naar de vorige pagina

Reis Ecuador en Galapagos 2013

Terug naar de startpagina
terug naar vorige dag

naar volgende dag

dag 15 - Cuenca, bezoek El Cajas nationaal park


Cuenca

Vanochtend werden we met de bus, vergezeld van een Ecuadoriaanse gids, naar het nationaal park El Cajas in provincie Azuay gebracht. Het was druilerig weer en op een hoogte van 4000 meter aardig koud, dus warme kleding en regenjassen aan. We wandelden door een berglandschap met ongeveer 230 meren, door het Páramo en de prachtige quinoabossen. 
Marijke vergezelde ons een eindje maar ging daarna terug naar de bus, de smalle gladde paadjes waren te veel voor haar enkels.
Na de wandeling dronken we koffie en aten we soep in een klein restaurantje langs de weg. Daarna snel naar het hotel om de natte modderige schoenen en kleding uit te doen.
Na een rustuurtje wandelden we weer door de oude stad 
's Avonds aten we met een deel van de groep in een Argentijns restaurant


Azuay

Nationaal park El Cajas
Eén van de mooiste en grootste beschermde gebieden van Ecuador is het Cajas Nationale park (29.000 hectare) met meer dan 250 meren. Het Cajas Nationale Park ligt 29 kilometer ten westen van Cuenca. Het park is een bedevaartsoord door de verschijning van de maagd “Virgin del Cajas”. Ongeveer 125 soorten vogels komen hier voor, zoals de Condor en verschillende kolibriesoorten. Het gebied is de belangrijkste bron voor het drinkwater van Cuenca. 
Het Cajas National Park is bekend vanwege zijn specifieke vegetatie met vele grassen, kristal heldere rivieren en de rotsige bergpieken. We startten onze wandeling op een hoogte van ongeveer 4000 meter en liepen door het páramo en een Polylepis bos (
quinoa). Dit is een van de oudste bomensoorten ter wereld, de stammen hebben een rood-bruine kleur. Dit gebied heeft ook een rijk plantenleven, met bromelia’s, gentianen.
Het landschap van El Cajas is onmiskenbaar van glaciale oorsprong. De dalen in het park zijn alle afgerond door de schurende werking van gletsjers en de meren zijn ook voor het merendeel daardoor gevormd. Alleen de bergkammen waar de gletsjers omheen zijn gegaan, steken nog scherp en gekarteld uit het verder glooiende landschap.

start van de wandeling met laaghangende bewolking en motregen maar wel door een prachtige natuur

Páramo
het grootste deel van het park is bedekt met páramo. De páramo-vegetatie bestaat hoofdzakelijk uit graspollen, kleine vetplanten en opvallende grote espeletia’s. In de veengebieden wordt de wolfsklauw aangetroffen en in de meren worden biesvarens gevonden. In de lagere páramo vindt men ook begroeiing met struiken en kleine bossen. Daar groeien verschillende vaak unieke soorten orchideeën en epifyten.
Op het eerste gezicht lijkt de páramo een nogal saai vegetatietype met gras, gras en gras. In een oorspronkelijk paramogebied zoals dat van Cajas blijkt de páramo juist een weelderig en gevarieerde vegetatie met opvallend veel fraaie bloemen. 
Ze zijn klein, dus je zult door je knieën moeten maar iedereen zal na een bezoek aan Cajas moeten erkennen dat de páramo meer afwisseling en kleur biedt dan je vooraf zou denken.

Achupalla (Puya clava-herculis).


Polylepis boom
Een boomsoort die op grote hoogten voorkomt, (rond de 4000 m) en slechts een paar millimeter per jaar groeit. De eeuwenoude bomen staan dicht op elkaar in een zompige ondergrond en zorgen voor een jungle-effect met veel groen en vocht.
De Polylepis boom, ook wel papier boom, is beroemd om zijn fijne schors die voortdurend wordt vernieuwd om parasiterende organismen als mossen te weren. Het effect is een soort 'bladerdeegschors'.

de polylepis boom we glibberden over de stronken in het polylepis bos

In het polylepis bos zagen we de Violetkeel glansstaart kolibrie

nog meer páramo vegetatie

Spurred gentian  (Halenia weddelliana)

de Paramo Tulip (Gentianella hirculus)

Spurred gentian  (Halenia weddelliana)

Andes eenden - Andean Ruddy-Ducks Páramo Gentian

Valeriana rigida de guanaco, de grootste van de twee wilde lama soorten

In sommige meren groeien biezen

weer terug in de bewoonde wereld Ecuadorianen die in Amerika gewerkt hebben laten in Cuenca grote villa's bouwen

terug in Cuenca en terug in ons hotel de balkon scene

onze slaapkamer met ook nog een bovenkamer met bed

 


terug naar vorige dag

naar volgende dag