naar de vorige pagina

Reis Ecuador en Galapagos 2013

Terug naar de startpagina
terug naar vorige dag

naar volgende dag

dag 12 - Baños - Chimborazovulkaan - Riobamba

Vanmorgen reden we vanaf Baños over binnenwegen via Patate, Pelileo naar Mocha, waarna we de Pan-Amercan Highway volgden tot Riobamba. Om ons op grote hoogte voor te bereiden was het advies om vooraf twee liter water te drinken en dat zorgde natuurlijk voor nogal wat sanitaire stops onderweg.
In Riobamba werden we eerst naar ons hotel gebracht. Daarna reden we met een deel van de groep naar de Chimborazovulkaan Deze vulkaan heeft een hoogte van 6310 meter en is daarmee de hoogste berg van Ecuador. Gemeten vanaf het middelpunt der aarde is dit ook de hoogste berg ter wereld. We werden met de bus naar 4800 meter gebracht waar een aantal medereizigers een wandeling tot 5000 meter hoogte maakten.
Daarna reden we op mountainbikes naar beneden tot 3000 meter. Wij hadden beide wat last van hoogteziekte en gingen daarom niet naar 5000 meter. Wel reed Cees de tocht van zo'n anderhalf uur omlaag op de mountainbike. Marijke reed dezelfde tocht in de bus.
We reden door een prachtige natuur die van hoog naar laag sterk varieerde van een soort maanlandschap via het Andes heide (paramo) tot groene dalen.


Guamote

zicht op de Chimborazo vulkaan en nog wat andere vulkanen met in het dal rozenkassen het dorpje Patate

In de omgeving van Patate leven de Salasacas indianen mozaiek-werk op de bergen, het werk van de tuinierende bevolking een fruitwinkeltje

de Carihuairazo vulkaan de Chimborazo vulkaan komt dichterbij verkoper langs de weg 

Riobamba ligt op een hoogte van 2750 meter en heeft ong. 120.000 inwoners. Het is de hoofdstad van de provincie Chimborazo en ligt in de Tapi vallei en wordt wel de ‘sultana van de Andes’ genoemd, vanwege de stijl en elegantie van deze koloniale stad.
Riobamba is een aangenaam, vriendelijk stadje dat echter steeds wat kouwelijk aanvoelt door de frisse winden die van de besneeuwde Chimborazo neerdalen.
Prachtige vergezichten over de omliggende vulkanische bergtoppen,
de Chimborazo, de Altar (5320 m.), de Tungurahua (5023 m.), de Carihuairazo (5020 m.) en soms op de Sangay (5320 m.).
De Cañaris indianen bepalen met hun kleurige poncho's en sjaals het straatbeeld.

wachtend Cañaris-indianenechtpaar we arriveren in ons hotel in Riobamba uitzicht uit onze hotelkamer

De Chimborazo, de ‘Coloso de los Andes’ is de hoogste (dode) vulkaan in de Andes en meet 6310 meter. De berg ligt ongeveer 200 kilometer ten zuiden van de evenaar in Ecuador.
Door zijn locatie op de aardbol is de vulkaan de hoogste berg gemeten vanuit de kern van de Aarde (6384 kilometer). Doordat bergen echter worden gemeten vanaf zeeniveau, wordt de Mount Everest (8848 meter) beschouwd als hoogste berg op aarde. De diameter van de aarde is het grootst rond de evenaar, doordat de Aarde een ietwat afgeplatte bolvorm heeft. Aangezien de Chimborazo vlakbij de evenaar ligt, kan hij het "hoogste" punt op Aarde zijn.
De Chimborazo wordt tezamen met de Cotopaxi-vulkaan ook wel de "besneeuwde Andesreuzen" genoemd omdat er eeuwige sneeuw op hun toppen ligt.

<<<< De Chimborazo vulkaan staat centraal op het wapen van Ecuador afgebeeld.

en nu rijden we eindelijk naar de Chimborazo boven de bomgrens ziet het er hier dor en verlaten uit

Als je wat langer kijkt zie je steeds meer kleine maar vaak bloeiende plantjes waarbij de bloem meestal op een korte steel staat om zo min mogelijk vocht te verliezen

Soort aster, de Chikku Chikku (Hypochaeris sessiliflora). Werneria nubigena Castellija inflorescence

verder veel diepe kloven en groene lavaslenken en in de diepte nog enkele huisjes

sommige dalen met paramo begroeiing maar altijd weer overheersend de vulkaan Vicunya's, de kleinste lama-soort leeft hier in het wild

nog even samen, met de vulkaan op 4800 meter hoogte op de foto hakende dames van de Cañaris-indianenstam bij de startplaats van de mountain-bike tocht en dan begint de mountain-bike tocht, gelukkig vooral naar beneden rijdend

met prachtig zicht op de gletsjers van de Chimborazo vulkaan ook overstekend wild, de Vicunya's

onderweg veel plantjes in een verder droog en dor landschap met vulkanisch gesteente in allerlei vormen

eerst ziet de omgeving er nogal leeg uit maar opeens verschijnt er weer een bloem van de Werneria nubigena en op de achtergrond de besneeuwde toppen van de Sierra straat der vulkanen

nog een bloeiende plant, de "Bloem van de Andes" (Chuquiraga jussieui) over de schutting gezien in een van de dorpjes in het dal, een indianenvrouwtje palmbomen en eeuwige sneeuw op één plaatje

terug naar vorige dag

naar volgende dag