naar de vorige pagina

Reis Noord India en Nepal 2014

Terug naar de startpagina
terug vorige dag 

naar de volgende dag

ma. 31-3    19e dag:  Kathmandu

Het ontbijt gebruikten we vandaag in een bakkerszaak in de oude stad, heerlijk met croissantjes. 
Om 9 uur vertrokken we naar de koningsstad Bhaktapur,  of Stad van de Gouden Tempels
Op Durbar Square, het middelpunt van de stad, vind je onder meer het koninklijk paleis Hanuman Dokha, de Taleju-tempel en het huis van Kumari, de levende Godin.

 

karakteristiek straatbeeld groente drager bloemenkransen

Bhaktapur, de "Stad van de Gouden Tempels", één van de drie koningssteden, is gevuld met hindoeïstische en boeddhistische religieuze plaatsen, paleizen en schilderachtige binnenhofjes. Het heeft één van de mooiste pleinen ter wereld, het Durbar Square, met paleizen, kloosters en pagoda's. Doordat er tot nu toe weinig westerse invloeden zijn geweest en er vrijwel geen gemotoriseerd vervoer in het centrum is toegestaan, waan je je hier in de middeleeuwen. We bezochten het paleis met de 55 vensters, de Gouden Poort, de vijf verdiepingen tellende Nyatapola tempel (Nepals' hoogste tempel) en de pottenbakkerswijk.
Het oudste deel van de stad is rond Tachupal Tole (Dattatraya Square). 
Bhaktapur was van de 14e tot de 16e eeuw hoofdstad van Nepal, maar de architectonische bloeitijd van de stad vond echter plaats in de 17e eeuw, toen koning Bhupatindra Malla de leider van Nepal was.

vier zijdige Boeddha bronze leeuw, wachter voor een tempel Nepalese Neptunis?

Nyatapola tempel
De vermaarde vijf etages hoge Nyatapola tempel (vijfdakentempel) domineert Tamaudhi Square en is de belangrijkste tempel de van Bhaktapur. De tempel is met 30 meter de hoogste pagodetempel van het land. 
De tempel werd gebouwd op advies van de koning Bhupatindra Malla om een einde te maken aan een periode van slechte oogsten. 
De tempel is opgedragen aan de godin Siddhi Laxmi. De trap die naar de ingang leidt, wordt op de eerste verdieping geflankeerd door worstelaars Jaya Malla en Patta Malla, die over bovenmenselijke krachten zouden beschikken. Op de tweede verdieping door olifanten, op de derde verdieping door leeuwen, op de vierde verdieping door griffioenen en op de vijfde verdieping staan de goden Simhini & Vyangini. 
Per verdieping wordt de kracht vertienvoudigd. De godin Siddhi Laxmi, aan wie de tempel is gewijd, heeft tien keer zoveel kracht als de onderliggende goden Simhini & Vyangini die op hun beurt weer tien keer meer kracht hebben dan de griffioenen, die 10 x meer dan de leeuwen, die 10 x meer dan de olifanten, die 10 x meer dan de worstelaars, die 10 x sterker waren dan een gewone man.
De godin Siddhi Laxmi is zo krachtig dat alleen een priester haar ’s nachts kan bezoeken om een puja te doen. Een normaal mens zou bij de aanblik van de godin onmiddellijk sterven. Toen de bouw van de Nyatapola tempel klaar was keerden voorspoed en gezondheid terug in de vallei. De koning had wederom zijn volk gered. 

de vijf verdiepingen Nyatapola Tempel, de hoogste van de Kathmandu Vallei wachters voor de Nyatapola Pagode aan het Taumadhi plein de Nyatapola Temple met links een processiewagen in aanbouw

ingang Nyatapola Temple 1e  verdieping van de Nyatapola Temple, versierd met houtsnijwerk Boeddha's ogen op een deur met daarboven een Torana

Hindu tempel de Vatsala Durga
De Vatsala Durga tempel, een tempel met een aantal pilaren, bogen en stenen godenbeelden, werd gebouwd door koning Bhupatindra Malla in 1721 in Sikhara stijl  
Langs de trappen van de Vatsala Durga staat een kleine bel die bekend staat als de Barking Bell of de blaffende bel, honden zouden gaan blaffen als de bel luid. 

de Vatsala Durga tempel  aan de Durbar Square

één van de vele bellen op de pleinen van Bhaktapur

Durbar square of  Hanuman-dhoka, het koningsplein
Dit plein is het centrum van de stad waar ook het voormalige koninklijk paleis staat. Daarnaast zijn op en rond het plein zo'n 43 tempels, altaren en beelden te zien. De gebouwen zijn gebouwd tussen de twaalfde en achttiende eeuw. 
De meeste gebouwen dateren echter uit de zeventiende eeuw. De tempels zijn meestal in pagodestijl gebouwd. Zoals vaak in Nepal gaan ook hier hindoeïsme en boeddhisme hand in hand. 
Het Durbar plein werd in 1979 door UNESCO opgenomen op de Werelderfgoedlijst en is wellicht één van de mooiste pleinen ter wereld.
Aan de noordzijde van het Durbar plein ligt het Paleis met 55 Ramen, rijk versierd met hout gesneden kozijnen in Newari stijl. Om het paleis te betreden moet je door de gouden poort die eigenlijk van brons is gemaakt, maar een gouden afbeelding van de godin Taleju heeft.

