naar de vorige pagina

Reis Marokko 2019

Terug naar de startpagina
naar vorige dag

naar volgende dag

dag 2 - 23 april - Casablanca > Rabat > Mèknes

We hadden redelijk geslapen, altijd even wennen aan de harde bedden en het andere klimaat maar tijdens het ontbijt begon het te regenen en koelde het flink af. Onze chauffeur Mohamed liet ons een stukje Casablanca zien en zette ons af bij de Hassan II Moskee, na Mekka de grootste moskee ter wereld. We liepen buiten om de moskee, zonder jas in de koude wind en regen (wie rekent daar nou op), maakten foto's en stapten al snel weer in de auto.
We dronken koffie in een leuk restaurantje tegenover het huis waar Mohammed woont en reden daarna richting Rabat naar de ruines van de Romeinse stad Chella die tegenwoordig door ooievaars worden bewoond. 
Volgende doel was Rabat waar we om de citadel heen reden naar de haven. Hier gebruikten we onze eerste Marokkaanse lunch aan het strand en bezochten we de vissershaven. Onze reis ging verder door een prachtig landschap dat steeds heuvelachtiger werd, naar de derde koningsstad van Marokko, Meknès. Omdat we uitgebreid geluncht hadden kochten we in de Souk en de daarachter gelegen markt wat fruit, yoghurtjes en brood voor ons avondeten
.
In Meknés sliepen we in een hotel dat vroeger een koninklijk paleis was geweest, nu gerenoveerd tot een gasthuis in puur Marokkaanse stijl met veel marmer, mozaïeken en houtsnijwerk 

Casablanca is niet de hoofdstad van Marokko, dat is Rabat, maar het is wel het commerciële en financiële centrum van het land. Er is niet zo heel veel te zien in Casablanca, maar de Hassan II moskee met zijn prachtige, moderne islamitische architectuur is wel de moeite waard.

De Hassan II  is de enige moskee in Marokko die bezocht kan worden door niet-moslims. Helaas alleen met een rondleiding van een uur en daarvoor hadden we vandaag geen tijd.

Sultan Hassan II - moskee
Aan dit statussymbool van Casablanca en van Marokko werd in 1980 ter ere van de zestigste verjaardag van koning Hassan II begonnen. De door de Franse architect Michel Pinseau ontworpen moskee, zou die van Mekka moeten evenaren. Wat betreft de minaret is dit gelukt, met zijn 200 meter is hij de hoogste in de wereld. ’s Nachts is hij verlicht met twee laserstralen richting Mekka.
De moskee waarin 25000 gelovigen binnen een plek kunnen vinden (buiten plaats voor 85.000 mensen), is de grootste moskee van het land en behoort tot de 7 grootste moskeeën in de wereld.
Hij was in 1993 gereed en kostte bijna een biljoen euro waarvan een groot deel min of meer onvrijwillig door de Marokkaanse bevolking is betaald.
De gebedshal is 2000 m² groot en heeft een verplaatsbaar dak. De vloer is van glimmend marmer dat door de sfeervolle verlichting van enorme lampen op water lijkt. Er zijn twee hangende mezzanines (vrouwengedeeltes) waarvan de trappen versierd zijn met prachtig houtsnijwerk. Ze bieden plaats aan 5000 vrouwen.

de witte huizen van Casablanca zijn rijkelijk voorzien van schotelantennes


Chella (Sala) was een Romeinse stad in de Romeinse provincie Mauretania Tingitana, gelegen bij een buitenwijk van het huidige Rabat in Marokko. Tegenwoordig wordt de plaats aangeduid als Chella. Er zijn ruïnes aangetroffen uit de oudheid en de middeleeuwen. Het is de oudste nederzetting aan de rivierdelta van de Bou Regreg.
In een parkachtige omgeving liggen hier naast Romeinse ruïnes maraboets van Merindische vorsten, een kleine moskee en een vijver vol heilige palingen
Tegenwoordig hebben zich in Chella ooievaars genesteld op elke beschikbaren kolom.

de entreepoort van Chella

Chella is één van de mooiste plekjes van de stad, hoog op een berg

gebouwd op Romeinse grondvesten

nog steeds in de regen maar nu wel met jassen aan bekeken we de ruines maraboets (woningen) en graven van Merindische vorsten

Minaret uit de 13e eeuw met bovenop een ooievaarsnest twee baltsende ooievaars gaan hier hun gezin stichten

