naar de vorige pagina

Reis Noord India en Nepal 2014

Terug naar de startpagina
terug naar de India info

naar eerste dag


Nepal Info

De Federale Democratische Republiek Nepal is een land in Azië, gelegen in de Himalaya tussen India en China (Tibet). Het zuidelijke gedeelte van Nepal ligt op het Indische subcontinent.
Tot april 2008 was Nepal een koninkrijk: Nepal Adhirajya = koninkrijk van Nepal. Nepal is de geboorteplaats van de Boeddha. 
Door de ligging van het land staat het zowel onder Indiase als onder Tibetaanse invloed.
Nepali is de officiële taal in Nepal. Daarnaast wordt er o.a. Maithili, Tamang en Bhojpuri gesproken.


Nepal staat bekend als een land met een bijzondere cultuur. Je komt er vele tempels, pelgrimsplaatsen, oude dorpjes en paleizen tegen. Nepal kent een groot berggebied de Himalaya en grote stukken ongerepte natuur die onder gebracht zijn in Nationale parken. In deze Nationale parken leven ook diverse dieren in het wild, zoals: de Neushoorn, Bengaalse tijger en de olifant. De bevolking staat bekend als vriendelijk en behulpzaam. 
Het Himalaya gebergte dat een groot deel van het land in beslag neemt staat bekend om de eeuwige sneeuw die op de hoger gelegen gedeeltes ligt.

Nepal is bijna vier keer zo groot als Nederland en heeft ruim 21 miljoen inwoners. Ongeveer veertig procent van de mensen woont in de vlakke en vruchtbare Terai, de resterende zestig procent woont in de heuvels en de bergen, 13 % woont in de steden. De hooggelegen delen van de bergen zijn zeer dun bevolkt.

Klik op de kaarten voor een vergroting>>>

Geografisch gezien kan Nepal in drie streken worden onderverdeeld:
  • De zuidelijke strook grenzend aan India, de Terai, is een moerassige laagvlakte tot een hoogte van ongeveer 500 meter. Hier heerst een warm en tropisch klimaat. Een groot gedeelte van dit gebied is bedekt met dichte oerwouden met jasmijn, accacia en bamboe. Hier komt de grootste variatie aan dieren voor met o.a. herten, olifanten, neushoorns, tijgers, krokodillen, zoet water dolfijnen en apen.
  • Het centrale heuvelgebied met de Churiaheuvels (300-1.500 meter) en Mahabharat Lekh, die een hoogte van 3.000 tot 4.500 meter bereiken. Tegen de hellingen is sprake van een koeler, subtropisch klimaat. In het heuvelachtige gebied komen nog gemengde bossen voor met voornamelijk sparren, sal, kastanjes en eiken. De meeste bossen zijn echter opgeofferd ten behoeve van de landbouw. Op hoger gelegen delen zijn voornamelijk eiken, rodondenderons en naaldbomen aanwezig. Ook komen hier orchideeën voor. In deze zone komen beren, herten, de rode panda en diverse soorten fazanten voor. Dit is ook de zone waar in de valleien de grootste steden van Nepal liggen.
  • Het noordelijke hooggebergte, de Himalaya tot een maximale hoogte van 8.848 meter (Mount Everest). In het hooggebergte heerst een alpenklimaat. Op de lagere delen komen voornamelijk eikenbomen en naaldbomen voor. Hoger gelegen markeren coniferen de boomgrens. Boven de boomgrens wordt de vegetatie bepaald door rododendron en bamboe. Boven de 4.200 meter bestaat de begroeiing bestaat voornamelijk uit grassen en mossen. Boven de 5.100 meter komt nog nauwelijks vegetatie voor. In het noordelijke hooggebergte komen voornamelijk knaagdieren voor zoals marmotten en muizen. Daarnaast komen in mindere mate ook blauwe bergschapen en sneeuwluipaarden voor. Van de tien hoogste bergen in de wereld liggen er acht in Nepal, waaronder de hoogste berg ter wereld, de Mount Everest in het Himalayagebergte (8848 m.),

Bevolking
De bevolking is onder te verdelen in drie etnische hoofdgroepen, die ieder weer een groot aantal etnische groeperingen omvatten die zich van elkaar onderscheiden door hun karakteristieke uiterlijk, kledingstijl, taal en liederen.

  • Indo-arirs (o.a. Tharu)
  • Tibeto-Birmanen (o.a. Newari, Gurung, Magars, Rai, Limbu)
  • Oorspronkelijk uit Tibet afkomstige groepen (o.a. Tamang, Sherpas)

