naar de vorige pagina

Oost Middellandse zee cruise 2015

Terug naar de startpagina
terug naar de vorige dag

naar de volgende dag

Tiende dag:  Istanbul Turkije

Om 6 uur vanochtend voeren we de Bosporus op en om 8 uur meerden we af in de haven van Istanbul. Na de eerste foto's van de Bosporus even snel ontbijten en direct na het afmeren de wal op voor een excursie naar de oude stadskern en een rondvaart over de Bosporus. Bij een temperatuur van ca 34 ºC was dit een warme klus.
Na een echte, smakelijke Turkse lunch gingen we weer aan boord en vertrokken we rond 5 uur naar de Griekse kust met bestemming het eiland Mykonos


Istanboel of Istanbul is een stad in het Europese en Aziatische deel van Turkije en was de hoofdstad van het Ottomaanse Rijk. Daarvoor was ze onder de naam Constantinopel hoofdstad van het Byzantijnse Rijk. 
De stad is oorspronkelijk gesticht door Griekse kolonisten in 667 v.Chr. en werd door hen Byzantion genoemd.
Istanbul
is de grootste stad van Turkije en heeft de grootste haven, hoewel het al meer dan tachtig jaar niet meer de hoofdstad is. Het is wel de culturele hoofdstad van Turkije
Istanbul is een wirwar van steegjes, brede boulevards, historische paleizen, tuinencomplexen met fonteinen, overdekte winkelcentra en uiteraard tal van moskeeën in de meest uiteenlopende kleuren en formaten. Het is ook een luidruchtige stad. De stad komt in de vroege ochtend tot leven na de eerste oproep tot het gebed, die vanaf alle minaretten wordt uitgeroepen.

we varen de Bosporus op bij de Yavuz Sultan Selimbrug in aanbouw het is nog vroeg en erg heiig  de zon komt net op 

vissershaven van Istanbul

een van de vele moskeeën

langs de Bosporus zijn hele wijken met houten huizen  scheepvaart in de zeestraat wordt m.b.v. radarstations begeleid

we worden gevolgd door een zwerm Yelkouanpijlstormvogels en een eenzame aalscholver

  de vissersvloot vaart richting Zwarte zee Ortaköy-moskee (Grote Keizerlijke Moskee) gebouwd in 1854

Excursie Istanbul
De excursie startte met een rondvaart over de Bosporus. De rondvaartboot lag afgemeerd in de Golden Horn en voer onder de Galata brug door naar de Bosporus. We namen eerst de linkeroever tot de tweede brug over de Bosporus waarna we langs de andere oever terugvoeren tot de Leandertoren, daar voeren we de Golden Horn weer in. 
Op deze tocht zagen we o.a. het Byzantijnse fort Anadolu en het Ottomaanse Paleis Beylerbeyi (zomerverblijf van de oude sultans). De oude wijken van Uskudar en Kuzguncuk met houten villa's en huizen, het Dolmabahce-paleis, Ortakoy Quarter (een wijk in het Europese deel van Istanboel) en Leander's Tower op het kleine Kiz kulesi eiland.
  
Na de vaartocht bezochten we de Ottomaanse moskee Rüstem Pasha 
Vervolgens bezochten we de kleurrijke Grand Bazaar
Daarna daalden we af naar de Cisterna Basilica, één van de grootste ondergrondse waterreservoirs onder de stad Istanbul
En toen was het tijd voor de lunch waarbij, in een aantal gangen, typisch Turkse gerechten werden geserveerd.

inschepen voor de rondvaart over de Bosporus de Süleymaniye moskee  

Yeni Cami of Yeni-moskee eerst kathedraal en later moskee Hagia Sophia, tegenwoordig een museum Galata brug en Süleymaniye moskee

Galata toren we komen langs de cruisehaven waar ons schip wordt afgetankt Het Çiragan paleis is gebouwd in 1863 en werd bij een brand in 1910 volledig verwoest. In 1989 herbouwd en nu in gebruik als vijfsterren hotel

Het Dolmabahçe Paleis, nog steeds één van de meest glamoureuze paleizen ter wereld, werd in 1856 gebouwd in opdracht van Sultan Abdul Mecit. Dolmabahçe was oorspronkelijk een baai in de Bosporus, maar werd in de 18de eeuw gedempt door de Ottomaanse sultans waardoor hier een soort keizerlijke tuin ontstond. Het Dolmabahçe Paleis was het eerste paleis in Istanbul dat gebouwd is in Europese stijl. De bouw kostte erg veel geld en goud, waarvan alleen al zo’n veertien ton goud is gebruikt voor het interieur en de decoratie.
Mustafa Kemal Atatürk, de stichter van de Turkse Republiek, vestigde zich in het kolossale paleis in 1927 en overleed hier in 1938.

