naar de vorige pagina

Oost Middellandse zee cruise 2015

Terug naar de startpagina
terug naar de vorige dag

naar de volgende dag

Veertiende dag:  Dubrovnik Kroatië


Dubrovnik

Toen we vanochtend om 8 uur wakker werden waren we al in de haven van Dubrovnik
Na het ontbijt en ontscheping stapten we in de bus voor rondleiding door de oude stad. Vanaf de boot was het oude centrum niet te zien terwijl er toch behoorlijk grote en dikke muren met forten en torens omheen stonden.
Het hele oude centrum was voetgangersgebied met marmeren bestrating zinderend in de zon, het was 32 ºC en schaduw was moeilijk te vinden.
We bezochten het Franciscaner klooster met een oude apotheek die nog steeds in gebruik was, het museum in het paleis van de rector (waar we geen foto's mochten maken) en de kathedraal waar we nog net een staartje van de zondagochtenddienst meemaakten en de schatkamer bezochten. 
Na de excursie liepen we natuurlijk nog langs de oude haven, helaas met moderne boten want het begrip museumhavens is in deze landen nog niet doorgedrongen.
Met de bus werden we weer terug naar het schip gebracht en na de lunch, de laatste dagen kozen we standaard voor de zalm-carpaccio, werd het schip om 2 uur losgegooid en vertrokken we voor het laatste zeetochtje naar Venetië



Dubrovnik ligt onder de berg Srdj en wordt "de parel van de Adriatische Zee" genoemd, omwille van zijn onvergelijkbare en unieke architectonische erfgoed. De glimmende marmeren straten van Dubrovnik zijn bekleed met barokke gebouwen, die gekenmerkt zijn door fraai gebeeldhouwde Renaissance fonteinen en gevels. De stadsmuren van Dubrovnik  zijn de meest intacte en indrukwekkende aan de Adriatische Zee en duidelijk de belangrijkste op de lange lijst van bezienswaardigheden in Dubrovnik. Dubrovnik is dan ook terecht de UNESCO werelderfgoedlijst geplaatst.
De monumentale muren rondom Dubrovnik, onderbroken door torens en uitzichtpunten, met de prachtige blauwe zee onderaan de muren, zijn ongetwijfeld de beroemdste bezienswaardigheid van de stad. De fortificatie werd gebouwd in de 12e eeuw. Het merendeel van de bestaande muren en forten werd gebouwd tijdens de 14de en 15de eeuwen ze werden voortdurend uitgebreid en versterkt tot en met de 17e eeuw.

In de 17e eeuw werd de stad verwoest door een aardbeving. Alleen het Rector Paleis, het Sponza Paleis en de twee kloosters bleven gespaard. Ook tijdens de oorlog in Joegoslavië werd de binnenstad door bombardementen zwaar beschadigd, maar de eeuwenoude gebouwen werden de afgelopen jaren weer grotendeels in de oorspronkelijke staat hersteld.

klik op het kaartje voor een vergroting >>>


baai van Dubrovnik aan de terminal zicht op de stad, waar is het oude centrum??

Excursie Dubrovnik
Tijdens deze stadsrondleiding ontdekt u Dubrovnik in al zijn historische pracht via de smalle steegjes en langs de verdedigingsmuren. De stad werd door Unesco tot werelderfgoed uitgeroepen. U wandelt door de stad en bewondert de kathedraal van Maria Hemelvaart, een stenen meesterwerk dat binnenin met Venetiaanse schilderijen wordt versierd. De oorspronkelijke naam van de stad Dubraca, wat eikenbos betekent, werd door de Slaven gegeven. 
U komt voorbij het paleis van de Rector, de zetel van de regering en residentie van de prins (rector) van de republiek Dubrovnik
die de sleutels van de stad bewaakte. Het werd in laatgotische stijl gebouwd door Onofrio de la Cava, een architect uit Napels die ook het waterleidingsysteem en de twee openbare fonteinen in Dubrovnik ontwierp. 
U brengt een bezoek aan het klooster van de Franciscanen, dat een van de prachtigste plekken van de stad is. In het klooster bevindt zich ook de oudste apotheek in Europa, die in 1317 openging. 

