naar de vorige pagina

Reis Jordanië 2016

Terug naar de startpagina
naar de vorige dag

naar volgende dag

dag 10 - Amman

Onze derde extra dag besteden we in de stad Amman zelf. We besloten eerst het Jordan Museum te bezoeken omdat dit vroeg dicht was. Na het ontbijt in het hotel liepen we "down town" richting museum. Op de kaart leek het een redelijk korte wandeling te worden maar in de praktijk was het toch een heel eind. Na ettelijke keren de weg vragen, we hadden gelukkig een foto van het museumgebouw meegenomen, kwamen we steeds dichterbij en na zo'n twee uur lopen, de weg vragen en zweten stonden we voor het museum. Het museum zou een bijzondere kijk op het heden en verleden van dit bijzondere land maar dat viel behoorlijk tegen. Van het enorme gebouw was maar één verdieping als museum ingericht, we liepen daar alle galerieën af, zagen veer prehistorie maar niet wat we verwachten. Van de schrik vergaten we foto's te nemen, het  museumrestaurant was dicht dus we dronken aan de overkant een kopje Turkse koffie en stapten in een taxi terug naar ons hotel. De taxirit kostte 2 Dinar (ca 2 Euro) dus de wandeling van twee uur heen was ook het laatste wat we te voet naar andere bezienswaardigheden in Amman aflegden. 
Na koffie en lunch in het hotel vertrokken we dus per taxi naar
de Koning Abdoella Moskee, ook wel Blauwe Moskee genoemd. Volgens onze informatie was dit de enige moskee in Amman die ook door vrouwen bezocht mocht worden. Er was een aparte ingang voor bezoekers via een souvenirwinkel. Daar hees Marijke zich in een zwarte jurk, deden voor de moskee onze schoenen uit en mochten, een kwartier tot de volgende gebedsdienst naar binnen. De Moskee was modern, strak ingericht, heldere kleuren maar de buitenkant vonden we mooier dan de binnenkant. Na de moskeen die we in Istanbul hadden gezien viel dit een beetje tegen.
Met een taxi reden we vervolgens naar het Romeins Theater. In het theater waren twee musea, het Folklore museum en het, net gisteren geopende, museum of Popular Tradition. Deze musea waren prachtig, veel informatie over kleding en displays over hoe de Jordaniers leefden en leven. Helaas mochten er om onduidelijke redernen geen foto's worden genomen, ook niet zonder flits.
Na het theater en de koffie lieten we ons door een taxi down town bij de souk afzetten. De souk is hier geen overdekte winkelgalerij maar enkele winkelstraten met marktkraampjes en kruiwagens.
We waren inmiddels aan het einde van de middag gekomen dus, na lang wachten en veel volle taxi's toch nog een lege taxi gevonden naar ons hotel


Amman

Amman
Deze stad met twee miljoen inwoners, die de Romeinen Philadelphia noemden, is gebouwd op zeven heuvels (jabals) en was al in 3500 v.Chr. bewoond.
Inmiddels spreidt de hoofdstad van Jordanië zich uit over twintig van deze jabals.
Geen enkele straat in Amman is vlak. Van heuvel naar heuvel hoppen met een goedkope taxi is de beste manier om Amman te bezichtigen en spierpijn te vermijden.
Het is tegenwoordig een van de meer westerse steden in het Midden-Oosten.
Oost-Amman is het historische centrum en is traditioneler in vergelijking met West-Amman dat erg modern is. West-Amman is meer het stijlvol verlengde deel van de stad.
Oude wijken als Al-balad worden gekenmerkt door smalle straatjes en kleine huisjes.
Het oudere centrum van de stad ligt gecentreerd om de oude souk (een kleurrijke traditionele markt) en de Koningin Hussein Moskee.


Jordan Museum
Het Jordan Museum is gelegen in downtown Amman. Hier vindt u cultureel erfgoed van Jordanië in mooie gallerien. Het Jordanië Museum is een Nationaal centrum over de culturele schatten van het land. Een bijzondere kijk op het heden en verleden van dit bijzondere land.
Zoals hierboven al gezegd viel dit museum ons wat tegen, de gepresenteerde collectie was eenzijdig en beperkt. 


Het Romeinse theater van Amman is een antiek theater en is samen met het naastgelegen Odeum gebouwd in de 2e eeuw na Chr., tijdens de regering van keizer Antoninus Pius
Het theater ligt direct aan het oude forum en is tegen de heuvel aan gebouwd. Het goed bewaard gebleven theater is het belangrijkste monument van het antieke Philadelphia.

het Folklore museum
Het Folkloristisch Museum van Amman is ingericht in een bijgebouw, rechts van het Romeinse theater. In dit museum kom je veel te weten over de cultuur en de inwoners van Jordanië. Er zijn verschillende tentoonstellingen in het Folkloristisch Museum, onder andere van klederdracht en gebruiksvoorwerpen die vroeger in Jordanië gebruikt werden.
 
Jordan Museum of Popular Tradition

Dit kleine museum, meteen links als je het Romeins Theater binnenkomt, heeft goed opgezette displays met traditionele kostuums, juwelen en gezichtsmaskers. Er is een aparte galerij met mozaïeken uit Jerash

Romeins theater tegen een heuvel gebouwd ingang van het theater het Romeins theater

poort rechts:  ingang Folklore Museum poort links:  ingang Museum of Populair Tradition uitzicht op de Citadel vanuit het theater 

Het Odeum van Amman (Al-Balad Theatre) ligt direct voor het Romeins theater en werd in de 2e eeuw n.Chr. gebouwd tijdens de regering van keizer Antoninus Pius.
Het kleinere odeum werd meer gebruikt voor zang- en muziekvoorstellingen. 
Om toeschouwers te beschermen tegen de hete zon kon er een groot zeil of houten kap over de tribunes geplaatst worden.
Het gebouw is deels gerestaureerd en biedt nu plaats aan 500 toeschouwers.

 

<< ingang Odeum

Odeum van Amman >>


de koning Abdoellah moskee
De grootste moskee van Amman met haar prachtige blauwe koepel werd in 1989 gebouwd ter ere van koning Abdullah, de overgrootvader van de huidige koning Abdullah. Het is één van de weinige moskeeën in Amman die je mag bezoeken als niet-moslim
Adres: Sulayman An Nabullsi

de koning Abdoellah of blauwe moskee verlichting in de grote koepel van de moskee beschildering van de grote koepel

preekstoel binnenplaats met de minaret en kleine koepel op de binnenplaats moderne apparaten voor de voetwassing

De souk in down town Amman was een complex van straatjes met kraampjes en winkeltjes

het groente straatje vruchten en kruiden het karretje op de voorgrond wordt gebruikt voor vervoer maar ook als stalletje

een Bedoeïen heeft rode doek op het hoofd, een Palestijn een zwarte veel winkels met traditionele kleding brander voor pistachenootjes

naar de vorige dag

naar volgende dag