naar de vorige pagina

Reis Mexico-Belize (Maya route) 2011

Terug naar de startpagina
terug vorige dag 

naar de volgende dag

 Twaalfde  dag:   Campeche > Mérida

's ochtends reden we naar Uxmal, volgens archeologen, één van de meest authentieke steden van de Puuc Maya's. De lunch daarna was een authentiek Maya bruiloftsmaal.
Ons eindpunt van vandaag is de hoofdstad van de provincie Yucatán: Mérida, waar we 
een rondleiding kregen over een grote begraafplaats en werden voorgelicht over de begrafenisrituelen van de Maya bevolking
Na een rondwandeling
in het centrum van Mérida gingen we slapen in hotel Residencial.

 
  
                                 
Vandaag een ordelijke dag, eerst alle aasgieren op een rijtje met daarvoor fladderend de oppergier, daarna alle reisgenoten op een rijtje met ervoor, fladderend onze reisleider Roel

klik op de plattegrond voor een vergroting
Uxmal was een van de grootste steden van de Maya's. Men leefde van de vruchtbaarheid van de grond. De regengod Chaac zie je op veel afbeeldingen terug. 

Uxmal werd rond het jaar 500 door Hun Uitzil Chac Tutul Xiu gesticht. De macht bleef voor eeuwen in de handen van de familie Xiu. Het grootste gedeelte van de stad werd tussen 700 en 1000 gebouwd. Op het hoogtepunt leefden er zo'n 25.000 mensen. Rond 1200 verloor de stad aan betekenis en verplaatsten de Xiu hun hoofdstad naar Maní.


overzicht van de ruines van Uxmal

  

De piramide van de tovenaar (Casa de adivino) is bijna 40 meter hoog en heeft een ovale vorm op een grote rechthoekige sokkel. Paleis van de priester tovenaar bovenop de piramide
Eurotekens ( onderste lijst) zijn het Maya symbool voor de opkomende maan    
Het nonnenklooster Casa de las monjas bestaat uit vier gebouwen en heeft een mooie grote binnenplaats. De gebouwen zijn grotendeels in typische Puucstijl gebouwd met prachtige decoraties. 

Piramide van de tovenaar gezien door de ingang van het Nonnenhuis Afbeelding van Chaac, de God van de Regen Hoek van het zuidelijk gebouw van het Nonnenhuis

Westelijk gebouw van het Nonnenhuis Westelijk gebouw van het Nonnenhuis Noordelijk gebouw van het Nonnenhuis

De balspelbaan gezien vanaf de grote piramide De balspelbaan van dichterbij Ring waar de bal in het balspel doorheen moest

De grote piramide Nog niet afgegraven zijkant van de grote piramide Altijd aanwezig bij de maya ruines, de leguanen

Paleis van de Gouverneur achterzijde Paleis van de Gouverneur voorzijde Jaguar-troon voor het Paleis van de Gouverneur

En nu nog de natuur van vandaag

orcidee(tje) witte  onbekende rode onbekende Grote Kiskadie (Pitangus sulphuratus),

Onze lunch was een Maya bruiloftsmaal in een restaurant waar het eten in putten, onder de grond werd gegaard

We begonnen met een limoensoep, daarna volgde de opgegraven hoofdmaaltijd, bestaande uit varkensvlees gestoofd met tomaten, uien en Maya kruiden, kip en gepofte aardappel. Verder guacamole (avocadomoes met tomaat, ui en koriander), zwarte bonenpuree en koolsalade.
Toetje was een schaaltje met fruit. Tenslotte werden glaasjes Cockroach (tequilla, koffielikeur en een beetje bronwater) klaargemaakt. Het volgende ritueel werd nu uitgevoerd, je kreeg een sombrero op het hoofd waarna de ober drie tikken met het glaasje Cockroach op tafel gaf. daarna moest je het glas in een teug leegdrinken. Als dit lukte weer een glas, en zo door tot je er genoeg van had. Dan werd de sombrero van je hoofd gehaald en de ober gal een tik op je hoofd onder het uitroepen van Tsakka.


Mérida (Yucateeks Maya: T-Ho’) is de hoofdstad van Yucatán, met ca. 735.000 inwoners.
Mérida werd gesticht in 1542 door de Spaanse conquistador Francisco de Montejo, bijgenaamd El Mozo. De stad werd gesticht op de plaats van een Spaanse nederzetting en is genoemd naar de gelijknamige stad in Extremadura in Spanje.
Zoals de meeste koloniale steden, is het centrum van Mérida opgebouwd volgens een schaakbordsysteem. Straten die van noord naar zuid lopen hebben oneven nummers, en straten die van oost naar west lopen even. In het centrum, met als centrale plein het Plaza Grande, zijn vele koloniale gebouwen te bezichtigen. Aan dit plein bevinden zich de kathedraal van Mérida, en de Casa de Montejo, het voormalige paleis van Montejo, de stichter van Mérida, en het Palacio Municipal (raadhuis).
In sommige koloniale gebouwen komen Maya-afbeeldingen voor, omdat men oude gebouwen 'hergebruikt' heeft. 
Door de stadsmuren heeft Mérida zich in de koloniale tijd succesvol weten te verdedigen tegen Mayaopstanden. De kathedraal van Mérida werd gebouwd tussen 1561 en 1598, en is daarmee de oudste van Amerika.
Voor de bouw van de kathedraal werden de stenen van een Maya tempel gebruikt die vroeger op het plein voor de kathedraal stond.


Maya begraafplaats
Als "extraatje" nam onze reisleider ons mee naar een grote begraafplaats in Mérida.
De Maya's begraven hun overledenen vaak bovengronds in een kist. Na zes jaar wordt het graf geruimd waarna de familie de botten schoonmaakt en ze in een kleiner graf, vaak in een familiegraf  herbegraven, maar soms ook in een mausoleum van een groot bedrijf waar de overledene had gewerkt.

Kleurig gezicht op deze "Maya" begraafplaats   Soms kon je de botten in de huisjes zien liggen

Vaak graven met een afbeelding van een traditioneel Maya huisje ook onder dit huisje waren de beenderen zichtbaar

Tweede kennismaking met Mérida was een wandeling rond het centrale plein bij de kathedraal, waarbij we een bezoek brachten aan het Gouverneurshuis waar een reeks reusachtige schilderijen van de Mexicaanse schilder Fernando Castro Pacheco hingen die de geschiedenis van het Maya volk uitbeeldden.
De prachtige schilderijen maakten op ons een diepe indruk


  


De schepping


  


Uitzicht vanaf ons dakterras