Markelo        klik op de kleine foto's voor een vergroting

Hof van Twente

Markelo

Plaatsing Chalet

De tuin

Vogels in de tuin

Planten in de tuin

Vlinders in de tuin

Insecten in de tuin

Andere dieren in de tuin

Paddenstoelen in de tuin

Vijver

Landgoed Warmelo

Landgoed Nijenhuis

Landgoed Westerflier

Landgoed Twickel

Landgoed Weldam

Watermolen in Diepenheim

De Regge

Natuurgebied de Borkeld in Markelo

 

 

Markelo ligt in de gemeente Hof van Twente, het zuidwesten van Twente, een fusie van de voormalige gemeenten Diepenheim, Goor, Markelo en Ambt en Stad Delden.

De naam Markelo betekent bos ("lo") dat een afscheiding of grens ("mark") aangeeft.
Markelo is het Dorp van de Vijf Heuvels, de Markelose Berg, De Hulpe, Herikerberg, Friezenberg en Kattenberg. Samen een glooiend landschap tot een hoogte van ruim 40 meter.

Markelo maakt deel uit van het pleistocene dekzandlandschap van Oost-Nederland. Tijdens de ijstijd zijn grote hoeveelheden zand door de wind afgezet. In die periode heeft het landijs het landschap zijn vorm gegeven. IJstongen van het landijs zorgden voor het ontstaan van reliŽf, zoals de Sallandse heuvelrug, maar ook voor talrijke verhogingen in Zuid-Twente en de Achterhoek.
Behalve de verhoging ontstond door de druk van het landijs ook keileem en werd veel morene afgezet. (uit: archeologisch onderzoeksrapport Noordachteres te Markelo)

Markelo - een van de oudste dorpen van Twente - weet zich omgeven door glooiende essen en heuvels met namen als de Markelose Berg, Dingspelerberg, Friezenberg, Herikerberg, Apenberg en de Kattenberg.

Boerderij-verlichting 2021
Om de twee jaar in oktober organiseert de Stichting Boerderijverlichting Markelo een verlichtingsroute door de verschillende buurtschappen van Markelo. Tussen 19.00 en 22.30 uur worden diverse boerderijen, panden en objecten in de schijnwerpers gezet.

Er was een auto-route uitgezet met oplichtende pijlen die goed vanuit de auto te zien waren. We reden in file de 40 km lange route door de buurtschappen van Markelo, Potkamp, De Hulpe, Stokkum, Veldstad, De Ha, Stoelderhook, Herike, Elsenerbroek en Elsen.
Bij enkele boerderijen waren creatieve displays over het boerenleven opgesteld, hieronder een fotoselectie.

Slacht visite Derk met 'n beer Druk mee Hout zagen Wij spelen overal

Langs de weg stonden ook poppen,gemaakt van diverse landbouw materialen, in het donker moeilijk te fotograferen, dus zijn we de volgende morgen nog even langsreden voor enkele foto's.