naar de vorige pagina

Reis EthiopiŽ 2012

Terug naar de startpagina
terug naar vorige dag

naar volgende dag

dag 4 - 19 november 2012 - Turmi,  bezoek Omo Rate

Vanuit Turmi reden we vanochtend over onverharde wegen naar Omo Rate en belanden in streken die tot op heden vrijwel niet ontsloten zijn. Onderweg zien we metershoge termietenheuvels en acaciastruiken tot aan de horizon, een groep apen, Parelhoenders en Dik-diks (lijkt op een kantjil) steken de weg over. Veel gieren en andere roofvogels in de bomen. 
Drie gewapende Hamar krijgers hebben een hyena geschoten die een geit had gedood. 
Bij de Omo rivier worden we in boomstamkano's overgezet naar het gebied van de Dessanch stam, die die zich nauwelijks realiseren dat zij deel uitmaken van EthiopiŽ. Een lokale gids verteld over het leven van de Dessanch's waarna we in hun dorp te gast zijn. Marijke filmt een gezin in een van de hutjes en we maken foto's van enkele stamleden
Daarna weer in de kano's en terug naar Turmi door de Omo vallei. Onderweg zien we het karkas van de hyena met een zwerm gieren die het al aardig leeg hebben gegeten.

Na de lunch in de Turmi Lodge reden we naar het dorpje Turmi waar op 's maandags de marktdag van het nomadenvolk de Hamar gehouden wordt. Op de markt wisselen geiten, tabak en gebruiksvoorwerpen van eigenaar en worden de laatste nieuwtjes besproken.
De Hamar zijn erg gesteld op hun uiterlijk. Zo smeren de vrouwen hun lichaam in met olie en roodbruine klei. Om hun armen, nek en benen dragen zij tinnen armbanden en vaak siert een brede leren riem die met schelpjes is afgezet hun middel. Zowel mannen als vrouwen besteden veel tijd aan hun kapsel. Mannen die een vijand hebben verslagen of een wild dier hebben gedood smeren klei in hun haar.
Opgedroogd wordt dit een kapje dat beschilderd wordt of verder versierd met een struisvogelveer. Bij de vrouwen zijn vlechtjes niet de laatste mode maar een eeuwenoude gewoonte die van moeder op dochter wordt doorgegeven. 
Nadat we wat souvenirs gekocht hadden en de Hamar uitgebreid gefilmd en gefotografeerd, reden we naar een doorwaadbare plaats in de rivier om de inwijdingsceremonie mee te maken


Onze jeeps over onverharde wegen door de Omo vallei een groepje parelhoenders stak de weg over Een Kori Trap met twee bijeneters op de rug

Onderweg zagen we een groepje Hamar krijger die een hyena hadden geschoten en gescalpeerd

Omo Rate in de Omo vallei is een ietwat moeilijk bereikbaar gebied waar nog diverse oerstammen leven, waarvan velen nog zelden of nooit een blanke hebben gezien.
Wij bezoeken de Dassanech ofwel Geleb stam. Deze stam kleedt zich nog in dierenvellen, versierd met schelpen of kralen, de haardos gedecoreerd met rode oker en kleikappen.
Om bij de stam te komen moesten we met boomstamkano's de Omo rivier oversteken

de boomstamkano's met enige hulp lukt het wel en nu afduwen

naar de overkant waar de Dassanech ons opwachten zicht op het Dassanech dorp

Binnen in de hut waar 6 stamleden huizen Dassanech vrouwen voor de hut die gemaakt is van allerhande materiaal

ook de dieren wonen veilig binnen de omheining hierin wordt de voorraad bewaard een groepje hutjes in het dorp

Dassanech vrouwen we zien weinig mannen in het dorp, deze zijn in het veld om de dieren te hoeden

terug bij de Omo rivier onderweg zien we veel van deze termietenheuvels en natuurlijk kuddes in overvloed

Onderweg weer kuddes koeien en gewapende Hamar's op de terugweg vonden we de resten van de hyena omringd door gieren witkopgier witruggier

Na de lunch in de Turmi Lodge reden we naar het dorpje Turmi waar op maandag de marktdag van het nomadenvolk de Hamar gehouden wordt. Op de markt wisselen geiten, tabak en gebruiksvoorwerpen van eigenaar en worden de laatste nieuwtjes besproken.

Impressie van de Hamar markt

We liepen door de rivier naar de overkant waar de Hamar een gewijde plaats hadden, een opeen plek tussen de bomen.
Hier vond vandaag het inwijdingsritueel plaats van een Hamar jongeling die man ging worden. Hiervoor waren twee Hamar families samen gekomen, die van de jongeman en die van de vrouw die voor of met hem was uitgezocht. 
De dochters van beide familie dansten in traditionele kleding met bellen aan de benen. Om te laten zien hoe blij ze waren met deze inwijding en hun liefde voor de jongeman lieten de meisjes zich tot bloedens toe door enkele mannen met takjes op hun rug slaan. Bij alle vrouwen zijn ook de littekens hiervan duidelijk te zien en ze zijn er erg trots op

Onze groep steekt de rivier over en ontmoet de eerste Hamar dochters

Dans als voorbereiding van het inwijdingsritueel striemen op de rug van een Hamar meisje

Het tweede deel van de ceremonie, het bull-jump ritueel, vond een kilometer verderop plaats. Hier werd de jongen ingewijd. In het midden van de open plek stond een kudde koeien en de Hamar vrouwen dansten hier omheen en tussendoor. Even verderop werd de jongeman, zittend op een koeienhuid en omringd door de mannen uit de familie, klaar gemaakt voor het man zijn,

Door de broers van de jongen werden zo'n acht koeien uitgezocht en naast elkaar geplaatst, De jongen nam een aanloop en liep over de koeienruggen heen. Dit tot vier maal en een Hamar man was geboren.

een van de dochters van de familie de jonge krijger die wordt ingewijd een van de broers Hamar vrouwen

liefdesscene? de meisje dansen rond de koeien selectie van de dieren voor het "bull-jumpen"

steeds meer dansende Hamar vrouwen een meisje daagt een krijger uit om haar met een tak te slaan nog meer kastijding

Voorbereiding van de jongeman de koeien worden met veel moeite op een rij gezet

De naakte jongeling op weg naar het man zijn na de ceremonie lopen we met koeien en Hamars terug

   
Na de dag volgt weer het selecteren van de foto's en bijwerken van de site-pagina.
Deze reis heeft een erg vol programma waardoor het niet iedere dag zal lukken om de zaak voor te bereiden. En dan moeten we ook nog elektriciteit hebben. 
Helaas hebben de meeste hotels geen internet dus wachten we met uploaden van de pagina's op betere tijden
 

 


terug naar vorige dag

naar volgende dag