Landgoed Westerflier in Diepenheim        klik op de kleine foto's voor een vergroting

Hof van Twente

Markelo

Plaatsing Chalet

De tuin

Vogels in de tuin

Planten in de tuin

Vlinders in de tuin

Insecten in de tuin

Andere dieren in de tuin

Paddenstoelen in de tuin

Vijver

Landgoed Warmelo

Landgoed Nijenhuis

Landgoed Westerflier

Landgoed Twickel

Landgoed Weldam

Watermolen in Diepenheim

De Regge

Natuurgebied de Borkeld in Markelo

 

 

Het landgoed Westerflier is 300 hectare groot en agrarisch van karakter Drie melkveehouders met in totaal zo'n 200 koeien wonen en werken op het landgoed.
Ook de bossen zijn grotendeels rationeel van aanleg, waaraan te herkennen is dat het Westerflier een ontginningslandgoed is. 
Tot ver in de 19e eeuw was het gebied nog bijna onontgonnen: heide en rommelige hakhoutbosjes wisselden elkaar af, een paar keuterboertjes konden met moeite het hoofd boven water houden. Nu vallen de lange rechte lanen op, die afgewisseld worden door licht glooiende weilanden (essen), bossen en het stroomgebied van de Regge.
  

Havezate Westerflier is eenvoudig van opzet, een rechthoekig landhuis uit 1729 zonder torens met maar n bouwhuis en omgeven door een simpel landschapspark en een landgoed. Het werd bewoond door adellijke families die een havezate moesten bezitten om  tot het ridderschap te worden toegelaten. 
De havezate Westerflier ligt ten zuidwesten van het stedeke Diepenheim,
 

De havezate van opzij En bouwhuis (annex boerderij) naast de ingang van het park rond de havezate
     
De bekende katholieke familie Van Hoevell tot Westerflier bezat het landgoed ongeveer een eeuw (1628-1721), maar heeft het toevoegsel "tot Westerflier" gehandhaafd om zich te onderscheiden van de protestante familie Van Hoevell van Nijenhuis
Daarna werd de familie Van der Sluys eigenaar van het landgoed. De famile was rijk geworden door houthandel naast een sluis die niet ver van Diepenheim in de Schipbeek lag. Zij hebben het oude huis (waarvan helaas zeer weinig bekend is) afgebroken en in 1729 het huidige huis gebouwd in een eenvoudige classicistische stijl. Eigenlijk is het huis in de afgelopen 300 jaar weinig veranderd.

De familie Van der Sluys verkocht het huis in 1854 aan Rutger Jan Schimmelpenninck, de kleinzoon van de raadpensionaris Schimmelpenninck, die een halve eeuw daarvoor het Nijenhuis had gekocht. Sindsdien is het landgoed in de familie gebleven. Het werd tot 1935 particulier bewoond, daarna werd het verhuurd en was het enige tijd (1948-1969) een tehuis voor uit huis geplaatste meisjes. Later werd het opgedeeld in vier appartementen en in 2005 kwam het huis leeg te staan. Huis Westerflier was toen in een slechte staat maar werd in 2008/2009 grondig gerestaureerd. Nu wordt het door twee huishoudens bewoond.

De twee landgoederen Nijenhuis en Westerflier worden sinds 1935 beheert als n Landgoed Nijenhuis & Westerflier. Het dubbellandgoed is particulier bezit en sinds 1999 ondergebracht in een BV met als doel een duurzaam behoud van het landgoed als geheel waarbij de bescherming van natuur en historische gebouwen een hoofdrol heeft.