naar de vorige pagina

Reis Ethiopië 2012

Terug naar de startpagina
terug naar vorige dag

naar volgende dag

dag 15 - 30 november 2012 - Gondar - Debark

Om 8.00 uur stond de plaatselijke gids klaar om ons Gondar te laten zien. We bezochten de Debre Berhan Selassiekerk, het paleizencomplex Fasil Ghebbi en het Paleis van keizerin Mentewab   
na de lunch in Gondar vertrokken we rond half twee richting Debark.
In het plaatsje Debark, waar we zullen overnachten, is het hoofdkwartier gelegen van het Simien Nationale Park.

De Debre Berhan Selassiekerk is gebouwd in opdracht van keizer Yasu de Grote (1682–1702). Het is een van de mooiste kerken van Ethiopië en maakt deel uit van een klooster. Een hoge muur omringt het complex. 
De kerk ligt net buiten de stad Gondar, op een heuvel in de schaduw van prachtige oude bomen. Via het poortgebouw kom je op het kloosterterrein. Boven in de poort hangen kerkklokken die ooit geschonken zijn door de Verenigde Oost-Indische Compagnie. 
Khodha Murad, een Armeniër, die toentertijd bij keizer Yasu in dienst was reisde in die periode meerdere keren naar het oosten en bracht vele geschenken mee waaronder de twee kerkklokken. Dit gebaar had de onderliggende bedoeling de handelsrelatie met keizer Yasu te verstevigen.
De schilderingen in de rechthoekige kerk zijn nog in originele staat en nog nooit gerestaureerd. Prachtig is het houten plafond dat opgeluisterd wordt door 88 serafijnenkopjes (88 omdat een 8 bestaat uit 2 rondjes en een rondje is oneindig en het aantal engelen dat er is op de wereld is ook oneindig). De engeltjes hebben allen een andere gelaatsuitdrukking en kijken met grote ronde ogen alle richtingen op. 
Op de wanden zijn allerlei taferelen geschilderd, waaronder koning David die op zijn lier speelt. Mohammed die vastgebonden op zijn paard door de duivel wordt afgevoerd en de kruisiging met koning Yasu geschilderd aan de voet van het kruis. De schilderingen zijn allemaal nog in originele staat en nog nooit gerestaureerd
In de Ethiopische schilderkunst werd, wanneer een icoon of schilderij geschonken werd, de gever aan de voet van de heilige afgebeeld. 
Ook in deze kerk ontbreekt Sint Joris met de draak niet en boven de ingang naar het allerheiligste bevindt zich een schildering van de drie-eenheid waaraan de kerk gewijd is.

poortgebouw Debre Berhan Selassiekerk het plafond met 88 engelenkopjes

de drums voor begeleiding van de diensten ingang naar het allerheiligste met de drie-eenheid, de kruisiging en daaronder Koning Yasu enkele gelovigen in gesprek

Het middeleeuwse kasteel van Gondar
Je verwacht het niet in Ethiopië of zelfs in heel Afrika: een middeleeuws kasteel. In Gondar staat echter een dergelijk kasteel met versterkte muren, torens, en een gothische architectuur. Het enige dat ontbreekt zijn de ridders.
Het kasteel Fasil Ghebbi van Gondar is gebouwd in de 16de eeuw, waarschijnlijk in opdracht van een Ethiopische keizer. In de 17de en 18de eeuw hebben diverse keizers hier gewoond.

Het mooiste kasteel is dat van Fasilidas, gebouwd in de zeventiende eeuw. Maar ook de meer vervallen paleizen van zijn nazaten zijn heel bijzonder. dé plek waar in Gondar het Timkat festival wordt gevierd. 
Paleis van keizerin Mentewab
De 18de eeuwse abdijruïne van de gevreesde keizerin Mentewab in Qwesquam in de bergen juist buiten Gondar., die als regentes van haar zoon een kasteel bouwde.

de weg naar de kastelen wordt geblokkeerd door ezels de ingang van het kastelen complex kasteel van koning Fasil  (1632-1667)

Archief Kasteel van koning Fasil "liefde kasteel" gebouwd door keizer Yohannis (1667-1682), zoon van koning Fasil Zadelkasteel, gebouwd door keizer Iyasu I (1682-1706), zon van Yohannes

de oude leeuwenkooi Ingang Bad van Fasilidas

Op een kleine afstand van de kastelen ligt het Bad van Fasilidas

centrale gebouw van het bad er worden restauratiewerkzaamheden uitgevoerd de wortels van de bomen zijn op veel plaatsen in de muur langs het bad gegroeid

werk aan de weg werkoverleg? rieten warmhoud deksel

Atse Tewodros II, keizer van Ethiopie van 1855 tot 1868 onderweg naar Debark zien we veel interessante voorbijgangers

afwisselend landschap tussen Gondar en Debark zicht op Simien Mountains

Volgens onze reisleider Wim, die Maxima citeerde:  "Dé Ethiopier bestaat niet"

nog meer omgevingsbeelden met teff velden, heuvels, bergen en nu en dan een boom

nog een paar karakteristieke straatbeelden 


En zo kwamen we in Debark, dat aan de voet van het Simien gebergte ligt en de poort naar Simien Mountains wordt genoemd. 
De hoofdweg wordt klaargemaakt voor asfaltering en is nu een groot zandpad.  Alle andere wegen zijn hier nog onbestraat

de hoofdstraat van Debark In gesprek met "de vijf vrienden"

overzicht van de markt, het is rond 5 uur dus wordt al ingepakt straat achter de markt

kruiden en zout (vooraan) pepers

tafelvoetbal is geliefd onder de jeugd van Ethiopië je ziet ook regelmatig biljarttafels, hier een "pool house" ons hotel in Debark

terug naar vorige dag

naar volgende dag