naar de vorige pagina

Reis Mexico-Belize (Maya route) 2011

Terug naar de startpagina
terug vorige dag 

naar de volgende dag

 Vijftiende  dag:   Mérida > Cancun 

Vanuit Mérida reden we vandaag naar Chichén Itzá, een zeer indrukwekkende voormalige Maya-stad.
We bezoeken onder andere de Piramide van Kukulcán, een reusachtige piramide die eigenlijk een uit steen gemaakte Maya kalender is. 
Helaas was de Grote Balspelbaan in restauratie en helemaal afgezet, daar konden we zelfs van een afstand niets van zien. 
In de loop van de middag reden we door naar de luchthaven van Cancun.

 
  


^klik op de kaart voor een vergroting^

Chichén Itzá
Door hun kennis van astronomie leken Maya koningen en priesters de seizoenen en andere gebeurtenissen in de levenscyclus te bestieren.
Verder werd hun aanzien nog verhoogd doordat zij indrukwekkende bouwsels lieten neerzetten, zoals de Caracol te Chichén Itzá, die hemelse gebeurtenissen op dramatische wijze aanschouwelijk maakte.
De Caracol, vroeger beschouwd als observatorium, wordt nu door archeologen geacht een tempel te zijn geweest die was gewijd aan Kukulkan in zijn gedaante als god van de wind.
De raamopeningen werden zo aangebracht dat ze corresponderen met bepaalde standen van Venus en de zon. De heldere planeet Venus, die vóór de zon opkwam en na de zon onderging, werd als tweeling van de zon en als een oorlogsgod beschouwd.
Priester-astronomen stelden complexe, 584 dagen tellende cyclus van Venus, op en schiepen ten slotte een almanak die een combinatie vormde van de cycli van de zon, Venus en de Heilige Almanak, en die waarschijnlijk werd gebruikt voor het plannen van veldslagen en offers.
Deze grote Venus-almanak doorliep 104 jaar, 65 Venus-cycli, en 146 zwangerschapsperioden. Aan de hand hiervan konden priesters voorspellen dat zich elke 173,3 dagen een zons- of maansverduistering kon voordoen. Dit was pure magie in de ogen van de gewone Maya.

El Castillo of Tempel van Kukulkan Tempel van de priester-koning bovenop de Kukulkan piramide Bij een bepaalde stand van de zon tijdens het lentepunt en het herfstpunt vallen de schaduwen zo langs de trappen, dat je een kruipende slang ziet van de top tot de slangenkop beneden

Het platform van Venus met reliëfs van slangenkoppen Sculptuur van de slangenkop onderaan de Kukulkan piramide

Het platform van Venus waar rituelen werden uitgevoerd ter ere van Venus detail van het Platform van Venus Hoofdgebouw van de Grote Balspelbaan

Details van het hoofdgebouw van de grote Balspelbaan Op de Tzompantli (schedelplateau) werden de afgehakte hoofden van overwonnenen, krijgsgevangenen of winnaars van het balspel getoond

         
Tempel van de krijgers met de Zaal van Duizend Zuilen. De zuilen zijn versierd met twee grote slangenkoppen en markeerden oorspronkelijk de weg naar de piramide. het beeld van Chac Mool (het beeld van achteroverliggende man die de offers droeg) bovenop de Tempel van de krijgers Maya vrouwtje verkoopt zelfgeborduurde zakdoekjes

 

Prachtige bromelia in een eeuwenoude boom Rode rotsduif (Columbina talpacoti) Onderweg naar het vliegveld: de laatste Maya nederzetting van deze vakantie