De Tharu onderscheiden zich van alle andere bevolkingsgroepen in Nepal. Ze behoren tot de Indo-arische volken, zijn donker van huidskleur (Indisch uiterlijk).  Ze leven in de zuidelijke Terai
De Newari worden beschouwd als de oorspronkelijke bewoners van de Kathmanduvallei. Ze leven in grote aaneengesloten huizen rondom een binnenplein waar meestal een tempel staat. De Newari-boeren zijn te herkennen aan de manier waarop ze hun waren dragen, namelijk op traditionele wijze aan een bamboestok die op de schouder rust, met aan weerszijden twee manden. Ze staan bekend om hun architectuur, houtsnijwerk, sieraden en kunst.
De Gurungs wonen in het centrale en westelijke berggedeelte van Nepal en zijn met name werkzaam in de landbouw en veeteelt. Ze hebben een eigen unieke vorm van sjamanisme, waarbij sjamanen bemiddelen tussen de fysieke en spirituele wereld om de geesten gunstig te stemmen. Ook staan de Gurungs bekend om hun krijgsmanschap en werken ze vaak in het Britse Gurkha leger. 
De Magars wonen voornamelijk op de lagere hellingen in het midden en westen van Nepal. De meeste Magars zijn werkzaam in de agrarische sector. Ze zijn sterk beïnvloed door het hindoeïsme. 
De Rai en Limbu vormen na de Tamangs de belangrijkste etnische groep in Nepal. Ze zijn herkenbaar aan hun uiterlijk met Mongoolse trekken en lichtgele huid. De meeste wonen in het centrale heuvelgebied in het oosten van het land. In hun traditionele religie neemt voorouderverering en de aanbidding van bepaalde natuurgoden een belangrijke plaats in.
De Tamang is de grootste etnische groep in Nepal. Ze komen oorspronkelijk uit Tibet en hebben zich gevestigd in de centrale heuvels rondom Kathmandu. Een groot deel van de Tamang is analfabeet en velen zijn naar de grote steden (voornamelijk Kathmandu) getrokken en werken als riksjafietser, drager of gids. Van origine zijn de Tamangs boeddhist. 


Kastenstelsel 
Het kastenstelsel werd al 40 jaar geleden officieel afgeschaft in Nepal. Toch wordt er, vooral op het platteland, nog steeds naar deze rangorde geleefd. Oorspronkelijk waren er vier kastes: de Brahmanen (priesters en geleerden), Kshatriya’s (strijders en heersers), Vaishay’s (landbouwers en handelaars) en de Sudra’s (burgers en arbeiders). Dan is er nog een kastenloze groep de Dalit of onaanraakbaren. Zij knappen het vuile werk op, zoals het verzamelen van vuilnis, het cremeren van de doden e.d.
Aan de achternaam van de mensen kun je doorgaans de subkaste aflezen. Het sociale verschil is groot. In het dagelijkse leven kun je best bevriend zijn met iemand uit een andere kaste, maar zul je niet zomaar bij elkaar op visite gaan. Een Tamang zal nooit het huis van een Brahman betreden. Als iemand van één van de hogere kasten een Dalit, een kasteloze, tegenkomt zal hij er met een boogje omheen lopen. Het is letterlijk een zonde als je hem zou aanraken. Trouwen met iemand uit een andere kaste is ook nog niet algemeen geaccepteerd, maar komt wel steeds vaker voor.


Godsdienst
Godsdienst is Nepal onlosmakelijk verbonden met het dagelijkse leven. Overal zie je grote of kleine tempels. Officieel is Nepal een hindoeïstisch land. Ongeveer 90 % van de bevolking is hindoe, 5% is boeddhist en 3,5% is islamiet. Men beschouwt de koning als een reïncarnatie van Vishnu, de hindoegod. Traditiegetrouw is men tolerant tegenover andere godsdiensten. Zending- of missiewerk is officieel verboden, maar kerkdiensten kunnen vrijelijk bezocht worden. Er is ook een klein percentage Christenen in Nepal.

Hindoes en Boeddhisten aanbidden vaak dezelfde goden, maar noemen deze bij een andere naam. Een aanzienlijk deel van de Boeddhisten in Nepal wordt gevormd door vluchtelingen uit Tibet.
Op 18 mei 2006 heeft het Parlement Nepal officieel verklaard tot een seculier (wereldlijk geestelijk) land. 


Geschiedenis
Vanaf 700 voor Christus waren de Gupta en de Ahir zijn de oudste dynastieën van Nepal. Onder de Kirats dynastie beleeft Nepal een welvarende tijd. 
Rond 500 voor Christus werd in Lumbine prins Siddharta geboren. Hij was de latere Boeddha. 
Ca. 250 v. Chr. heerste de vorst Ashoka over Nepal. Diverse van oorsprong Indiase Licchavi-vorstenhuizen regeerden vanaf circa 450 na Christus. Er ontstond een bloeiende beschaving in Nepal
Tussen circa 1200 en 1768 heersten de Malladynastieën. In deze periode namen de handel en de welvaart toe en werden veel tempels en paleizen gebouwd. Tegen het eind van de regeerperiode van de Malla-vorsten viel het land uiteen. Nepal raakte in die tijd verdeeld in veel kleine staatjes. 
In de 17e eeuw werd Bakhtapur geannexeerd door het Koninkrijk Kathmandu
In 1768 verenigde Koning Gorka de koninkrijken tot het Koninkrijk Nepal
Van 1813 tot 1880 regeerde Koning Muhammed Damri Jhing-Nun. Hij was de eerste Koning van Nepal die het Islamitische religie en Sharia als Staatsreligie heeft toegepast. En tot op heden is hij de enige die een gekozen Koning was voor de Nepalezen. Zijn erfgenamen droegen zijn naam waarmee hij als Koning bekend was Jhing-Nun "Koning der Nepalezen".
Nepal was van 1814 tot 1816 bij een oorlog met Engeland betrokken. Nadat de vrede getekend was kwam een Britse resident in Kathmandu. Het koningshuis kreeg slechts een decoratieve functie toegewezen.
Tussen 1849 en 1951 kwam de Rana-familie aan de macht. De Rana’s bouwden enorme paleizen en verdeelden het land onder familieleden en vrienden. Onderwijs was alleen voor de elite. 
In 1951 nam koning Tribhuvan de macht. Dit deed hij met behulp van India en door te dreigen met een burgeroorlog. Hij introduceerde een politieke partijenstelsel. Dit stelsel bleek echter niet werkbaar, zodat de volgende machthebber (koning Mahendra) het panchayatsysteem invoerde. Dit stelsel was afgeleid van de traditionele Nepalese dorpsraad, gebaseerd op decentralisatie van de macht waarbij politieke partijen niet waren toegestaan. De koning behield op deze manier een belangrijke machtspositie.

