naar de vorige pagina

Reis Madagaskar - Mauritius 2014

Terug naar de startpagina
terug naar vorige dag 

naar de volgende dag

17e dag:  Ranohira > Tuléar > Ifaty

Onze tijd in het Ranohira nationaal park zit er op. We rijden vandaag via de havenplaats Tuléar naar het vissersdorpje Ifaty (230 km), via Sakaraha (96 km)
We volgden de Route National 7 (RN7), een twee-baans weg die onlangs geasfalteerd was maar door de orkanen toch weer wat gaten vertoonde. De natuur varieerde sterk tijdens deze rit van hoogvlakte naar de zee.
In Tuléar stopten we voor de lunch. Het was inmiddels flink gaan waaien en in de straten stoof het enorm. Onze benen werden geëtst toen we uit de bus stapten. Geen goed weer om de stad eens fijn te gaan verkennen. Wel liepen we samen naar een kunstmarktje tegenover onze lunchplek om tekeningen te zoeken.
We reden daarna de kustweg naar Ifaty waarbij je normaal regelmatig de Indische oceaan ziet, maar door alle stuifpartijen was het zicht behoorlijk beperkt.
De weg, voor zover we die nog tussen de zandduinen konden zien, was erg slecht zodat het een hele toer voor onze chauffeur was om de kuilen te vermijden en ook nog op de weg te blijven.

 

eerst rijden we nog een stuk over de met rotsen bekleedde hoogvlakte bij Ranohira

straatje Ilakaka, een wildwest dorpje met fortuinzoekers die in de rivier naar edelstenen zoeken

het landschap wordt nu vlakker met nu en dan een solitaire boom een dorpje onderweg met haar bewoners

kleine heuveltjes op de steppe, termieten? een breuk in het land of een droge rivierbedding? langzamerhand komen er steeds meer bomen in het veld

dan zien we de eerste baobab boom de lokale bevolking gebruikt de baobab-vrucht voor gezichtsverfraaiing

onze koffiestop in Sakahara waar natuurlijk weer een ossenkar op de foto moest weer onder weg, een graftombe van een scheepskapitein?

onder een boom, een rijst dorsende familie even verderop worden cactusbladeren verzameld dan stoppen we om een andere toeristengroep, met twee lekke banden, te helpen

langs de weg wordt met veel mensen een geultje gegraven naarmate we verder rijden zien we meer palmen in het veld rond het middaguur komen we in Tuléar waar we lunchen

Tuléar (Toliara) ligt in het zuidwesten van Madagaskar en heeft ongeveer 200.000 inwoners. Tuléar is een belangrijke universiteitsstad. Qua grootte is Tuléar de 5de stad van Madagaskar. De stranden ten noorden en zuiden van de stad hebben prachtige witte stranden. In de zomermaanden (november tot april) wordt er tussen 13.00 en 15.00 uur een siësta gehouden en dan is alles gesloten. 
Tuléar is het eind- of beginpunt van de klassieke noord/zuid-route. Het laatste deel van de RN7 is heel anders. De landschappen variëren van kale, uitgestrekte vlaktes tot compact stekelwoud naarmate men de havenstad Tuléar nadert.
In Tuléar eindigt de RN7, wat betekent dat u het asfalt verlaat om het “ruige” Madagaskar binnen te rijden.

de weg van Tuléar naar Ifaty lijkt één zandvlakte dit is het uitzicht op de oceaan in een zandstorm we volgen deze brug over een droge rivier

de oceaan wint het van het bos en op het strand zien we tientallen prauwen met één drijver en op de "weg" een wedstrijd tussen een Quaid en een Ossenkar

Ifaty
Ifaty is een dorpje op ongeveer 25 kilometer ten noorden van de havenplaats Tulear aan de zuidwestkust van Madagaskar. In verband met de slechte bereikbaarheid is Ifaty nog altijd een idyllisch plaatsje aan zee met een mooi strand en tientallen eenvoudige maar sfeervolle hutjes langs de kust.
Voor de kust liggen zandbanken waardoor de zee hier rustig is. In het achterland is het een waar paradijs voor natuurliefhebbers in het Spiny Forest (naaldbomen en struiken). Hier komen planten voor die nergens anders ter wereld te vinden zijn.
Ifaty is eigenlijk een collectieve naam voor de dorpjes Madio Rano en Ifaty/Mangily. Deze twee oude vissersdorpjes werden ooit samengevoegd tot één groter dorp en worden sindsdien met deze naam aangeduid. 

na een paar uur zandverstuiving komen we bij ons hotel en kunnen we ons huisje betrekken direct aan de Indische oceaan
 6 uur - zonsondergang vanuit ons huisje gezien

terug naar vorige dag 

naar de volgende dag