naar de vorige pagina

Reis Portugal 2018

Terug naar de startpagina
terug naar vorige dag

naar de volgende dag

Vijfde dag: donderdag 14 juni 2018 -  Monte Real naar Sintra

Vandaag namen we afscheid van het Palace hotel in Monte Real en reden we naar het hotel Vila Galé in Sintra waar we drie nachten blijven. We liepen nog even langs de kerk, tegenover het Palace hotel om de huiszwaluwen boven de ingang gedag te zeggen.
Onderweg bezochten we de kloosters van Betalha en Alcobaça, daarna reden we langs de kust naar het zuiden langs het voormalige vissersdorpje Nazaré en het kust plaatsje São Martinho do Porto.
Het werd al wat laat dus toetsen we Sintra en het adres van ons hotel in de tom-tom en kozen de optie "tolwegen". Dit bleek een moeilijke opdracht voor onze tom-tom, we reden voor ons idee wel 5 keer om Sintra heen en passeerden een aantal keren het plaatsje "Teruggem" voor we eindelijk bij het hotel aankwamen. Na de welkomstborrel kwamen we op onze kamer om de beloofde fruitmand te plunderen, helaas had het hotelmanagement een andere invulling gegeven aan de fruitmand, op het tafeltje stond een schaaltje met één appel, twee halve aardbeien en twee halve vijgen.
Het uitzicht vanuit de kamer was wel mooi en we hadden een ruim balkon waar we de avonden uit de zon en met een licht verkoelend briesje konden doorbrengen.
 

 

kerk tegenover het hotel in Monte Real

nesten van de huiszwaluw boven de ingang

druk verkeer van voedende ouders


Kloosterkerk in Batalha 
In 1386 gaf koning Johan I de opdracht tot het bouwen van het klooster, nadat de Portugezen het jaar daarvoor de Castilianen hadden overwonnen tijdens de slag bij Aljubarrota. Het klooster is officieel vernoemd naar de Heilige Maagd Maria vanwege deze overwinning.
De constructie van het Dominicaanse klooster duurde anderhalve eeuw, onder de heerschappij van zeven verschillende koningen, tot ongeveer 1517
De "Stichterskapel" (Portugees: Capela do Fundador) is een van de meest belangrijke gebouwen van het klooster. Het werd gebouwd tussen 1426 en 1434. In de kapel bevinden zich de grafkisten van koning Johan I van Portugal, die in 1433 overleed, en zijn vrouw Filippa van Lancaster
De "Capelas Imperfeitas" is een achthoekig gebouw, waaromheen zich zeven straalkapellen bevinden. De bedoeling was om het gebouw een dak te geven, maar dit werd nooit gebouwd. Het werd later het mausoleum van koning Eduard en zijn vrouw koningin Eleonora.

kloosterkerk in Batalha "Stichterskapel" graf van twee onbekende soldaten kloostergang

Tombe koning Johan I van Portugal en zijn vrouw Filippa van Lancaster Tombe prins Henrique "de navigator" zoon van koning Johan1

kloosterkerk in Batalha, De "Capelas Imperfeitas"  de onafgemaakte vleugel Tombe koning Eduard en zijn vrouw koningin Eleonora de Aragao

Alcobaça  is een kleine stad circa 100 kilometer ten noorden van Lissabon aan de samenvloeiing van de Alcoa en de Baça

Alcobaça

Het Klooster van Alcobaça is een cisterciënzer klooster uit de 12e eeuw. De volledige naam van het klooster is Santa Maria de Alcobaça. Het werd gesticht door de eerste koning van Portugal, D. Afonso Henriques, en geschonken, samen met de landerijen van Alcobaça, aan de Orde van de Cisterciënzers omdat deze de Moren verslagen had bij de verovering van Santarém.
Kerk en klooster zijn de eerste gotische gebouwen in Portugal. 
Vanwege de omvang, de zuiverheid van de architectuur, de mooie materialen en de zorg waarmee ze gebouwd werden, is dit meesterwerk van cisterciënzer gotiek sinds 1989 erkend als Werelderfgoed door de UNESCO. Daarnaast werd het in 2007 uitgeroepen tot een van de zeven wonderen van Portugal.  

zaal de koningen (Kings hall) met enorme tegeltableau's

badhuis ovens en rookkanaal in de keuken keuken doorkijkje

kloostertuin

in de kloostertuin een zwarte roodstaart en een distelvink in een sinaasappelboom

de refter (refectory-eetzaal)

De middenbeuk van de kerk

Tombe van de minnares en postuum wettelijk verklaarde echtgenote van koning Peter I, Dona Ines de Castro

Tombe van koning Peter I bijgenaamd de Rechtvaardige
de twee tombes liggen tegenover elkaar zodat zij elkaar gelijk zouden weerzien op de Dag van de Wederopstanding.

Nazaré
Het traditionele vissersdorp Nazaré aan de Costa de Prata (Zilverkust) is in de vorige eeuw uitgegroeid tot drukke badplaats. Het prachtige sikkelvormige strand is nu de hoofdattractie van Nazaré.  Aan de boulevard zitten de vissersvrouwen waarvan sommige in traditionele kledij. Ze boeten de netten, drogen en verkopen de vis.
Op het strand kun je ook de authentieke vissersboten bekijken. Ze zijn hier neergezet voor de toeristen, maar verderop nog steeds in gebruik door vissers die vertrekken vanuit de haven. Sinds de komst van deze haven, hoeven de vissers hun boten niet meer met ossen het strand op te slepen.

vis drogen op het strand traditionele visverkoopster achter haar rek met gedroogde vis variatie aan vissen, waaronder de inktvis

de kabeltrein (ascencor) van het Nazaré strand naar het hoog gelegen Sítio vissers in het plaatselijke visserijmuseum op het strand een polletje Capeweed (Arctotheca calendula)

São Martinho do Porto is een charmant en gezellig Portugees badplaatsje. De schelpvormige baai is via een smalle opening tussen rotsheuvels verbonden met de oceaan. Rondom de baai ligt een breed zandstrand, en verderop heuvels en duinen.

vlak voor São Martinho do Porto zien we deze Portugese molen straatjes in het bovendeel van het dorpje

de plaatselijke kerk met een processie-vissersboot en drogende visnetten op de galerij

de scheepswerf afdaling naar het strand is nogal steil de schelpvormige baai met toegang tot de oceaan

We rijden, gestuurd door de Tom-Tom, via vele omwegen naar ons hotel in Sintra waar ons op de hotelkamer deze "fruitmand" opwacht

terug naar vorige dag 

naar de volgende dag