naar de vorige pagina

Reis Noord India en Nepal 2014

Terug naar de startpagina
terug vorige dag 

naar de volgende dag

do. 3-4    22e dag:  Kathmandu

Om half negen stonden onze chauffeur en gids klaar om met ons de omgeving van Kathmandu te verkennen. Het dorpje Dhulikhel stond op ons lijstje, daarna het klooster Namo Buddha en als derde het plaatsje Panauti. Omdat het weer nogal bewolkt was werd ervoor gekozen om eerst naar Panauti te gaan en als laatste naar Dhulikhel waar we dan misschien een beter uitzicht op de bergen van de Himalaya zouden hebben.
Panauti was een rustig dorpje, geen toeristen buiten wij tweetjes en met prachtige oude huizen en tempels. We bezochten de crematieplaats, maakten bij de tempels kennis met de Heilige Man die zijn haar al 49 jaar niet meer geknipt had en dagelijks zijn eten ophaalde bij de dorpelingen.
Namo Buddha was een groot klooster met een monnikenopleiding. we bekeken de gebouwen en stupa's maar konden helaas de tempel niet bezoeken omdat hier gemediteerd werd. De weg naar het klooster was ontzettend slecht en we hoorden onze auto regelmatig op de stenen stoten.
We gebruikten met z'n vieren de lunch in restaurant Hills Heaven in Dhulikhel met uitzicht op de Himalaya, China en Tibet als het zicht tenminste helder was maar dat was het nou net niet. Tijdens de lunch in Dhulikhel begon het te regenen, onweren en bliksemen dus we besloten het rondwandelen in Dhulikhel maar over te slaan. We reden in de regen, zelfs even met hagelstenen, terug naar Kathmandu en onderweg stopten we toen het droog werd in de koningsstad Bhaktapur waar we enkele dagen eerder ook waren geweest. Toen waren enkele foto's verloren geraakt en nu hadden we de kans om deze foto's alsnog te maken. Rond 5 uur waren we terug bij ons hotel.
's Avond aten we in een Thai's restaurant in de oude stad

 

In Kathmandu reden we langs een bomenrij waarin koereigers zaten en ook vleermuizen hingen die net zo groot waren als de reigers. Het blijken Vliegende Honden te zijn, vleermuizen met een spanwijdte van ca anderhalve meter.

vliegende hond verstopt achter z'n vlerk links de vliegende hond, rechts de koereiger, vreedzaam naast elkaar en even groot de vliegende hond in volle glorie

terrassen blijven intrigeren, ook in de ochtendmist verzorgen van de graven of altaren? Nepalese rijtjeshuizen

Panauti is gelegen op het punt waar de rivieren Roshi en Punyamati samenkomen en heeft een belangrijke religieuze betekenis. Een bezoek aan deze plek, of je in het water wassen kan je van vele zonden en angsten bevrijden. In Panauti zou zelfs nog een derde, onzichtbare, rivier, de Lilawati, met beide rivieren samenkomen zodat sprake is van een driesprong.
Volgens een legende leefde Gautam Rishi, een wijze, bij de samenvloeiing van de rivieren bij Panauti. En van de goden, Indra, was verliefd op Gautam Rishi's vrouw, de beeldschone Ahilya. Hij wist haar te verleiden door als Gautam Rishi voor haar te verschijnen. Door deze onvrijwillige smet op haar blazoen veranderde ze in een steen. Nadat Rishi ontdekte wat er was gebeurd sprak hij ene vloek over Indra uit waardoor zijn lichaam werd bezaaid met yonis. Indra was hier hier niet gelukkig mee en ging met zijn vrouw Indrayani naar de heilige plek waar de beide rivieren van Panauti samenkomen. De god Shiva en zijn vrouw Parvati hadden medelijden met Indrayani en veranderde haar in de derde, onzichtbare rivier. Jaren later besloot Shiva Indra te verlossen van zijn probleem. Shiva verscheen in Panauti als een lingam. Op het moment dat Indra een bad nam in de rivier verdwenen de yonis en veranderden in het derde oog. De lingam zou nog in de tempel zijn en de oorsprong van bij de oorsprong van de derde rivier, waardoor de Sassi Tirtha, de plek om een heilig zuiverend bad te nemen, ontstond.
Deze derde rivier heeft de religieuze status van Panauti sterk doen stijgen. Op religieuze feestdagen komen gelovigen uit het hele land naar Panauti om n van de vele tempels te bezoeken. En keer per twaalf jaar wordt op de plek waar de rivieren samenkomen gedurende een maand een markt georganiseerd. Tijdens deze feestmaand komen duizenden mensen hier naar toe om zichzelf in het heilige water te wassen. 
De belangrijkste tempel bij Panauti is Indreswor Tempel. Dit is n van de grootste pagode tempels in Nepal en dateert uit 1294. De stutten van de twee onderste daken zijn versiert door prachtig Nepalees houtsnijwerk. Aan het hoogste dak hangen potten en pannen die door pas getrouwde stellen zijn geofferd in de hoop op een gelukkig en welvarend gezinsleven. Op het plein bij de tempel is ook de steen te zien waarin Ahalya zou zijn veranderd na te zijn verleid door Indra.|
Ooit lag Panauti langs een belangrijke handelsroute en had het ook een koninklijk paleis, gelegen aan het Durbarplein. Dit gebouw is echter nog niet geheel opgegraven. Wel zijn al veel onderdelen van het paleis en gebruiksvoorwerpen gevonden, zoals stenen, waterputten en munten gevonden. Van origine was Panauti geen stad, maar een staat. Koning Bhupitendra Malla had het als bruidsschat aan zijn zus gegeven. Aan het eind van de dertiende eeuw werd het staatje weer onderdeel van het Nepalese koninkrijk.