De 15de-eeuwse Pilepoort, ingang naar de oude stad St. Saviour of St. Salvador kerk gebouwd in 1520 overleefde de grote aardbeving van 1667 Onofrio Fontein - Vanaf 1438 konden de bewoners van Dubrovnik hier hun drinkwater halen dat werd opgepompt uit een bron 12 km verderop.  

Franciscanenklooster (Franjevacki Samostan)
De bouw van het klooster, in romaans-gotische stijl, begon in 1317 en duurde een eeuw. Helaas werd die oude kerk verwoest tijdens de aardbeving in 1667. Het enige wat overbleef was het laat-gotische Zuid-portaal met zijn opvallende Pietà, gebeeldhouwd door de lokale meesters Petar en Leonard Andrijic. De oorspronkelijke gotische-top van de klokkentoren werd ook verloren en vervangen met een achthoekige koepel (hoogte 44m).
Binnen in de kerk, dateren de altaren en retabels uit de Barok. De preekstoel dateert uit de 15e eeuw en het hoofdaltaar dateert uit 1713. Ook overgebleven na de aardbeving is de 15de-eeuwse kapel in de vorm van een 3 vleugelige kast met geverfd hout. 
Het mooiste en waardevolste kenmerk van het klooster complex is het klooster zelf dat dateert uit het midden van de 14e eeuw
Een andere hoogtepunt van het klooster complex is de apotheek die continu medicijnen afgeeft sinds 1317. Het is de 3-na oudste apotheek in Europa en de eerste die werd geopend voor het grote publiek. Naast het verkrijgen van recepten kan men er geneeskrachtige zalven halen, gemaakt van lokale producten volgens traditionele recepten.

Franciskaner klooster de kloostergangen binnentuin van het klooster met zicht op de klokkentoren

De apotheek is een van de oudste in Europa het "moderne" gedeelte is nog steeds in gebruik uit de klooster-bibliotheek

veel smalle steegjes die uitkomen op de hoofdstraat - Placa (Stradun) de hoofdstraat met marmeren bestrating en achterin de klokkentoren klokkenbewaker en tevens klokkenluider

St. Blaise kerk Sint Blaise Orlando pilaar met ridder Roland

De Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart Kathedraal ligt tegenover het Paleis van de Rector. Onder de kathedraal, zijn bij archeologische opgravingen funderingen en muren van twee oudere kerken gevonden. De eerste was een vroegchristelijke basiliek ergens gebouwd in de 7e of 8e eeuw. Rond het midden van de 10e eeuw was het waarschijnlijk herbouwd en gewelfd door een koepel en de muren waren versierd met fresco's.

Rond het midden van de 12e eeuw werd een andere kerk gebouwd op de muren van de oorspronkelijke kerk. Volgens de legende werd deze nieuwe kerk gefinancierd door Richard Leeuwenhart, die bij zijn terugkeer van de 3e Kruistocht, schipbreuk voor kust van het eiland Lokrum leed. Gered door de inwoners van Dubrovnik, was hij zo dankbaar dat hij een gift deed om de nieuwe kerk te financieren.

De prachtig versierde Romaanse kathedraal werd helaas verwoest tijdens de aardbeving van 1667. De wederopbouw begon snel en deze kathedraal werd voltooid in 1713.

Kathedraal van Maria Hemelvaart het altaar in de schatkamer

  138 gouden en zilveren reliekhouders - waarvan sommige ingelegd zijn met juwelen of verrijkt door reliëfs, de meeste werden gemaakt door goudsmeden uit Dubrovnik uit de 11e tot 17e eeuw. De relikwieën bevatten stukjes van Sint Blaise, de beschermheilige van Dubrovnik en een vermeend fragment van het Heilig Kruis.

de oude haven van Dubrovnik met helder water waarin het krioelt van de visjes

om 14.00 uur varen we de haven weer uit

we laten Dubrovnik achter ons en varen onder de Franjo Tudman brug door

de loods is van boord gehaald met de loodsboot en we varen de baai uit langs de vuurtoren

nog een eenzaam baken en een klein eiland een laatste blik terug op de haven van Dubrovnik

terug naar de vorige dag

naar de volgende dag