<naar de vorige pagina

Reis Ecuador en Galapagos 2013

Terug naar de startpagina
terug naar vorige dag

naar volgende dag

dag 25 - Floreana eiland; Punta Cormorant – Corona del Diablo – Bahia Post Office – Mirador Baronesa


Galapagos


Vanochtend stapten we na het ontbijt weer in de boten voor een `natte` landing bij Post Office Bay waar een ‘brievenbus’ staat die in de 19de eeuw door walvisvaarders werd gebruikt om post achterlaten. Zeevaarders die het adres op een brief als bestemming hadden, hielpen elkaar door de brief mee te nemen en hem af te leveren. Nu laten toeristen hier post achter die door andere toeristen weer kan worden afgeleverd. 
Hier daalden we ook weer af in een lavatunnel die in een ondergronds meer eindigde.
Na deze wandeling en de lunch aanboord was er weer gelegenheid voor snorkelen. Cees snorkelde voor de derde keer, kreeg nogal wat zeewater binnen maar ontmoette onder water twee zeeschildpadden, waarvan hij er een kon filmen, naast nog wat vissen en zeeanemonen.
Na de zwempartij voeren we weer terug naar het schip om, na ons ontdaan te hebben van wetsuit en zandresten, weer netjes aangekleed in de boten te gaan voor een "wet-landing" bij Ponta Cormoran
Floreana  oppervlakte: 173 km2,  hoogste punt: 640 m

Floreana is een van de vroegst bewoonde eilanden op Galapagos.
Op dit eiland zijn drie bezoekersplaatsen. Deze liggen dicht bij elkaar op de noordkant van het eiland. Het zijn Punta Cormorant, Post Office Bay en Mirador Baronesa. Daarnaast liggen er rond Floreana aan aantal kleine eilandjes waar fantastisch kan worden gesnorkeld.

 


Post Office Bay
Post Office Bay is een historische locatie. De eerste walvisvaarders plaatsten hier een brievenbus om berichten achter te laten voor andere schepen en om brieven naar huis te sturen. De originele brievenbus is al lang niet meer aanwezig, maar nog steeds kunnen brieven worden gepost; de geschiedenis leeft er voort. Ook zijn in Post Office Bay de overblijfselen van een Noorse nederzetting zichtbaar die in 1926 werd gesticht. De omstandigheden waren echter buitengewoon ongunstig en na enkele jaren werd de kolonie verlaten. De belangrijkste redenen hiervoor waren het gebrek aan water en de slechte afzetmogelijkheden voor de gevangen vis. Door het transport naar de vaste wal werden de producten zo duur dat ze onverkoopbaar werden. Het is opmerkelijk hoe ‘armoedig’ – in biologische zin – Floreana er hier uit ziet in verhouding tot het landschappelijke en faunaspektakel van buureiland Española.

wet landing op het strand bij Post Office Bay nieuwsgierige zeehond wacht ons op  en nog een zwemmende

kust met witte korstmos begroeide bomen een jong nieuwsgierig zeehondje  

Verder aan vogels gezien:

Steenloper of Ruddy Turnstone Regenwulp of Whimbrel Geelkruinkwak of Yellow Crowned Night Heron

Grote Blauwe Reiger / Great Blue Heron het jonge zeehondje blijft ons volgen de Blauwvoetgent krabt zich op de kop

zwarte mangrove in de lagune de Ecuadoriaanse katoenplant Bij de lava tunnel zochten de dames een ander vermaak

een lava tube waarin een ondergronds meer is gevormd bij onze landingsplaats lag een groep zeehonden onder een oude boom

Devils Crown ligt ten noorden van Cormoran Point en is bekend om zijn onderwaterkrater. Dit is bij uitstek een fantastische plek om te snorkelen en duiken. Het zeeleven is indrukwekkend en naast kleurrijk koraal is de zee hier rijk aan tropische vissen, haaien en zeeschildpadden.

 

 

Klik op de foto voor het snorkelfilmpje >>>


Punta Cormoran
Bij de bezoekersplaats Punta Cormoran is een smalle landtong met aan weerszijden strand waar een zeeleeuwenkolonie huist. Door de aanwezigheid van het mineraal olivijn, dit is ijzer-magnesium silicaat dat ook in het magma, diep onder het aardoppervlak wordt gevonden, is één van deze strandjes groen van kleur.
In de lagune van het eiland zijn roze flamingo's  (Phoenicopterus ruber) aan het foerageren. De flamingo's nestelen van december tot mei op dit eiland. 
De lagune is omgeven door witte en zwarte mangroven, en enkele unieke planten van dit eiland, waaronder de cutleaf daisy en de hairy scalesia.

de landingsplaats met het olivijn strand een jonge tregatvogel doet vliegoefeningen  

hairy scalesia cutleaf daisy

een groep Roze Flamingo's in de lagune van Floreana eiland

  zicht op Cerro Pajas, de hoogste berg van Floreana  

Een grote groep blauwvoetgenten was tegen de avondschemering op jacht naar vis. De vogels duiken in de oceaan en zwemmen onder water achter hun prooi aan

een laatste blik op het landschap van Floreana voor de duisternis invalt

  


terug naar vorige dag

naar volgende dag