brug met poort naar het dorpje Penauti de crematieplaats is vanwege de lage  waterstand met zandzakken afgedamd

verschillende schuine plateaus, n voor elke kaste, waarop de overledenen gewassen worden Twee niveau Pagode tempel

de grote Pagode tempel, de Indreswor Tempel wachters voor de Pagode tempel houtsnijwerk 2e niveau van de Pagode tempel

op veel huizen in Penauti zijn prachtige muurschilderingen te zien

Unmatta Bhairav Tempel de Heilige Man van het dorp had in 49 jaar z'n haar niet geknipt

tandenpoetsen in de rivier langoor geit zadenwinkel

verwerken van rijst-stro waarvan later matten worden gevlochten de rijstwerker een "oud maker" bezig om een vaas antiek te maken

Onderweg naar het Namo Boeddha klooster zien we een hoe een groepje Nepalese vrouwen het land bewerkt en een ossenspan dat met een houten ploeg een terras omploegt, gevolgd door een man met witte tas die de omgeploegde akker inzaait.

   

Namo Boeddha klooster  
We rijden door de Kathmandu vallei door een terrassen landschap naar een Tibetaans boeddhistisch klooster de Thrangu Tashi Yangtse Monastery bij Namo Buddha
in het Kavre District. Het klooster werd in 1978 opgericht door Khenchen Thrangu Rinpoche als een klein retraite centrum en is nu uitgegroeid tot een groot klooster met een paar honderd monniken. Het Tibetaans Boeddhistisch klooster ligt op de plaatst Tagmo Ljin, (letterlijk "de plaats waar de toekomstige Boeddha zijn lichaam offerde om een uitgehongerde tijgerin en haar welpen te voeden". 
Het klooster is in Nepal bekend als de Drie Stupa van Nepal
met gebogen gouden dak in de Indiase stijl


zicht op het Namo Boeddha klooster het kloostercomplex wat dichterbij

samen onder de poort van het klooster het Boeddha standbeeld mag natuurlijk niet ontbreken en een heel rijtje voor het centrale standbeeld

jonge leerling monniken van de kloosterschool en een fluitende monnik in een kleine kapel worden kaarsjes gebrand

Op het kloostercomplex waren ook bijzondere vogels te zien

azuurvliegenvanger zwarte drongo brilvogel scharlaken menievogel Humes bladkoning

Dhulikhel
In dit plaatsje gebruikten we de lunch maar het bezoek slaan we vanwege het slechte weer helaas over. Het ligt op ongeveer 1550 m hoogte aan de rand van de Kathmanduvallei. Het oude handelsstadje is vermaard om zijn oude tradities en het panorama op de Himalaya.
Daarnaast heeft Dhulikhel een aantal oude tempels die zijn opgedragen aan Sweta Bhairava, Hari Siddhi, Shiva, en Narayana. In het midden van het dorp staat de kleine Harisiddhi Tempel met drie daken. De hoeken van de daken zijn versierd met vergulde vogels. Aan hetzelfde plein staat ook de Narayana tempel. Beide tempels zijn opgedragen aan Vishnu.

Kailashnath Mahadev
Op de heenweg naar Panauti zagen we 'm al in de mist maar op de terugweg was het helder,  het grote beeld van de Hindoe god Shiva op een heuvel.
Kailashnath Mahadev is het hoogste Shiva Standbeeld in de wereld, 43,6 meter hoog, en van koper, cement, zink- en staal. Het beeld staat 20 Km. van Kathmandu in Kailashpuri. De Shiva is gebouwd in 2004 en werd voltooid in 2011 door Mr Kamal Jain, een zakenman uit India, oprichter van Hilltake Health & Homes (o.a. plastic water jerrycans).

op de heenweg op de terugweg in detail

terug vorige dag 

naar de volgende dag