naar de vorige pagina

Reis Vietnam 2012

Terug naar de startpagina
naar de vorige dag 

naar de volgende dag

  Dag 19 -   Hanoi

 
De wekker liep vanmorgen om kwart voor zes af. Na het ontbijt vertrokken we met de bus naar het Ho Chi Minh Mausoleum, waar een deel van de groep langs de grote leider paradeerde. Hierna stond een bezoek aan de drie huizen waar Ho Chi Minh leefde op het programma, de pagode op n paal en een tempel. Dit alles voor ons gemak in n tuin ondergebracht, vlak naast het mausoleum.
De prachtige (uit 1070 daterende) Tempel der Literatuur was ons volgende doel, waar we kennis maakten met de Mandarijnenschool en de leer van Confusius.  
Laatste activiteit van het ochtendprogramma was het Historisch Museum
We werden afgezet bij de oude wijk bij het drukke Hoan Kiem Meer, waar onze Vietnamese gids, samen met Martin, onze reisleider, ons in hoog tempo doorheen leidden op zoek naar een winkeltje waar ze sigaren verkochten. 
Met nieuwe sigaren dwaalden we nog wat door de oude binnenstad, kochten wat souvenirs en iets om te lunchen en namen een taxi naar ons hotel. De taxi had onderweg nog een aanrijding met een bromfiets, maar de chauffeur bleef rustig zitten tot de coureur overeind geklauterd was en z'n brommer aan de kant had gezet.
"s Avonds dineerden we met een deel van de groep en gingen daarna naar het poppentheater
 
   
Hanoi was al de hoofdstad van Noord-Vietnam; sinds de hereniging is het de hoofdstad van het hele land.
In de 3de eeuw n. Chr. was het de hoofdstad van het Chinese bestuur over "het land van het zuiden". Toen heette de stad nog K-Tcho.
De naam hanoi is gegeven door de keizer Minh Mang in 1831. Ha betekent "rivier" en Noi betekent "binnen",Hanoi betekent dus "binnen de rivier"

Ho Chi Minh Mausoleum Het symbool van de stad is de "Pagode met Een Zuil" (Chua Mot Cot), een kleine tempel uit de 11de eeuw.

De drie huizen waar Ho Chi Minh woonde

Veel bijzondere Vietnamese gezichten, soms traditioneel gekleed

Er waren veel Vietnamese gezinnen een dagje uit in de parken bij het mausoleum, ze vroegen ons foto's te maken of wilden met ons op de foto

En natuurlijk de kleurrijke tempels met groente, fruit en bloemen als offerandes

De Tempel van de Literatuur werd opgericht in 1070 door keizer Ly Thanh Tong. Het is een groot complex met vijf binnenplaatsen en poorten, een oase van rust. 
Later in 1076, werden hier de zonen van de Mandarijnen opgeleid, het was daarmee de eerste universiteit van Vietnam. 
Gedurende die tijd werd de vijfde binnenplaats, Tu Giam of School voor de zoons van de natie, gebruikt voor klaslokalen en slaapzalen. 
De twee binnenplaatsen in de voorzijde van de tempel werden pas toegevoegd in de vroege 19e eeuw. 

     

Ook in de Tempel van de Literatuur veel interessante mensen, hoewel Vietnamese mannen met karakteristieke koppen schaars zijn

De namen van de geslaagde mandarijnen werden op stelen gebeiteld die gedragen werden door schildpadden De Phoenix Wierookvat met twee draken versierd Confusius ??

Door op deze borden de namen van de kinderen te schrijven vraag je voor hen geluk en voorspoed Bonsai

We bezoeken het Vietnam Historisch Museum

Kop van de Phoenix Ophang-oog van een tempelbel  

Avalokitesvara in hout Avalokitesvara in steen wijnkannetje

Spelende ouderen Marijke liet de zool van haar schoen lijmen Overal kooitjes met vogels in de bomen

   

Uitzicht vanuit onze hotelkamer overdag

hotel vanaf het meer gezien


Het Hanoi Water Puppet Theatre is een attractie van formaat. Dit watermarionettentheater ligt aan de oever van het Hoan Kiem meer. De poppen worden bewogen met stokjes onder water. Er worden speciale lichteffecten gebruikt en er is altijd een live band om de voorstelling muzikaal te begeleiden.

Het begeleidend orkest de sprekers/zangers Totaaloverzicht van het theater

Als afsluiting, de poppenspelers Eind van de dag, uitzicht vanuit onze hotelkamer bij nacht

naar de vorige dag 

naar de volgende dag