naar de vorige pagina

Reis Ecuador en Galapagos 2013

Terug naar de startpagina
terug naar vorige dag

naar volgende dag

dag 24 - Santa Cruz eiland; Centro de Crianza Fausto Llerena/ Gemelos


Galapagos

Op Santa Cruz eiland bezochten we vandaag het Charles Darwin Onderzoeksstation. Het station zelf was alleen toegankelijk voor wetenschappers maar we konden in het gebied daaromheen zien hoe kleine landschildpadjes werden opgekweekt voor ze weer op het thuiseiland werden uitgezet.
s´Middags reden we met een bus naar de hooglanden van het eiland waart zich vrij veel cultuurland bevindt waar vee wordt geteeld en waar veel grote landschildpadden leven. We wandelen door dit gebied en bekeken een lavatunnel.
Terug in Puerto Ayora bekeken we het stadje en voeren we eind van de middag weer terug naar de boot voor het diner. ´s Avonds bleven we aan boord om onze foto´s te verwerken.
Rond een uur 's nachts ging het anker op en voeren we naar Floreana eiland, waar we net voor het ontbijt ankerden.


Santa Cruz

Het eiland heeft een grote verscheidenheid aan landschappen en klimaten. Het noorden is droog en warm, het hoog gelegen centrale deel is vochtig en koel en aan de zuidkust heeft het klimaat weer een droog karakter. De overvloedige neerslag op de hogere delen zorgt voor vruchtbare groene gebieden waarvan een deel voor landbouwdoeleinden is geclaimd. Het eiland telt maar liefst tien bezoekersplaatsen.

De grootste en meest actieve plaats op de Galapagos is Puerto Ayora. Dit sfeervolle kustplaatsje combineert zee, zon, zeevogels en zeilboten tot een prettige atmosfeer. Net buiten het plaatsje vind je het hoofdkantoor van het Charles Darwin onderzoeks station.
Hier worden eieren van schildpadden, die op de verschillende eilanden worden geraapt, uitgebroed. De jonge schildpadden worden later weer op de "eigen" eilanden uitgezet. 
Ook zijn bij het Darwin station de weduwen van Lonesome George te bewonderen. Eenzame George, de laatste galapagosreuzenschildpad gevonden op het eiland Pinta woog ongeveer 90 kg, en was één meter lang, hij is in 2012 overleden op een geschatte leeftijd tussen 100 en 120 jaar. Tot begin 2011 had George gezelschap van twee vrouwtjes van een verwante soort, in een poging zo nageslacht te krijgen, helaas is dit niet gelukt. De beide weduwen zijn nu nog in het park bij het station te zien.

 

 


de kust voor Puerto Ayora hier zagen we deze gekleurde zeeleguaan de kleur verandert echter naarmate de leguaan ouder wordt

Weer een collectie Darwinvinken die nog verder moet worden uitgezocht

         

         

         

Charles Darwin Onderzoekscentrum (Centro de Crianza Fausto Llerena)
Het Charles Darwin Research Station ligt op twintig minuten lopen vanaf het centrum. Het centrum omvat een informatiecentrum van het Parque Nacional, openluchtverblijven voor reuzenschildpadden en een zeshoekig gebouwtje waar jonge, op het centrum gekweekte schildpadjes van verschillende rassen kunnen worden bezichtigd. Hier leven meer dan 60 schildpadden, die later weer uitgezet worden op de eilanden in hun oorspronkelijke habitat.
Hier vindt je ook een kweekcentrum voor reuzenschildpadden. De beroemdste schildpad was "Lonesome George", de laatste uit zijn soort, afkomstig van Isla Pinta. 

kleine schildpadjes worden hier opgekweekt en weer uitgezet De weduwen van Lonesome George hebben een zadelvormig rugschild en een lange nek. Ze zijn afkomstig van de vulkaan Wolf op het eiland Isabela

en zo doet ie dat als ze de hogere vegetatie wil bereiken een salamander met rode keelvlek en een cactusvink in actie

Mangrovezanger / Yellow Warbler Galapagos Viegenvanger / Flycatcher Regenwulp / Whimbrel

Op weg naar de hooglanden van het eiland Santa Cruz om de beroemde reuzenschildpadden te zoeken, gelukkig leven ze ook nog in het wild. Deze landschildpadden migreren van de laaglanden naar de hooglanden op zoek naar water en groen gras.

onderweg een overstekende schildpad de eerste gevonden eet smakelijk

     

toch best wel groot die landschildpadden

koereiger op een schildpad een 100 jarige landschildpad schildpad in bad

Galápagos pijlstaart / White-cheeked Pintail Gladsnavel Ani / Crotophaga ani doet een kunstje met de staartveren

we daalden af in een lava tunnel (lava tube) en zagen eindelijk een koereiger bij een koe, zoals het hoort

Terug van de hooglanden van Santa Cruz eiland wandelden we door Puerto Ayora

de baai van Puerto Ayora met ons schip, de Eden, centraal op de vismarkt een zeehond op wacht bij stukken dolfijn Bruine Pelikaan in ruste

 


terug naar vorige dag

naar volgende dag