naar de vorige pagina

Reis Ecuador en Galapagos 2013

Terug naar de startpagina
terug naar vorige dag

naar volgende dag

dag 18 - Puerto López

Vandaag stond de excursie naar het vogeleiland Isla de la Plata (Klein Galapagos) op het programma. Een eiland waar je, net als op de Galapagoseilanden heel dicht bij de vogels (en hun jongen) kunt komen. We scheepten in op een motorscheepje met een 75pk en een 140pk buitenboordmotor en werden in een kleine 2 uur naar het eiland gebracht met maar twee zeezieken aan boord. In dit gebied zijn een deel van het jaar bultrugwalvissen te zien maar omdat deze periode begin oktober afloopt was de kans maar klein. Toch zagen we vlak bij het eiland waterfonteinen omhoog spuiten en hebben nog enkele ruggen van zo'n walvis kunnen fotograferen. Op het eiland zelf moesten we nogal wat houten traptreden opklimmen om op de bergrug te komen waar de wandelroute langs de broedplaatsen van de fregatvogels en de blauwvoet genten verder ging. Een prachtig gezicht en heel bijzonder dat je er zo dicht bij kon komen. Jammer dat de rest van de route naar de broedplaatsen van de Albatrossen was gesloten om deze grote vogels in het broedseizoen niet te storen.
De terugreis werd een avontuur. Nadat we nog wat walvissen hadden gespot en halverwege tussen Isla de la Plata en Puerto Lopez waren, stopte de grote buitenboordmotor en was niet meer te gebruiken. Met één motor van 75 pk was het niet echt aangenaam om verder te varen, de toch wel behoorlijke golven waren nu moeilijk te pareren en het zou erg lang duren voor we weer in de haven waren. In Puerto Lopez was geen reddingsdienst, in geval van nood kon de marine worden gebeld maar die zou toch niet komen, de firma waar de boot voor voer zou een schip met een andere zware motor sturen maar dat zou nog uren gaan duren. Uiteindelijk werd een schip van een ander bedrijf dat ook terugkwam van Isla de la Plata en maar weinig passagiers aan boor had, naar ons toe komen en een deel van de passagiers overnemen. Na zo'n half uur dobberen kwam dit schip langszij en konden we overstappen. Midden op de oceaan is dit echter geen pretje, twee van die schuitjes die tegen elkaar aan slaan, dus de overstap werd een beetje chaotisch. Toen er nog drie man over moesten werd geroepen dat de boot vol was. Marijke was al overgestapt en Cees was als een van de laatste aan boord gebleven.
De reddingsactie met de vervangende motor ging niet door, ook de marine kwam niet te hulp, dus met 75 pk, maar met een veel lichtere boot werd koers gezet naar de haven van Puerto Lopez. Na enkele uren kwamen we daar in het donker aan, behoorlijk nat want we moesten gedrieënlijk achterin bij de motor blijven zitten anders kwam de schroef bij elke golf boven water.
De feestelijkheden voor de avond (afscheidsdiner en de verjaardag van Geesje) waren inmiddels afgelast en we aten gezamenlijk in het restaurant van ons hotel.


Puerto López

Isla de la Plata
De kleine eilandjes Isla de la Plata en Isla Salango maken ook deel uit van het Nationaal Park Machalilla. Isla de la Plata ligt ongeveer 25 km uit de kust. Het eiland kan alleen bezocht worden onder begeleiding van een gids en er zijn paden aangelegd waar niet van mag afgeweken worden. De eilanden worden ook wel de kleine Galapagos eilanden genoemd, omdat hier een aantal van de dieren voorkomen die velen kennen van de Galapagos eilanden.
Tussen eind juni en begin september kunnen bij dit eiland de vijftien meter lange bultrugwalvissen worden bekeken.

ons bootje meert aan met twee motoren, 75 pk en 140 pk we naderen Isla de la Plata (Klein Galapagos of Zilvereiland)

onderweg spotten we een bultrugwalvis, eerst zien we een staart verdwijnen, later zien we weer een waterfontein en komt de bultrug weer boven

bij het eiland zien we parende waterschildpadden en de Engel- of Keizersvis / King Angelfish (Holacanthus passer)  

één van de twee hagedis-soorten (Micolophus occipidalis) op het eiland de Blue-footed booby of Blauwvoetgent broed gewoon op het pad  en is een viseter

De Blauwvoetgent of Blue-footed Booby (Sula nebouxii) is een min of meer monogaam dier. Het baltsen gaat als volgt: het mannetje maakt indruk op het vrouwtje door met zijn voeten te stampen, met zijn vleugels te fladderen en zijn snavel in de lucht te steken. Wanneer het vrouwtje onder de indruk is paradeert ze een paar keer heen en weer waarna tot de paring wordt overgegaan. Nadat de eieren gelegd zijn, wisselen de vader en moeder elkaar af tijdens het broeden.
De blauwe poten van de vogel spelen een belangrijke rol bij de partnerkeuze. Mannetjes met heldere blauwe poten maken meer kans op paren dan andere.

mannetje gent maakt vrouwtje het hof >>> klik op deze foto voor het filmpje "de mislukte balts" <<< de balts van de blauwvoetgent

blauwvoetgent op eieren paartje voor het leven? nog maar één ei over

Fregatvogels (Fregatidae) zijn grote zeevogels die uren achtereen boven de golven kan zweven, speurend naar prooi. Aan het wateroppervlak vangt de fregatvogel vooral vissen en weekdieren. Soms ontfutselt hij andere vogels hun prooi.
Als de fregatvogel een prooi ontdekt heeft, worden de vleugels opgevouwen en schiet de vogel in een snelle duikvlucht naar beneden. Als ze het wateroppervlak tot op enkele centimeters zijn genaderd, worden de vleugels weer ontvouwen en zweven ze weer omhoog, met de prooi in de snavel. Ze zullen nooit op het water landen, omdat ze niet in staat zijn om dan weer op te stijgen.
Mannetjes fregatvogels zetten, wanneer zij vrouwtjes het hof willen maken, een zeer grote rode keelzak op. De felheid van de rode kleur geeft vaak de conditie van het mannetje aan, waardoor de mannetjes met fellere keelzakken aantrekkelijker zijn voor de vrouwtjes

De fregatvogels nestelen in bomen moeder met jong op het nest de jonge fregatvogel heeft een witte kop

de rode keelzak wordt opgezet om het vrouwtje het hof te maken mannetje met rode keelzak, vrouwtje met witte borst jonge fregatvogel, bijna volwassen

deze cactusbomen zijn karakteristiek op dit eiland spookkrabben hebben ogen op steeltjes, kunnen erg hard rennen en verdwijnen dan in een gat in de grond. Ze maken zandballetjes bij het zoeken naar voedsel

Van de avontuurlijke terugreis hebben we helaas geen foto's gemaakt. Het was te nat en er was teveel deining


terug naar vorige dag

naar volgende dag