naar de vorige pagina

Reis Portugal 2018

Terug naar de startpagina
terug naar vorige dag

naar de volgende dag

Zesde dag: vrijdag 15 juni 2018 Cascais en Ericeira

Vandaag maakten we een langzame start, eerst koffie op onze hotelkamer en daarna reden we naar de kust. Na zo'n zeven keer om Sintra te zijn gereden kwamen we uiteindelijk bij de Costa de Lisboa waar we het stadje Cascais bezochten, met name de Citadel, het museum Casa Santa Maria en de vuurtoren Santa Marta hadden onze interesse.
Tweede doel van vandaag was het vissersdorpje Ericeira, een stuk noordelijker aan de Atlantische oceaankust. Ook nu was het weer moeilijk om langs Sintra en het dorp Teruggem te komen. Maar we vonden het schilderachtig dorpje Ericeira met de blauw-witte huisjes waar we wat rondwandelden en bij de vissers keken.
De terugreis naar ons hotel ging wonderlijk snel, linea recta van Ericeira naar Sintra, zonder omwegen.
 

Ten westen van Lissabon ligt de badplaats Cascais. Het voormalige vissersdorp aan de Costa de Lisboa werd na de aardbeving van 1755 totaal herbouwd en kreeg aanzien toen koning LuŪs I zijn zomerverblijf in Sintra hiernaartoe verhuisde. Hij maakte het 15de-eeuwse Cidadela-fort tot zijn residentie. Velen volgden zijn voorbeeld en eind 19de eeuw was Cascais een vakantieoord voor de rijken geworden. Tussen de twee wereld-oorlogen was Cascais het favoriete oord voor verbannen koningen en aristocraten. Tegenwoordig is het vooral een favoriete voorstad van Lissabon met een ontspannen vakantiesfeer. Het oude deel van Cascais ligt achter de vissershaven.

Palacio Seixas, gebouwd begin 20e eeuw is nu in gebruik van de Marine

opslag van visserij materiaal met op de achtergrond het strand van Cascais

de baai


De Cidadela de Cascais is het 15e-eeuwse fort dat het westelijke uiteinde van de riviermond van Tejo en de kleine vissershaven van Cascais bewaakte. Het paleis werd vanaf 1870 gebruikt als zomerresidentie van het Koninklijk Huis en dient momenteel als zomerresidentie voor de president van de Portugese Republiek

de citadel met het standbeeld van Dom Diogo de Meneses, gouveneur van India

de verdedigingsmuren van het Cidadela Cascais Fort na de aardbeving in 1755 en de daarop volgende tsunami


Museum Casa Santa Maria
Het Casa de Santa Maria is een statig groot 19e-eeuws huis, gebouwd op een uitstekende kustlijn door een Ierse miljonair, George O'Neil, die zijn fortuin verdiende in de tabaksindustrie en ooit de meest luxueuze privťwoning van Cascais was. 
Het huis werd gebouwd in 1902 maar onderging twee belangrijke renovaties waardoor zowel het interieur als de toegevoegde kamers werden veranderd. 

George O'Neil gaf architect Raul Lino de opdracht om het Casa de Santa Maria te ontwerpen. Hij kreeg de opdracht om de gemeenschappelijke Europese stijlen van die tijd te negeren en het project te baseren op materialen die alleen in Portugal te vinden zijn. De architect liet zich sterk beÔnvloeden door de Moorse stijl van bouwen, die bij veel van de mooiste gebouwen van Portugal waren toegepast. De Arabische invloed is vooral terug te vinden in de hoefijzervormige bogen die de centrale kamers verbinden.

Casa de Santa Maria traditionele beschilderde tegels, afkomstig van een verwoeste kapel in het centrum van Lissabon

 

plafonds beschilderd met Portugese taferelen en schepen

 de hoefijzervormige bogen die de centrale kamers verbinden


terwijl we wachten tot we de vuurtoren kunnen beklimmen zoeken we in de tuin van de Casa Santa Maria naar Zwarte mezen ook zien we nog een muurhagedis

De Santa Marta-vuurtoren ligt ten zuiden van het centrum van Cascais, aan de monding van de rivier de Taag, en biedt een licht voor de baai van Cascais en de nieuwe jachthaven van de stad. Het is een vierhoekige gemetselde toren gedekt met witte tegels, met blauwe horizontale strepen en een rode lantaarn.  
De vuurtoren werd in 1876 gebouwd op het terrein van het Fort van Santa Marta
. de vuurtoren had een vast rood licht had, gegeven door een dioptrische lens gericht door een catoptrisch apparaat. De lamp werd in 1953 geŽlektrificeerd en er werd ook een automatisch back-upsysteem geÔnstalleerd, dat werkte met acetyleengas

de wit-blauwe vuurtoren een flinke klim naar boven maar dan wel een prachtig uitzicht

tegenover het museum de Condes de Castro Guimar„es of Saint Sebastian Tower met ernaast dit tegeltableau

Ericeira is een oud vissersdorp en tegenwoordig een populaire badplaats. Het schilderachtige oude centrum ligt hoog boven de oceaan. Van de Largo das Ribas, boven op een 30 m hoge granieten rots, heb je een mooi uitzicht op de vissershaven beneden. In 1910, toen Portugal een republiek werd, voer de laatste koning Manuel II hiervandaan naar zijn ballingsoord. 

keienstraatje in Ericeira voor een vissersplaats klassieke manier om de was buiten te hangen het strand met achter de pier het vissershaventje

het dorpje Ericeira is gebouwd op een klif Zwarte roodstaart Oostindische kers

mantelmeeuw IJskruid-Disphyma crassifolium  

de kade voor de plaatselijke vissers een Ericeiriaans vissersbootje potjes voor de vangst van inktvissen

terug door de karakteristieke straatjes van Ericeira en nog een stel windmolens onderweg naar ons hotel in Sintra

terug naar vorige dag 

naar de volgende dag