalt nabij de stad Rissani
De Tafilalt of Tafilalet is een oase en een landstreek in het Marokkaanse deel van de Sahara. Het wordt tevens beschouwd als een van de grootste oases ter wereld. De Tafilalt ligt aan weerszijden van de rivier de Ziz, ten zuiden van de stad Er Rachidia.

stuwmeer in de Ziz, de "Barrage Al Hassan Addakhid" Langs de Gorge du Ziz, tussen Errachidia en Erfoud, liggen veel oases met meer dan een miljoen palmbomen. 

Er Rachidia in de Ziz vallei

Dan wordt het landschap meer dor en komen de eerste zandduinen in zicht: de woestijn is niet meer ver weg!

Bij Erfoud ligt één van de belangrijkste oases van Marokko, de Tinghir Oase. Het grote palmbos, dat zich in de kloof uitstrekt, wordt ook wel Tafilalet of het "Mesopotamië van de Maghreb" genoemd. 
In de omgeving van Erfoud zijn zee-afzettingen ontsloten uit het Devoon tijdperk waar diverse fossielen in te vinden zijn. 
Er is een lijn waar de bekende crinoiden platen uit komen (Devoon) en twee lagen die vol zitten met orthoceren uit het Siluur tijdperk. Vrijwel alle zwarte stenen met witte orthocerassen die op stenenbeurzen worden verkocht komen hier vandaan. Verderop in de heuvels komen lagen voor met trilobieten en goniatieten.

met de 4-wheel drive naar de woestijn op de dromedarissen de zon staat al lager

Merzouga
Merzouga is een heel klein dorpje ligt aan de rand van de Sahara, vlakbij de zandduinen van  de Erg Chebbi Woestijn, die deel uitmaakt van de Sahara. We stapten hier over van de 4-wheeldrive op de dromedarissen
De rode duinformaties van de Erg Chebbi golven als een zee van zand. Ze lijken wel licht te geven. Ieder uur verschiet de woestijn met de veranderende stand van de zon van kleur.

een andere karavaan we sluiten aan bij de karavaan onze schaduwen worden steeds langer

een stukje ongerepte woestijn we stijgen af, de kamelen in rust zonsondergang

dan weer opstijgen en naar het kamp in het kamp is alles nog donker met een paar lampjes aan ziet het er echt wel gezellig uit

het avondeten is opgediend ook de kamelen worden verzorgd en welterusten gewenst

het werd nog een gezellige avond nog even naar de WC en dan naar bed, uitrusten van een vermoeiende dag

naar vorige dag

naar volgende dag