De koning van Nepal is Birenda. Hij is sinds 1972 aan de macht. Ook hij maakte gebruik van het panchayatstelsel. Na protesten werd, in april 1990, het verbod op politieke partijen opgeheven.
In november 1990 werd een nieuwe grondwet van kracht waarmee een eind werd gemaakt aan de absolute macht van de koning. In mei 1991 werd het eerste democratisch gekozen parlement gevormd.Girija Prasad Koirala, lid van de Nepalese Congres Partij, werd regeringsleider. 
In november 1994 werd een minderheidsregering gevormd, waarvan Man Mohan Adhikari de premier werd. Er werden hervormingen doorgevoerd en de corruptie werd sterk teruggedrongen. 
In juni 1995 werd een centrumrechtse coalitieregering gevormd. Deze regering voerde privatisering van het water, de wegen en de communicatie door, evenals belastingverlichting. 
De laatste jaren zijn er niet minder dan zes verschillende regeringen geweest van verschillende pluimage. De situatie laat zich het best omschrijven als chaotisch.
In juni 2001 werden koning Birenda, diens vrouw en enkele familieleden vermoord. De zoon van de koning, Dipendra, zou volgens ooggetuigen welbewust zijn ouders en zes andere familieleden hebben doodgeschoten en daarna zelfmoord gepleegd hebben. De broer van de koning, Gyanendra (Gyanendra Bir Bikram Shah Deva), werd tot koning gekroond. Dit tot woede van het volk, dat hem als brein achter het bloedbad zag.

Op 1 februari 2005 riep koning Gyanendra de noodtoestand uit en trok de macht naar zich toe door middel van een paleis coup, waarbij de politieke partijen en de democratie buiten spel werden gezet. De koning de nieuwe, door hem benoemde regering bekend. Het merendeel van de ministers was ook minister onder het oude Panchayat-systeem. Koning Gyanendra verklaarde de democratie in drie jaar te zullen herstellen. De noodtoestand werd op 29 april 2005 weer opgeheven.
Begin december 2005 vond een derde herschikking van de Nepalese regering plaats sinds de koning de macht greep. De volledige raad van ministers werd uitgebreid, sommige ministers werden ontslagen of op een nieuwe post gezet terwijl in totaal 20 nieuwe personen aantraden. Deze hebben merendeels een Panchayat-achtergrond.

Medio maart 2006 zijn de zeven partijen Alliantie voor Democratie en de CPN (Maoïsten) het eens geworden over een tweede Memorandum of Understanding om de democratie in Nepal te herstellen. 
Begin april 2007 werden vijf voormalige maoïstische opstandelingen officieel beëdigd als minister in de Nepalese interim-regering van premier Girija Prasad Koirala en ingezworen in het Nepalese parlement. Hun toetreding betekende een definitief einde aan de jarenlange burgeroorlog die het land teisterde en aan meer dan 13.000 Nepalezen het leven kostte.
Op 23 december 2007 werd door de regering beslist de monarchie af te schaffen en het land om te vormen tot een republiek. Daardoor was Gyanendra Bir Bikram Shah Dev de laatste Raja van Nepal.
Op 28 mei 2008 werd de democratische republiek Nepal opgericht.
Op 21 juli 2008 kreeg Nepal een nieuwe president Ram Baran Yadav van de Congrespartij, een  voornamelijk ceremoniële functie. Hij moet onder meer de nieuwe premier benoemen.
In augustus 2008 treed een coalitie aan onder leiding van de maoïstische premier Prachanda. In mei 2009 treed hij af uit protest tegen het besluit van president Yadav om het ontslag van de legerchef te blokkeren. 
De leider van de communisten Madhav Kumar Nepal wordt de nieuwe premier. In juni 2010 treedt Madhav Kumar Nepal af onder druk van de maoïsten.
Sinds aug. 2011 is Baburam Bhattarai van de Maoïstenpartij premier van Nepal


terug naar de India info

naar eerste dag