naar de vorige pagina

Oost Middellandse zee cruise 2015

Terug naar de startpagina
terug naar de vorige dag

naar de volgende dag

  Derde dag:  Cruisedag op zee -  Bari (ItaliŽ) > Piraeus (Athene) Griekenland


Bari

Gisteren rond 19.00 uur verlieten we de haven van Bari en voeren we via de Adriatische zee, langs de hak van ItaliŽ, de Ionische zee op naar de Griekse kust.
Toen we vanochtend wakker werden was er nog weinig te zien, alleen maar zee.
Rond 11.00 uur was een vage kuststrook van Griekenland te zien, dit bleek het eiland Kefalonia te zijn, een paar uur later gevolgd door het eiland Zakynthos.
In de loop van de dag werd het zicht wat beter.
We moesten om de zuidelijke punt van Griekenland, het schiereiland Peloponessos, heen varen naar Piraeus in de Golf van Egina, maar na de eerste kaap, capo Tainaro, was het te donker om nog iets van de andere kapen te zien.
Morgen wordt rond 7.00 uur afgemeerd in de haven van Piraeus bij Athene

De korte route via  het Kanaal van Korinthe is niet toegankelijk
voor grote schepen van meer dan 10.000 ton en ons schip, de MSC Opera, meet 59.000 ton.


Athene


Eilanden van de Ionische zee. 
De Ionische eilanden worden ook wel de "Eptanissa"genoemd, wat letterlijk "de zeven eilanden" betekent. Eigenlijk zijn het geen zeven eilanden, maar twaalf. Maar de zeven eilanden zijn wel het drukst bewoond en het meest toeristisch. De eilanden liggen tussen Griekenland en ItaliŽ. In totaal zijn ze 2300 km2 groot. De kenmerken van deze eilanden zijn: een groene en weelderige natuur, beboste bergen, gevarieerde landschappen en heerlijke stranden met een helderblauwe zee. De natuur lijkt erg op die van het vaste land aan de overkant, van Epirus en Centraal Griekenland. Alleen Kythira en Antikythira hebben andere kenmerken, zowel geografisch als cultureel. Deze eilanden liggen ten zuidoosten van de Peloponnesos en lijken meer op de Cycladen eilanden. De Ionische eilanden zijn: Corfu, Kefalonia, Zakynthos, Lefkas, Ithaki, Paxi en Kythira

klik op het kaartje voor een vergroting >>>


het eiland Kefalonia aan de Griekse kust komt in zicht maar het blijft nog lang heiig op de Ionische zee zodat het land voor ons in een sluier blijft

 Het tweede eiland waar we, nu iets dichterbij, langs varen is Zakinthos  Hier zijn al dorpjes te zien


We varen kennelijk een vaste scheepvaartroute want we komen een aantal vrachtschepen tegen

 een passerend vrachtschip, de Pantelis even later passeert een tweede vrachtschip, de Maria  het derde vrachtschip is te ver weg om de naam te kunnen lezen

Terwijl we zaten te eten zagen we ook nog een containerschip langs komen aan stuurboordzijde van ons cruiseschip, de andere vrachtschepen waren aan bakboordzijde gepasseerd.
Later hoorden we in een telefoontje van Jaap dat zijn bemanningslid Marnix rond diezelfde tijd op een containerschip in de Adriatische zee voer. Zij hadden radiocontact met ons cruiseschip, MSC Opera, gehad om te waarschuwen dat de de Opera achter ze om moest varen en het containerschip dus aan stuurboord moest houden.
Over toeval gesproken!!!


het gaat wat harder waaien waardoor de golfkoppen verstuiven  

het volgende eiland waar we rond 18.00 uur langs komen is Sapienza

Rond half negen 's avonds zijn we bij Capo Tainaro het licht van de vuurtoren brand al

genoeg gezien voor vandaag, de rest van de route verdwijnt in het avondrood

terug naar de vorige dag

naar de volgende dag