naar de vorige pagina

Reis Ecuador en Galapagos 2013

Terug naar de startpagina
terug naar vorige dag

naar volgende dag

dag 8 - Jungle ecolodge, wandeling

Om zes uur kwam de zon op dus rond 5 uur begonnen de vogels het over te nemen van de krekels, boomkikkers en andere jungle geluiden waar we de hele nacht van hadden genoten.
Na het ontbijt startte een deel van de groep met een jungle wandeling en wij gingen met het tweede deel naar een opvangcentrum voor jungledieren, midden in de jungle zo'n anderhalf uur varen door het regenwoud.
Direct bij het vertrek bleek de waterstand in de rivier te laag en moesten we een flink stuk door het oerwoud lopen naar een plek waar de kano wel kon varen. na een uurtje varen kwamen we weer op een ondiepte en stapte de hele groep uit de boot om een halve kilometer over de keien van de rivierbedding te strompelen naar de volgende vaarmogelijkheid. Dit herhaalde zich nog twee keer maar omdat Marijke veel pijn aan haar enkels had, mocht zij in de kano blijven die door twee inlanders door de ondieptes werd gesleept. Een uur later dan gepland kwamen we bij het opvangcentrum waar we een rondleiding kregen van één van de vrijwilligers.
De terugweg verliep wat sneller omdat we nu een flinke stroom mee hadden en de kano met stokken over de ondiepte kon worden geduwd.
Na de lunch bezochten we een indiaans dorp
waarbij de sjamaan van het dorp ons liet zien hoe de indianen landbouw bedreven en waarvoor en hoe sommige planten werden gebruikt.
Zijn vrouw gaf een demonstratie traditioneel pottenbakken en liet zien hoe het aardewerk werd bewerkt.
Na het avondeten zaten we nog bij het kampvuur en dronken een plaatselijke drankje.


Santa Rosa

twee onder een kap, in de rechtse helft sliepen wij Alles op palen gebouwd zodat er geen slangen binnen konden komen de voorkant van 'onze" lodge

het water in de rivier bij de lodge stond erg laag na een wandeling door het oerwoud konden we weer instappen

Het Cuyabeno wildreservaat is zonder twijfel een van Ecuadors mooiste regenwoudgebieden. Het park kreeg in 1979 de status van beschermd gebied en is inmiddels zo'n 600.000 hectare groot. Het gebied bestaat voor een groot deel uit vloedbos; in de (korte) droge tijd is het een ‘gewoon’ regenwoud, maar wanneer met het intreden van de regentijd het waterpeil van de rivieren gaat stijgen, worden grote delen onder water gezet. 

prachtige vegetatie langs de oevers van de Chontayacu-rivier

Onderweg zien we veel vlinders, libellen en natuurlijk vogels

ieder een deel van de Chinese roos, de Eurybia nicaeus prachtige tekening, de Cramer's Eighty-eight en een vuurlibel (Crocothemis erythraea)

Slakkenwouw (Snail Kite) Amerikaanse of Grote Blauwe Reiger zwarte gier kalkoengier

Meestal zie je alleen natuur langs de rivier maar af en toe zijn mensen actief, indiaanse bewoners van het woud of gewoon gelukszoekers op zoek naar goud tussen de keien. 

goudzoekers langs de rivier met een houten spoelbak maar ook moderner goudzoekers met motorpompen de was op de keien

onder toezicht de was op het water schoon slaan in diepe rust in de boomstamkano op weg naar ....

weer laag water dus de groep moest een halve km over de keien maar je zag daar wel weer mooie vlinders op de keien, v.l.n.r. Cramer's Eighty-eight, Green Mantle, Blue-spotted butterfly, Aqua-banded Scintillant

Op ons pad kwamen we ook bladsnijdermieren tegen eenmaal weer in de boot voeren we langs een groep wolapen die kunsten in de bomen vertoonden

De sjamaan van het indianendorp laat zien hoe van een jonge bamboescheut het "riet" voor de Panamahoed wordt gewonnen

Cacao boompje met de rode vruchten onderin onze sjamaan toont de cacao-vrucht met bonen een koffiestruik, de donkere bessen worden geoogst

karakteristiek huis op palen van de Amazone indianen klei wordt in strengen gerold om er later een schaaltje van te maken achter het huis een "bijkeuken" vol pannen

terug naar vorige dag

naar volgende dag