naar de vorige pagina

Reis Noord India en Nepal 2014

Terug naar de startpagina
terug vorige dag 

naar de volgende dag

  do. 20-3   8e dag:  Khajuraho

Met de fiets reden we vanmorgen naar het tempelcomplex in Khajuraho waar de eeuwenlang door jungle overwoekerde tempels van de middeleeuwse Chandella-dynastie staan. De prachtig gebeeldhouwde erotische taferelen maken deze tempels wereldberoemd.
Na de lunch in een lokaal restaurant tegenover de tempels fietsten we verder naar een dorpje waar een vriend van onze reisleider, Pathar, woonde. Deze leidde ons rond door zijn dorp dat opgebouwd was in een aantal wijken voor de veschillende kasten.
Na de rondleiding gingen we bij Pathar op bezoek en werden hartelijk ontvangen door zijn vrouw, moeder en kinderen. In het huis woonde ook zijn broers en zussen met familie

 
Khajuraho is een plaats gelegen op ongeveer 283 meter hoogte en het ligt in het noorden van de Indiase deelstaat Madhya Pradesh.

de hele groep op pad op Indiase huurfietsen

Kamasutra tempels
Khajuraho is bekend geworden vanwege de vele Jain tempels die volledig bedekt zijn met uitgehakte beelden, vaak met erotische afbeeldingen. De scènes zijn alleen op de buitenkant van de tempels aangebracht. Naast erotische zijn er ook voorstellingen, zoals muziekanten die optreden en mensen die het land bewerken.
  De tempels werden in de periode 950-1050 gebouwd. De 80 tempels werden omringd door een muur. Rond de 12e eeuw verplaatste het merendeel van het rijk zich naar een andere stad. De stad raakte overwoekerd en werd in de 19e eeuw herontdekt. De tempels zijn eeuwenlang verborgen gebleven en zijn dus nooit verloren gegaan. 22 tempels zijn nog in een redelijke staat.

Lakshmana tempel

zoeken naar de erotische scènes binnen in de tempel hangen de vleermuizen  

na het tempelbezoek kunnen de schoenen weer aan Jagadambi tempel

Kandariva Mahadeva tempel

Chitragupta tempel  Visvanatha tempel

op het grasveld tussen de tempels gaf een Indian Roller vliegdemonstraties

Na de tempels en de lunch fietsten we verder naar het dorp van Pathar, de vriend van onze reisleider

de melkboer op de fiets gezin houdt siesta gedroogde bloemzaden worden gebruikt voor het maken van drank 

  huisnummer P-34 en datum van de polio vaccinatie de huizen van de één na hoogste kaste

de onderwijzer vertelde enthousiast over zijn school die met Nederlandse steun is opgeknapt en ingericht praatje bij de pomp

  de koelkast staat gewoon op straat Pathar verteld over zijn dorp

het meergezinshuis van Pathar huisaltaar slaapkamer

terug vorige dag 

naar de volgende dag