naar de vorige pagina

Egypte - Kasr Ibrahim 

Terug naar de startpagina

vorige blad

volgende blad

Kasr Ibrahim, een complex van tempels, kerken en moskeeën, kan alleen vanaf het water worden bekeken en helaas niet worden bezocht
Kasr Ibrim, dat ongeveer 40 km. ten noorden van Abu Simbel ligt, is één van de weinige Nubische monumenten die op z'n oorspronkelijke plaats staat. Eens een plateau met uitzicht op de Nijl, nu een vlakke rotslaag omgeven (en bedreigd) door water.
Deze ruige, verlaten plaats werd vanaf de stichting rond 1000 voor Christus tot aan de 18e eeuw, toen er Bosnische troepen gelegerd werden voor de Ottomaanse sultan, bewoond. De antieke stad was gewijd aan Isis. Ooit stonden hier zes tempels en een Romeins fort (Qasr betekent kasteel), nu nog slechts restanten. Zichtbaar zijn vooral de resten van de 10e eeuwse basiliek, later moskee.

gezicht op Kasr Ibrim ook hier weer vissers
  
De tempel van El Derr,
gebouwd door Ramses II op rechter Nijloever, is in 1964 bij de bouw van de Aswan dam 11 km verplaatst
Deze in de rots uitgehouwen tempel, gebouwd door Ramses II, lijkt enigszins op de tempel van Abu Simbel maar is veel kleiner. 
De tempel is gewijd aan Ptah, Amon-Ra (Amun-Re), Ramses II en Re-Harakhte.
  

De god Thot die het aantal regeringsjaren op de blaadjes van de Isjid levensboom schrijft Ramses  offert aan Amun-Re
 
Ramses II als Sem priester met luipaardvel godenbark van Amon-Re met ramskoppen op voor-en achtersteven
  
De graftombe van Pennoet
, de onderkoning van Noord-Nubië tijdens het bewind van Ramses VI. Voor de verplaatsing lag de tombe 40 km zuidelijker, in Aniba, een necropool met graven uit het Middenrijk en het Nieuwe Rijk. De tombe bevat een kleine offerkapel met graftaferelen en scènes uit het leven van de overledene.
wandeling naar de graftombe De graftombe van Pennoet Bemanningslid aan de waterpijp