naar de vorige pagina

Egypte - Thebe west

Terug naar de startpagina

vorige blad

volgende blad

Luxor werd door de Grieken Thebe genoemd, in het oude Egypte heette het Waset. Thebe ligt aan de Nijl in zuidelijk Egypte en was in de oudheid lange tijd de belangrijkste stad in Opper-Egypte.
De Egyptenaren begroeven hun doden op de andere (westelijke) oever van de Nijl, Thebe-West, de beroemde dodenstad met onder meer de Vallei der Koningen en de Vallei der Koninginnen 
De Kolossen van Memnon zijn twee enorme standbeelden van farao Amenhotep III.
De beelden zijn ca 3400 jaar geleden gemaakt van kwartsiet, dat waarschijnlijk kwam van de groeve in Gizeh. De beelden zijn zo'n 20 meter hoog en markeerden de ingang van de tempel van Amenhotep III, een van de grootste dodentempels van Thebe. Van de tempel zelf is vrijwel niets over gebleven en werd al in de oudheid hergebruikt om zijn materialen.

Kolossen van Memnon, twee standbeelden van de goddelijke farao

Langs de weg naar Thebe-West

waterwerken

gezicht op Thebe-West met de privé graven in de bergen Huis van Howard Carter, ontdekker van het graf van Toetanchamon Privé graven van bestuursambtenaren, militairen en priesters

De tempels van Deir al-Bahari liggen niet zo ver van de Vallei der Koningen. Je vindt hier de tempel van koninging Hatsjepsoet en de dodentempel van koning Montoehotep II.
De dodentempel van Hatsjepsoet (Djeser-Djeseru = Het subliemste van het subliemste), werd ontworpen door Senenmoet, de koninklijke hofmeester en architect van Hatsjepsoet ca 1470 v.Chr. Het diende als postuum eerbetoon aan Hatsjepsoet en ter ere van Amon en de andere goden.
Achter de tempel van Hatsepoet ligt de 500 aar oudere tempel van Mentoehotep II, de eerste koning van het dodenrijk. Hij bouwde een gecombineerde dodentempel en grafcomplex in de rots bij Deir El-Bahri.

Dodentempel van de koningin Hatsjepsoet (Djeser-Djeseru)

Zuil in de tempel voor de godin Hathor

afbeelding van Horus, de Egyptische valkgod, voor de ingang van de tempel

De godin Hathor werd in haar oudste vorm (2700 v.Chr.) afgebeeld in de vorm van een koe Reliëfs van de expeditie van Hatsjepsoet naar het Land van Poent (Oost-Afrika), die bedoeld was om Egyptische goederen te ruilen voor goud, mirre en ivoor. Ook werden bomen mee teruggenomen om te worden herplant bij haar dodentempel.
Links afbeeldingen van Poent met huizen in de vorm van bijenkorven op palen gebouwd, rechts de bomen die werden meegenomen

per boot over de Nijl terug