naar de vorige pagina

Reis Mexico-Belize (Maya route) 2011

Terug naar de startpagina
terug vorige dag 

naar de volgende dag

  Tweede  dag:  Cancún > Tulum > Chetumal

Vanochtend weden we om 7 uur gewekt en na het ontbijt reden we in zuidelijke richting langs de Caribische kust voor een bezoek aan onze eerste Mayastad, Tulum. 
Het hele stuk, zo'n 200 km was een aaneenschakeling van ressorts en hotels waar voornamelijk Amerikanen vakantie hielden.
Onze reisleider is een Nederlander die ca. 10 jaar geleden na een vakantie in Mexico zo verknocht was met het land en de bewoners dat hij er is gaan wonen. Hij is getrouwd met een Mexicaanse (Maya) en is ook een officiële Mexicaanse gids.
Hij weet ontzettend veel over Mexico, de gebruiken van de Mexicanen en de historie van de Maya's en verteld honderd uit.
Tulum was (en is) een ommuurd fort dat direct aan de Caribische oceaan ligt op een 12 meter hoog rotsplateau waarop de overblijfselen van de tempels verspreid staan. 
Hierna reden we door naar het aan Belize grenzende Chetumal. Diit stuk van de route voerde ons door een gebied dat totaal anders was dan de route voor Tulum. We reden nu op wegen waar soms wel 50 km lang geen bocht in zat met aan weerskanten oerwoud en af en toe een dorpje.
We stopten in een van die dorpjes voor een uitgebreide Mexicaanse lunch (voor de Mexicanen is de lunch de hoofdmaaltijd) en waren rond 5 uur in Chetumal.
Tegenover ons hotel in het centrum was een Maya museum waarin onze gids over de historie van de Maya's vertelde.

 
De oceaankust tussen Cancún en Tulum > ressorts, hotels en stranden

Onze eerste leguaan, er volgden die dag nog tientallen Bij Tulum liepen we een pad langs Mangrove bossen met rood water, gekleurd door de Mangrove's Ons eerste wilde zoogdier, een neusbeertje, familie van de wasbeer
  
Tulum (Stad van de Zonsopgang) is een oude Mayastad in Quintana Roo op het schiereiland Yucatán, een van de laatste Maya-buitenposten van de late postklassieke periode
De stad, die op een 12 meter hoge klif aan de Caribische Zee in de Riviera Maya ligt, werd in 1200 n.Chr. gebouwd en bereikte haar hoogtepunt twee eeuwen later na het verval van de stad Mayapán. 
Net als de andere centra die in diezelfde tijd aan de kust werden gesticht, was Tulúm van oorsprong omringd door verdedigingsmuren, die voorzien waren van wachttorens en looppaden. 
De muur is van noord naar zuid 450 meter lang en van oost naar west 150 meter. In Tulúm zijn haast geen indrukwekkende monumenten te vinden. 


klik op het plaatje voor vergroting

Het Tulum complex met links het hoofdgebouw El Castillum Leguanen zijn gek op de bloemen van de Hibiscus Nog meer Tulum Maya gebouwen
Wel speciaal is de uitzonderlijke ligging aan zee. Het interessantste bouwwerk is de Tempel van de Fresco's, met zijn voorportaal met vijf openingen met vier grote zuilen. Achter de ingang waarop beelden van een 'neerdalende god' staan, bevindt zich een overwelfd vertrek met schilderingen die op de gewelven zijn aangebracht. Zo zag dit gebouw er gekleurd uit in de tijd van de Maya's
  
In het castellum werd 's nachts een vuur aangestoken dat door een opening in een muur scheen en diende als een soort vuurtoren. Hierdoor konden de zeelieden tussen de riffen doornavigeren Voor de kust ligt een kilometers lang koraalrif waarvan de plaats gemarkeerd wordt door de witte golfkoppen. Pal voor het Castellum van de Mayastad is dat rif onderbroken (geen branding) en alleen daar kunnen de schepen naar de kust varen De fotograaf en de oceaan op de foto gezet (speciaal voor Saskia)

Yucatan Gaai / Chara Yucateca (Cyanocorax yucatanicus)
  
Tropische Koningstiran (Tyrannus melancholicus) en weer een leguaan
  

In de dorpjes stonden nog veel (bewoonde) oude Maya huisjes dezelfde huisjes als maquette in het museum Het dak van palmbladeren
Een Maya visser in een uitgeholde boomstam Maquette van de Tulum Maya stad Onze bus voor het hotel in Chetumal