Na ons bezoek aan Chella, de oorsprong van Rabat, staken we de Bouregreg over naar de hoofdstad van Marokko, Rabat

Rabat
Al in de paleolithische tijd waren de vlaktes landinwaarts van Rabat bewoond. De oudste nederzetting, Salé, het huidige Chellah, werd door de Feniciërs en Carthagers als handelspost gebruikt. Voor de Romeinen was het hun meest zuidelijke kolonie die lang bleef bestaan. Hierna ontstond de onafhankelijke staat van de Zenata Berbers, die in de 8e eeuw een ribat (versterkt klooster) bouwden op de plaats van de huidige kasba. De naam Rabat is hiervan afgeleid.
Nadat de nieuwe stad Salé in de 11e eeuw was gesticht, raakte Chellah in verval. De nieuwe machthebbers, de Almohaden, bouwden de ribat om tot kasba van waaruit ze naar Andalusië gingen om hun islamitische macht te vestigen. 
Onder de kalief Yacoub el-Mansour werd Rabat een koningsstad en werd de kasba Ribat al Fatah (overwinningsfort) genoemd. Andere indrukwekkende bouwwerken van hem zijn de ingang van de kasba, de Bab Oudaïa, de Bab er Rouah bij de Place An Nasr, vijf kilometer vestingwerken en de Hassan-toren. El Mansour wilde de grootste moskee in de islamitische wereld bouwen, maar door zijn dood in 1199 kwam het niet verder dan een onafgemaakte minaret, die het herkenningspunt van Rabat is geworden. 
Aan het eind van de 18e eeuw werd Rabat weer even koningsstad onder sultan Mohammed Ben Abdallah. In 1912 vestigden de Fransen zich in Rabat en verklaarde haar tot hoofdstad van  het land. Ook de koning is hier officieel gezeteld.

Mausoleum van Koning Mohammed V en van zijn twee zonen, Koning Hassan II en zijn broer. Het Masoleum wordt dag en nacht bewaakt door de Koninklijke garde onafgebouwde minaret van een moskee die nooit is gebouwd

we reden om de muren van de citadel gesloten poort van de citadel

huis met een gammel maar wel karakteristiek balkon dan via de kustweg achter de citadel op weg naar de vissershaven


Meknès
De koningsstad Meknés ligt aan de voet van de Midden-Atlas en dit landbouwgebied is al sinds de oudheid de graanschuur van Marokko. Ook zijn er olijfboomgaarden en is er wijnproductie.
In de 10e eeuw werd de stad gesticht door de Amazigh (Berber)stam van de Meknassis, waar de stad naar is genoemd. In de volgende zes eeuwen werd de medina door de Almohadische en Merinidische koningshuizen uitgebreid .
De tegenwoordige architectuur van de medina is voor een groot deel afkomstig uit de 17e eeuw, toen de Alawitische sultan Moulay Ismaïl hier de scepter zwaaide. Tijdens zijn 55-jarige regering bouwde Moulay Ismaïl een 45 kilometer lange muur met fraaie poorten om de stad en construeerde hij een gigantisch paleiscomplex. Hij kon dit doen omdat hij er de wind flink onder had. Door militaire overwinningen tegen de Amazigh (Berber)stammen, de Engelsen en Spanjaarden was hij de eerste heerser die een soort eenheid in het Marokkaanse rijk teweegbracht. In 1727 overleed hij en nadat zijn kleinzoon Mohammed III naar Marrakech verhuisde, raakte Meknès in verval. De aardbeving van 1755 richtte ook behoorlijk wat schade aan.
In 1912 kwamen de Fransen en tijdens het protectoraat was Meknès het Franse militaire hoofdkwartier. Na de onafhankelijkheid besloot men de stad te restaureren als potentieel toeristenoord.

we rijden door de midden Atlas naar Meknés onderweg een bos met deels ontbaste bomen??? en veel olijfboomgaarden

we passeren een dromedarisstalling en komen bij de Medina van Meknés, het regent nog steeds zelfs de koetsjes hebben een regenpak aan

natuurlijk lopen we eerst even door de souk

dan naar de markt om wat etenswaren in te slaan de slangenbezweerder maakt zich klaar daarna naar onze riad, Palais Didi, in de medina via dit smalle straatje

eindelijk na een lange natte reisdag op onze kamer een wastafel een bad en een toilet (achter de deur)

en zo ziet de centrale hal (vroeger een open binnenplaats, nu afgedekt met een tent) er van boven uit

naar vorige dag

naar volgende dag