naar de vorige pagina

Oost Middellandse zee cruise 2015

Terug naar de startpagina
terug naar de vorige dag

naar de volgende dag

  Vijfde dag:  Cruisedag op zee -  Piraeus (Athene) Griekenland > Constanta Roemenië


Athene

We zijn gisterenavond rond 6 uur vertrokken uit de haven van Piraeus voor de langste vaartocht van deze reis.

Vandaag staan we weer vroeg op want we willen de Dardanellen zien en daar komt het schip om 8 uur voor te liggen. Vanaf deze zeestraat varen we over de Zee van Marmara naar Istanbul waar we vanmiddag rond 6 uur de Bosporus opvaren.

De verwachtte aankomst in Constanta Roemenië is morgenochtend rond 9.00 uur


Constanta

Van Athene naar Constanta
Eerst ronden we Kaap Soenion, het zuidelijks puntje van het Griekse vasteland, een 70 meter hoge steile rots die oprijst uit de Egeïsche Zee en in de Oudheid al een belangrijk oriëntatiepunt was voor de zeevaarders. Op de rots staan de resten van de Poseidontempel (uit de 5e eeuw v.Chr.). Zestien Dorische zuilen van het lokale grijs-geaderde marmer (6,10 m hoog, met een diameter van 1 m aan de basis) staan er nog overeind van de imposante tempel voor de zeegod Poseidon.
Helaas zullen we dit niet zien want de nachten zijn hier ontzettend donker.

klik op het kaartje voor een vergroting >>>

We varen tussen het één na grootste Griekse eiland Euboea (Evia) en het eiland Andros (het noordelijks eiland van de Cycladen) door, de Egeïsche Zee op waar we richting Turkije koersen.
Daar varen we door de Dardanellen, de zeestraat  tussen het Europese en Aziatische deel van Turkije. Bij de ingang van deze zeestraat aan de Aziatisch kant passeren we het stadje Hirsalik, het vroegere Troje, uit de Griekse mythologie. 
We komen nu in de Zee van Marmara, genoemd naar het eiland Marmara waar marmer wordt gewonnen. Aan de overkant van deze binnenzee ligt Istanbul waar we later op onze reis zullen aanmeren.

Bij Istanbul varen we de Bosporus op, een 32 km lange zeestraat, van strategisch belang, vooral voor het transport van Russische olie naar West-Europa en de USA. In het verdrag van Montreux werd in 1936 vastgelegd dat onschuldige doorvaart voor alle mogendheden geoorloofd is. Grote schepen mogen alleen in daglicht door de zeestraten en de Zee van Marmara varen.
We passeren twee bruggen over de Bosporus: de 1.074 m lange Boğaziçi-brug uit 1973 en de 1.090 m lange Fatih Sultan Mehmetbrug uit 1988. 
Tussen de twee bruggen, op het smalste stuk van de Bosporus, zien we aan de Europese kant  het Kasteel van Roemelië (Rumelian Castle), gebouwd tussen 1451 en 1452 in opdracht van Sultan Mehmet II.  Ertegenover aan de Aziatische kant ligt het Anatolisch kasteel (Anatolian Castle), gebouwd tussen 1393 en 1394 in opdracht van de Osmaanse sultan Beyazid I.
Een derde brug is sinds 2013 in aanbouw, de 2.164 m lange Yavuz Sultan Selimbrug die eind oktober 2015 klaar moet zijn.
Op het punt waar de Bosporus in de Zwarte Zee stroomt ligt, aan de Aziatische kant, de ruïne va het Yoros Kasteel of Genoese Castle uit de Romeinse tijd.

Op de Zwarte Zee varen we langs de linkeroever langs Bulgarije naar de haven van Constanta in Roemenië waar we rond 9.00 uur aankomen.


De ingang van de Dardanellen vanaf de Egeïsche zee

fort bij ingang Dardanellen aan de Aziatische kant Turks welkomst comité fort bij ingang Dardanellen aan de Europese kant

Eceabat

en nog een verdedigingswerk

vrachtschip Endelo Swan fort utgang Dardanellen Lapseki

 
veerpont over de Dardanellen bij Gelibolu uitgang Dardanellen naar de Zee van Marmara  

Istanbul - Bosporus

ingang Bosporus eerste zicht op Istanbul

de haven van Istanbul    

aan moskeeën geen gebrek Leander- of meisjestoren, een riante villa aan de ingang van de Bosporus de eerste brug, de Bogazici brug

Europa-fort of Kasteel van Roemelië en aan de andere kant van de Bosporus het Azië-fort of Anatolisch kasteel de tweede brug, de Fatih Sultan Mehmetbrug

boei met pygmy-aalscholvers aalscholver vlucht stormvogeltjes, de Yelkouanpijlstormvogel

doorgang Bosporus naar de Zwarte Zee de eerste dolfijnen derde brug Yavuz Sultan Selimbrug in aanbouw

verdedigingswerken bij de Zwarte Zee aan weerszijden van de Bosporus vuurtoren aan de Zwarte Zee-kant van de Bosporus

terug naar de vorige dag

naar de volgende dag