Dolmabahce paleis Dolmabahçe moskee, gelijk gebouwd met het Dolmabahçe paleis  Ortaköy-moskee

Europa fort of Kasteel van Roemelië gebouwd tussen 1451 en 1452 kleinschalige visser zet een lijntje uit Beylerbeyi Sarayi betekent “Paleis van de Heer der Heren” 

 
de Leander- of meisjestoren terugkomst in de Golden Horn   

De Rüstem Pasha-moskee staat in de wijk Tahtakele in het Europese deel van Istanboel, heeft een dubbele veranda met vijf koepels en werd gebouwd op een hoog terras over een complex van gewelfde winkels en daardoor van buiten af niet herkenbaar als moskee en we hebben dus ook geen foto van de buitenkant van het gebouw kunnen maken. Het gebouw doet nog altijd dienst als moskee. De oproepen tot gebed uit de luidsprekers geven aan wanneer die diensten beginnen.
De Rüstem Pasha-moskee is een fraai voorbeeld van het decoratief gebruik van tegels en is zonder enige twijfel een van de prachtigste architectuurschatten van Istanboel.
Het is een van de bijzondere gebouwen ontworpen door de legendarische architect Mimar Sinan, die onder drie sultans heeft gediend en verantwoordelijk is voor enkele van de meest iconische bouwwerken van de stad. De moskee werd gebouwd ter nagedachtenis aan grootvizier Rüstem Pasha, die getrouwd was met een van de dochters van Suleiman de Grote. De bouw begon onmiddellijk na de dood van de grootvizier in 1561 en duurde
tot 1563.
Binnen in de moskee vind je voornamelijk rode, witte en blauwe
Iznik tegels. De tegels hebben gebloemde en geometrische motieven in een tomaat-rode kleur die kenmerkend is voor het begin van Iznik periode (1555 tot 1620).

bezoek aan de Rustem Pasha moskee  de ingang fraaie preekstoel tussen de  Iznik tegels

de koepel en de bogen de schoenen kunnen weer aan en de sjaal weer af

Het doolhof van winkeltjes in de Grote Bazaar is vele malen geteisterd door brand en aardbevingen. Maar steeds is het weer herbouwdt. De bazaar heeft paden van zo’n zestien kilometer lang, bevat achttien ingangen, vijf moskeeën, zes fonteinen en zo’n 4400 winkeltjes.

één van de ingangen van de Grand Bazar de hoofdgang iedere zijgang heeft weer andere kleuren en patronen

De Basilica Cisterne werd tussen ongeveer 532 en 542 door de Byzantijnse keizer Justinianus aangelegd als ondergrondse wateropslagplaats voor zijn paleis. Dergelijke wateropslagplaatsen vindt men door heel Istanboel; ze werden aangelegd om in tijden van belegering over voldoende schoon drinkwater te kunnen beschikken. De cisterne ligt onder het voormalige Hippodroom.
De Basilica Cisterne is een grote ruimte van 143 bij 65 meter en omstreeks 9 meter hoog, waardoor de capaciteit ongeveer 80.000 kubieke meter bedraagt. Het water om de cisterne te vullen werd door middel van een aquaduct aangevoerd vanaf het 19 km ten noorden van Istanboel gelegen Belgrado-woud.
In de cisterne staan 336 zuilen, die het geheel van binnen het aanzicht van een basiliek lijken te geven. De zuilen zijn uit diverse ruines gehaald en dus hergebruikt voor de Cisterne. Twee van de zuilen staan op een sokkel met het hoofd van Medusa.
De traditie vertelt dat de blokken zijdelings en omgekeerd georiënteerd zijn om de macht van de blik van de Gorgon te ontkennen.

we dalen af in de Basilica Cisterne enkele van de 336 zuilen gezicht van Medusa op z'n kop

Haseki Hürrem Sultan Hamamı - Turks Badhuis Arabische vrouwen op bezoek voormalige kanonnenfabriek en munitiedepot uit het Ottomaanse tijdperk

 
dit keer een rode sleepboot stand-by afscheid van Istanbul  

terug naar de vorige dag

naar de volgende dag