Landgoed Weldam         klik op de kleine foto's voor een vergroting

Hof van Twente

Markelo

Plaatsing Chalet

De tuin

Vogels in de tuin

Planten in de tuin

Vlinders in de tuin

Insecten in de tuin

Andere dieren in de tuin

Paddenstoelen in de tuin

Vijver

Moerastuin

Landgoed Warmelo

Landgoed Nijenhuis

Landgoed Westerflier

Landgoed Twickel

Landgoed Weldam

Watermolen in Diepenheim

De Regge

Natuurgebied de Borkeld in Markelo

  
Het landgoed Weldam ligt in het Markelose buurtschap Kerspel Goor, tussen Diepenheim en Goor, en is circa 1700 hectare groot en daarmee een van de grootste particuliere landgoederen van Nederland.  Een derde deel van het landgoed bestaat uit bos, de rest is landbouwgrond.

Kasteel en havezate Weldam was rond 1389 eigendom van Wolder van den Weldamme, een leenman van de bisschop van Utrecht.
In 1539 kwam het landgoed in bezit van de familie Ripperda die, in het begin van de Tachtigjarige Oorlog, het nu nog bestaande rechthoekige achterste gedeelte van het huis bouwden op een vierkant stuk grond, omgeven door een gracht.
In de 17de eeuw kreeg het huis een classicistische voorgevel uit Bentheimer zandsteen en werden de twee zijvleugels, de bouwhuizen en het voorplein met de poort gerealiseerd.
 In de achttiende en negentiende eeuw stond Weldam voor lange tijd leeg en raakte in verval.

In 1877 kwam het kasteel in bezit van Carl Philipp Otto graaf Bentinck en zijn vrouw, gravin Maria Cornelia van Heeckeren van Wassenaer, die Weldam van haar vader had geërfd. Zij voegden de twee grote hoektorens toe aan de noordkant van het gebouw, de één vierkant en de ander achthoekig. 
Deze torens zijn ontworpen door de Engelse architect Weatherley. Het tuinontwerp is van de Franse landschapsarchitect Édouard André.
De jongste dochter, Isabella Antoinette Marie Clementine gravin Bentinck, was in 1914 met graaf Wilhelm zu Solms-Sonnenwalde getrouwd en erfde Weldam in 1956.
2 jaar later betrok de familie zu Solms-Sonnenwalde het kasteel. daarvoor hadden zij 7 jaar in de rentmeesterswoning aan het begin van de Weldammerlaan gewoond. 
Hun zoon Alfred Otto Friedrich graaf zu Solms-Sonnenwalde werd in 1981 eigenaar van het landgoed.
Op 1 februari 2022, overleed Graaf Alfred Graf zu Solms-Sonnenwalde en werd Charlotte Gräfin zu Solms-Sonnenwalde de nieuwe eigenaar van het landgoed Weldam. Haar man, Carl Moll, werd kasteelheer en rentmeester van het landgoed

 

Het kasteel wordt bewoond en is niet toegankelijk voor bezoekers. De kasteeltuinen zijn tegen betaling wel toegankelijk. Het omliggende landgoed is overdag vrij te betreden en bestaat uit 700 ha bossen, 1000 ha akkers en weilanden, beken, karakteristieke lanen, 20 monumentale huizen en 65 boerderijen, herkenbaar aan de zwart- geel geschilderde luiken. 20 van de 65 boerderijen zijn nog in gebruik als boerenbedrijf.


De zuidkant van kasteel Weldam in de zomer. 

Inrichting van de kasteeltuin: Links en rechts van de hoofdingang (de noordzijde van het kasteel) liggen twee verdiepte parterres met sierlijke buxusvormen. Het hoger gelegen wandelpad langs de westelijke parterre, voert naar de loofgang, een 145 meter lange "berceau" van geschoren beuk (Fagus sylvatica).
Rechts van de loofgang ligt de "parterre de broderie", een Franse tuin met buxuslofwerken. Daarachter ligt een doolhof
Aan de oostkant van het kasteel is een rozentuin aangelegd.


verdiepte westelijke parterre


loofgang  van geschoren beuken


Franse tuin met buxus


Rozentuin