Golden Gate of Sun Dhoka, ingang naar het paleis met de 55 ramen Het paleis met de 55 ramen Standbeeld van Konig Bhupatindra Malla column,de koning zit met gevouwen armen en kijkt naar de golden Gate naar zijn paleis

Kumari, de levende godin
Aan de zuidkant van het Durbar plein staat het huis van Kumari, de levende godin. De huidige Kumari is Matina Shakya die op 7 oktober 2008 op driejarige leeftijd haar voorgangster, de toen elfjarige Preeti Shakya verving. 
Bijna dagelijks verschijnt zij even voor het raam van haar paleis. Verder is zij onzichtbaar voor het publiek. Toen wij op de binnenplaats van haar huis stonden verscheen ze net voor het raam op de eerste verdieping. We mochten haar niet fotograferen, dus hebben we een foto van haar gekocht en die in het raam geplakt

de eerste verdieping van het huis van Kumari de levende godin Kumari of Bhaktapur, Matina Shakya, nu 9 jaar oud geplakte verschijning van Kumari in het raam waarin we haar zagen verschijnen

Changu Narayan tempel
De Changu Narayan tempel is een hindoe tempel die voor de god Vishnu gebouwd is. Het is één van de oudste en belangrijkste monumenten in de vallei van Kathmandu. 
In de Changu Narayan tempel zijn de traditionele ambachten goed te zien in het hout, steen en metaal werk. Deze tempel staat symbool voor de religie en het geloof in de Kathmandu vallei en deze tempel speelt dan ook een belangrijke religieuze rol. Belangrijkste attractie in deze schitterende tempel is de afbeelding van Vishnu met zijn tien hoofden en armen.

Changu Narayan temple

de Siddhi Lakshmi Tempel ook de binnenplaatsen zijn rijk versierd wachters voor een gesloten deur

houtsnijwerk Hindoetempel Bronzen waterspuiter met kop van een geit op een makara, een mythologische krokodil

het pottenbakkersplein in Bhaktapur

opbouwen van de pottenbakkersoven

Bhairavnath Mandir
Dit heiligdom is gewijd aan Bhairav, de beschermgod van Bhaktapur. Hiervan staat in een nis vlakbij een circa 30 cm hoog beeldje beschermd door een koperen deur waardoor de offergaven worden geworpen in het binnenste van de tempel.
Bisket Jatra festival
Ergens halverwege april luiden de Nepalezen het nieuwe jaar in. In Bhaktapur wordt dit grootst gevierd met het Bisket Jatra festival. Tijdens Bisket Jatra wordt een hoge houten ceremoniële mast (lingam) geplaatst op een van de belangrijkste pleinen. Ook wordt een hoge houten wagen met het beeld van Bhairav - de beschermgod van Bhaktapur - naar het plein gebracht en door de stad getrokken. Tijdens het religieuze festival wordt fel gestreden tussen twee wijken om wie de god als eerste door hun wijk mag trekken. De winnende partij is verzekerd van geluk en voorspoed. Het festival begint met een strijd om de hoge mast neer te trekken. Zodra de mast op de grond valt, begint officieel het nieuwe jaar. Tijdens de aansluitende festiviteit wordt de zware wagen gedurende vier dagen door de stad getrokken. De strijd tussen de wijken wordt ’s-avonds behoorlijk gewelddadig, waarbij over en weer met stenen wordt gegooid. Op de laatste dag komt de god weer terug in de Bhairavnath Mandir

Processiewagen van het Wagenfeest Bisket Jatra Het Taumadhiplein met de Bhairavnath Mandir tempel de vier-armige Bhairav, beschermgod van Bhaktapur

mannen onderonsje het naai-atelier man in Nepalese broek

Overal kom je deze wasplaatsen tegen, allemaal in dezelfde stijl gebouwd, de een nog mooier dan de ander. Enkele vervullen nog een functie, de vrouwen halen hier water in grote bussen

meisje in Nepalese dracht met traditionele puntmuts heilige man vrouw aan spinnewiel

op de terugweg door de smalle steegjes zagen we een processie


Terug in Kathmandu zagen we een rij motoren staan die, onder begeleiding van de politie, naar het benzinestation werden geleid. Tankstation worden bewaakt door politie. Motorbrandstof wordt in Nepal beperkt verstrekt omdat de benzine in Nepal bijna op is. India Oil heeft de kraan volledig dichtgedraaid omdat de rekeningen niet betaald zijn. De regering heeft besloten brandstoffen te rantsoeneren. Autobezitters mogen niet meer dan 12 liter tanken, eigenaars van een bromfiets krijgen nog slechts 4 liter benzine.

 
     

terug vorige dag 

naar de volgende dag