naar de vorige pagina

Reis Portugal 2018

Terug naar de startpagina
terug naar vorige dag

naar de volgende dag

Zevende dag: zaterdag 16 juni 2018 Kustplaatsen Parc National

De laatste dag van onze Portugaltrip brachten we door in het Parque Natural de Sintra-Cascais, een natuurgebied in het zuidwesten van Portugal.
Ons eerste doel was de oceaankust bij Magoito met z'n imposante kliffen. Vanuit onze koffie-met-apfelstrudel-stek genoten we van een echt uniek uitzicht.
Via Fontanelas reden we naar het zuiden tot de volgende kustplaats Azenhas do Mar, gebouwd op de uiterste rand van de klif, waar we door het plaatsje en langs de kust wandelden. Voor de lunch stopten we in Praia das Maçãs waarna we langs de kust naar het meest westelijke punt van Europa reden,
Cabo da Roca, een uitstekende rotspartij in de oceaan dat vroeger een belangrijk oriëntatiepunt voor de Portugese galjoenen was.
Onze laatste wens was om een typisch Portugese begraafplaats te bezoeken en die vonden we net buiten het stadje Colares met uitzicht op het zomerverblijf van de Portugese Koninklijke familie, het Palácio Nacional de Pena in Sintra.
Toen we terug waren in het hotel konden we nog net van hetzelfde uitzicht genieten, zij het uit een wat andere hoek.
 

Magoito
Langs de weg van Magoito naar het strand (Praia do Magoito) vonden we een prachtig stukje natuur waar we stopten om de vele wilde planten en de vlinders te bekijken. Later thuis vonden we op internet dat dit "gestolde" zandduin was, gedurende vele millennia gevormd door de actie van zee en wind.

duinlandschap met Agaven Spaans bruin zandoogje parende Spaans bruine zandoogjes

Cistus albidus - Zonneroosjesfamilie

Cistus salviifolius - Zonneroosjesfamilie

Spaans dambordje

Spaans oranje zandoogje op een mediterrane winde parende Spaans oranje zandoogjes Zuidelijk oranje zandoogje

purple viper's-bugloss (Echium plantagineum)   Vlas   Asteriscus aquaticus Iberis linifolia (familie van de scheefbloem)

blauw guichelheil  (Anagallis foemina) blauw guichelheil (Anagallis monelli) rood guichelheil  (Anagallis arvensis subsp. arvensis)

zeedistel Cleopatra vlinder

Praia do Magoito
Net ten noorden van Sintra, dicht bij het dorp Magoito, ligt het relatief rustige strand van Magoito (Praia do Magoito).  In het zuiden stijgen imposante kliffen recht omhoog van het strand. De zee heeft hier een prachtige turquoise kleur, er wordt gezegd dat ze rijker aan jodium is dan enig ander strand in Europa.

de zuidelijke kust van Praia do Magoito met steile kliffen

en een blik op de noordelijke kust

Oranje Luzernevlinder Oranje Luzernevlinder orchidee kolibrievlinder

Azenhas do Mar is een een vissersdorp, gebouwd op de rotsen aan de Atlantische Oceaan in de freguesia Colares van de gemeente Sintra in het district Lissabon.
Het dorpje dankt haar naam aan de eerste watermolens die hier zijn gebouwd ten tijde van de Moorse overheersing van Portugal.
Azenhas do Mar heeft een klein strandje onderaan de rotsen, dat bereikbaar is via een lange uit de rotsen gehakte trap.

de rotsachtige kust van Azenhas do Mar met huizen tot op de rand van de kliffen

karakteristiek Portugese villa in Azenhas do Mar


De kaap Cabo da Roca
Het natuurpark Serra de Sintra Natural Park ligt ten noorden van Cascais. Hier liggen de hoge klippen van kaap Cabo da Roca, het meest westelijke deel van het Europese vasteland. 
In de 17e eeuw stond in Cabo da Roca, op een 140 meter hoge klif aan de Atlantische Oceaan, een fort dat een belangrijke rol speelde bij het bewaken van de toegang tot Lissabon. Het maakte deel uit van een verdedigingslijn langs de kust, vooral tijdens de oorlogen op het Iberisch schiereiland. Vandaag de dag blijven er naast de vuurtoren, die een belangrijk herkenningspunt is voor de scheepvaart, nog enkel ruïnes over.

Farol do Cabo da Roca, gebouwd in 1772, was de allereerste "echte" Portugese vuurtoren tegeltableau van de klif Cabo da Roca in de 17e eeuw Luis de Camões: "Hier, waar het land ophoudt en de zee begint"

de kliffen van Cabo da Roca werden tot in de 14e eeuw gezien als het einde van de wereld

Colares is een  freguesia (deelgemeente) langs de kust van de município (gemeente) Sintra in het district Lissabon.
Colares heeft drie begraafplaatsen, twee ervan in plaatselijke kerken, de derde buiten het dorp, boven de wijngaarden. We bezochten de laatste, het Cemitério de São Gregório.
De Portugese begraafplaatsen een stuk mooier en ook vrolijker zijn dan de onze. Je vindt hier rijen met complete huisjes waar vooral de rijken worden begraven, vaak liggen er meerdere familieleden in één huisje begraven. De armere mensen schuiven de kist in een gat in de muur, afgesloten door een raampje. Voor de kist wordt meestal een foto geplaatst en bloemen.
We maakten geen foto's op de begraafplaats, we werden achtervolgd door de beheerder die de deur op slot deed nadat we er één keer doorheen gelopen waren. Wel bekeken we de flora en fauna op een braakliggend stuk grond tegenover de ingang.

Cemitério de São Gregório, begraafplaats van Colares  het gebergte Serra de Sintra met het Pena-paleis (Palácio Nacional de Pena), zomerverblijf van de Portugese Koninklijke familie Mimosa op een stukje land tegenover de begraafplaats

Spaans dambordje op een distel teunisbloem wilde lathyrus doornsprinkhaan

We logeerden de afgelopen 3 dagen in het gloednieuwe 5-sterrenhotel Vila Galé Sintra, een modern hotel, niet echt fotogeniek, maar wel mooi gelegen met uitzicht op de Serra de Sintra

uitzicht van onze hotelkamer op de Serra de Sintra met het Palácio Nacional de Pena deels in de mist het uitzicht naar de rechterkant was wat minder

terug naar vorige dag 

naar de volgende dag