naar de vorige pagina

Reis Noord India en Nepal 2014

Terug naar de startpagina
terug vorige dag 

naar de volgende dag

zo. 16-3   4e dag:  Jaipur

Vanmorgen reden we naar het 11 km buiten de stad gelegen Amber-fort. We reden samen met een Jeep naar boven en liepen door de kamers en gangen waar eens de keizer met zijn vrouwen en concubines leefden.
Terug in Jaipur liepen we na de lunch vanaf ons hotel naar de Hawa Mahal, oftewel het Paleis der Winden, met zijn kleine 1000 rijkelijk versierde vensters het meest karakteristieke gebouw van Jaipur. Daarna liepen we naar het centrum van de stad waar we het koninklijk paleis (City Palace), dat nu een museum is, wilden bekijken. Helaas werden daar TV opnamen gemaakt en konden we alleen van buiten af kijken naar de twee enorme zilveren vazen die de keizer liet maken om op z'n staatsbezoek aan Engeland heilig water uit de Ganges mee te nemen.
Eind van de middag stond een bioscoop bezoek op het programma 
's Avonds gingen we eten in een lokaal restaurantje onder begeleiding van een Indiase muziek en vermaakt door Indiase dansen

 

Jaipur is de hoofdstad van de Indiase deelstaat Rajasthan. Jaipur staat bekend als de roze stad vanwege de vele rozekleurige gebouwen die daar te vinden zijn.
Ter ere van de prins van Wales liet maharadja Ram Singh II alle huizen en gebouwen in het centrum roze verven; rond die tijd was roze namelijk de kleur van de gastvrijheid.
De stad is gesticht in 1727 door de maharaja Jai Singh II (1693-1743), aan wie Jaipur zijn naam te danken heeft. Jai Singh II was maharadja over het gelijknamige vorstendom Jaipur (in verschillende perioden ook Dhundhar, Kachwaha of Amber genoemd). Hij verplaatste zijn hof vanuit het naburige Amber, dat op 11 kilometer van Jaipur ligt.
De maharadja raadpleegde verschillende boeken en schakelde de Bengaalse stadsplanner Vidyadhar Bhattacharya in om de stad aan te leggen. Als gevolg heeft de binnenstad een strak stratenpatroon met relatief brede verkeerswegen. 


veel dames met koopwaar langs de wegen slangenbezweerder met zijn cobra

Het Amber Fort, ook wel Ajmer fort genoemd, ligt iets buiten Jaipur, en is een kasteel dat diende als verblijfplaats van de keizers in Ajmer, de hoofdstad van het Mogolrijk. Het werd gebouwd in 1592 door Raja Jai Singh I en aangebouwd door Sawai Jai Singh in rode zandsteen en marmer.
Voor de middeleeuwen was het een klein dorpje genaamd Amba. Dat later in de middeleeuwen, rond 1037, onder gezag kwam van de Kachwaha clan. 
Een vertrouweling en bevelhebber onder Akbar de Grote, namelijk Man Singh begon aan het paleis en bouwde de gebouwen rond de 3de en 4de binnenplaats. Zijn opvolger Jai Singh I vervolledigde het paleis met de 2de en de 1ste binnenplaats.
Het gebouw beslaat tegenwoordig 4 km▓ en is een mengeling van elementen uit de Hindu- en Mogol-architectuur. Het bestaat uit een reeks van gebouwen op 4 verschillende niveaus telkens rond een binnenplaats. Daarnaast behoort ook een tuin met een kunstmatig meer tot het complex
De tuinen grenzen aan de rand van de stad en liggen aan beide zijden het kunstmatige Mahota meer. Dit meer diende ook als waterreserve

het paleizencomplex we hadden ook op de olifant kunnen gaan maar kozen een tuctuc

overal liepen apen   veel marmer met ingelegde moza´eken

verblijven van de harem zo zagen de haremdames de aankomende bezoekers uitzicht op de oude muren van de stad

het kunstmatige Mahota meer, de waterreserve van het fort op de uitkijk toegangspoort van het centrale plei

de statietrap naar het paleis op de terugweg werden we links ingehaald door een olifant zicht op de paleistuin in het kunstmatig meer

Hawa Mahal: wordt ook wel het Paleis der Winden genoemd. Dit gebouw werd in 1799 gebouwd door Maharaja Sawai Pratap Singh. Het is een smal gebouw, wat aan de voorkant bestaat uit veel kleine ramen. Deze ramen zorgden voor een koele wind voor de aanwezige vrouwen van de Maharadja. Dit paleis is gebouwd om de vrouwen de kans te geven om naar het straatbeeld en de processies te kijken zonder zelf gezien te worden. Dit was vanwege het purdahsysteem.

imposante voorgevel van het paleis ingang aan de achterzijde van het paleis de winden klein huisaltaar in een nis

straatbeeld de wacht bij het stadspaleis

Naar de bioscoop

met de tuctuc naar de bios de film Bewakoofiyaan, niet te verstaan maar leuk om een stukje te zien de ontvangsthal

uit eten met muziek en dans

     

     

en dan de vogels nog

kievit steltkluut oeverloper kleinezilverreiger ral

Oh, dat was ik nog vergeten, in de tuin hing deze vleermuis en wij zagen er eind van de dag zo uit

terug vorige dag 

naar de volgende dag