naar de vorige pagina

Reis Portugal 2018

Terug naar de startpagina
terug naar vorige dag

naar de volgende dag

Derde dag: dinsdag 12 juni 2018 -  Aveiro - Salreu

De ochtend begon met wat lichte regen maar na het ontbijt was het gelukkig weer droog en reden we naar Aveiro waar we de route van gisteren weer oppakten. In de wel erg smalle parkeergarage raakten we, met onze iets grotere auto dan we thuis gewend waren, een muurtje: wat kleine krasjes op de bumper van onze gloednieuwe huurauto. We wandelden door het centrum en de visserswijk van Aveiro, kochten een tegeltableau van een traditioneel Portugees vissersschip en vervolgden onze tocht naar Salreu. De toegangspoort van Salreu bestond uit een stellage over de weg met een rijtje nesten, bemand met grote ooievaarfamilies. In Salreu zochten we naar een natuurgebied langs de lagune van Aveiro, het "Centro Interpretacao Ambiental". Na enig rondrijden vonden we geen enkele verwijzing naar dit gebied dus vroegen we de weg aan enkele bewoners die alleen Portugees spraken en nooit van dit Centro hadden gehoord.  Gelukkig kwam er een vriendelijke heer, die gebaarde ons om achter hem aan te rijden en na een korte achervolging bracht hij ons naar het informatiecentrum bij de lagune.
Ons plan was om de lagune met een kano te gaan verkennen, de kano's waren er wel maar helaas het vaarwater was afgesneden?? Dan maar op de fiets de natuur in. We zagen plantjes, vlinders en veel vogels, waaronder purperreigers en een ijsvogel.
 

Aveiro is gelegen aan de Atlantische Oceaan en aan de lagunes van de Ria de Aveiro en wordt doorkruist door kanalen waarop de moliceiro-boten rondvaren. Deze slanke, kleurrijke boten die vroeger dienden om algen en zeewier uit de Ria te halen, worden nu gebruikt voor toeristische boottochten..
Tussen Canal das Piramides en het Canal de Sao Roque vind je de traditionele witte huisjes van de vissers.
Na een storm in 1575 waardoor Aveiro niet meer verbonden was met de zee raakte de stad in verval. Pas in 1878 werd de stad opnieuw verbonden met het water door de komst van Barra nova, een kustplaatsje 9 km ten zuiden van Aveiro aan de monding van de rivier de Vouga.
De laguna, een binnenmeer dat ontstond, is 50 km lang en heeft een oppervlakte van zo'n 65 km2. De laguna, de omliggende bossen, duinen, stranden alsmede de diersoorten behoren allemaal tot het natuurpark Reserva Natural da Dunas de Sao Jacinto.

eens de traditionele wierboten (moliceiros). nu rondvaartboten straatje in het centrum Igreja da apresentacao paroouial da Vera-cruz

tegeltableau op de kerk

het kerkinterieur

en een prachtig oud orgel met bazuinen

De visserswijk van Aveiro met hier en daar nog een klein gerestaureerd vissershuisje


de "toegangspoort" van Salreu

In Salreu, aan de oostkant van de Lagunes van Aveiro, vind je na enig zoeken het Centro de interpretação Ambiental (CIA), een milieu interpretatie centrum met als doel het publiek bewust te maken van het belang van natuurlijk erfgoed.
Het natuurgebied heeft een grote verscheidenheid met veel verschillende soorten planten en dieren. Om dit natuurlijke erfgoed te beschermen, zijn paden langs de "marinhas" en de "Esteiro de Salreu" aangelegd waar men kan genieten van het moeras en de landerijen, zoals rijstvelden. Het is 8,5 km lang en kan te voet of met de fiets worden bezocht. Wij kozen voor de fiets.

eindelijk bij het Centro de Interpretacao Ambiental

op de fiets op weg langs het pad door de "marinhas" zien we onze eerste purperreiger in een rijstveld, er zullen er nog velen volgen

vanuit de lucht worden we bespied door Ooievaars, een Rode wouw en een Bruine kiekendief

in het struweel een Zuidelijk Bont zandoogje een Iberische gele kwikstaart bij een beekje en een IJsvogel boven een ander beekje

op een muurtje een Spaanse Muurhagedis met een wel erg lange staart

verder nog een goed verstopte Luzerne vlinder en een Zuidelijke Heidelibel tenslotte worden we uitgeleide gedaan door een Zwarte roodstaart

terug naar vorige dag 

naar de volgende dag